Наука

Къде децата могат да обикнат науката и технологиите?

Как може да запълните времето на децата си с нещо по-смислено? Как да съкратите времето, в което (може да) гледат повърхностни инфлуенсъри, които си правят безсмислени “пранкове”, 30-40 годишни мъже все още говорят за училищния живот, пълният им главите с конспирации, издигат в култ Ванга и разпространяват грешни факти? Решението на този проблем се дава от група млади, ентусиазирани и интлигентни студенти, учени, ученици и най-вече професионалисти. Към момента съществуват множество образователни инициативи, които запознават децата с наука и технологии чрез игри. От академична гледна точка това е нов и модерен метод, който доказано дава резултати – учене чрез игра. Децата се забавляват, докато научават нещо ново. Бонусът е, че има и социален момент. Вместо да са изолирани пред телефона или компютъра, децата могат да контактуват със свои връстници, да създават приятелства, да се забавляват, а това по всеки критерий влияе добре върху здравето и развитието им.

Важен щрих, който гарантира качество на образователния процес е, че преподавателите и лекторите са наистина отдадени на това. Докато масово инфлуенсърите практикуват своята дейност, която е насочена към децата с цел трупане на популярност и материални блага, младите иноватори, изследователи и учители целят да запалят интереса на децата към технологиите и науката. А в крайна сметка от национално значение е децата да се превърнат именно в подобни специалисти.

Забавна наука

Izzi science for kids

Izzi е може би един от най-интересните проекти, който се е осъществявал скоро в българското образователно пространство. Дълги години отделни преподаватели, изследователи и професионалисти самостоятелно осъществяваха някакви инициативи, изнасяха образователни лекции, взривяваха (безобидно) разни неща за забавление. Може би от една година всички те се обединиха в едно ново частно училище, което да… лъскаво е. Но всички знаем, че не хубавата инфраструктура допринася за качественото образование, а човешкия ресурс, а тук той е значителен. Сред преподавателите са известният учител по химия – Наско Стаменов, познатият на много хора физик Никола Каравасилев (подготвя най-талантливите ни млади физици), д-р Димитър Желев – автор на проекта geograf.bg и много други. Едва ли много училища могат да се похвалят, че в тях преподават доказани учени и успешни вдъхновители.

Вероятно се досещате, че в това училище изучаването на технологии и наука е на едно високо ниво, а опитът на преподавателите ще им позволи несъмнено да запалят интереса у децата.

https://izzi.academy/bg/

Биоигри

“Биоигри” е частна инициатива, основана от Камелия Митева, която по образование е молекулярен биолог. Нейната мисия е да запознае децата с биологията по един забавен начин. За целта тя е събрала букет от интересни биологични експерименти, но трансформирани в забавни за децата игри. И така докато всички си играят, накрая се оказва, че са изолирали растителна ДНК. Най-хубавото е, че всичко това се прави с домашни средства, при безопасни условия и с много усмивки.

http://bio-game.org/

Забавна математика

Хората в “Забавна математика” са създали специална образователна методика в 4 модула, чиято цел е да запознае деца на възраст между 4-8 години с основните аспекти на тази наука. Отново в основата лежи ученето чрез игри и социалният контакт. След тези курсове децата трябва уверено да могат да боравят с числа, да извършват елементарни операции, да познават основните геометрични форми и да ги откриват сред природата. Все пак математиката е навсякъде, тя е в основата на всичко. Хората предлагат онлайн курсове, редовни курсове (които не са само в София), състезателна математика, пътуващи курсове из цялата страна и математическо парти за деца със забавна математика.

Представяте ли си рожден ден, на който всички деца решават задачи по математика? 🙂

https://zabavnamatematika.com/

Универитет за деца

Интересното е, че сред редиците на този университет присъстват наистина университетски преподаватели, но и много студенти и най-вече професионалисти с опит в областта си. Тук може би се предлага най-голямо разнообразие от занимателни и забавни курсове, сред които такива по химия, биология, математика, приключенска наука, инженерна роботика, 3D моделиране и принтиране. Както и при други и тук се организират летни академии на красиви места в България. Какво по-хубаво от подобен летен лагер? Децата се намират на красиво и чисто място сред природата, играят си с новите приятели, а междувременно научават и нещо ново.

https://uni4kids.bg/

SMARTY

Смарти е детски образователен център, който допълва училището. Като занималня за ученици, но по-интересна, а в допълнение вече предлагат и функциите на детска градина. Уникалното в този център е, че предлагат тематични и разнообразни занимания. Те запознават изключително отблизо децата с някои исторически сбития, с роботиката, със аспекти от екологията и засаждането на дървета, а дори имат и дни на науката. Сред някои от модулите са роботика и дори астрономия (не астрология).

http://smarty.bg/

Технократи

Технократи е частен образователен център, който участваше в социалната кампания на Нова телевизия – “Промяната”. Целта им е да запознаят децата с наука, технологии и изкуство като се стремят да се фокусират върху новостите и модерните постижения. Насоките на курсовете са отново роботика, програмиране, но и устойчив начин на живот, изкуство и състезателни игри. В допълнение за децата се подготвят и множество изненади. Технократи също предлагат специализирани сезонни програми.

https://www.technokrati.bg/

Robopartans

Робопартаните са изключително интересно предложение. Те са специализирани в роботиката като предлагат крусове с различна трудност. Може да се каже, че курсовете не са аматьорски с детски играчки, а са по-скоро професионални и запознават децата с различни модерни технологии – Arduino, Raspberry pi, blender, python програмиране, дизайн и други. Най-хубавото е, че екипът е огромен и обучение се провежда в множество градове – София, Пловдив, Варна, Велико Търново и много други.

https://robopartans.com/

Роботика

Роботика е друг образователен център, който предлага сборни и частни курсове за деца от 1 до 10 клас. В зависимост от възрастта и възможностите за усвояване децата изучават различни технологии. Академията предлага и магазин, от където можете да закупите всякакви сетове, консумативи и части за вашето дете.

robotika.bg

Mindhub

Mindhub са специализирани в обучението по програмиране за деца. Интересното е, че те си партнират с известната Telerik академия. Резултатите от това партньорство са ясно видими, защото структурата на програмите е изпипана до последния детайл спрямо възрастовите групи и има за цел не само да привлече вниманието на децата, но и да запали любовта към програмирането и да развие логическото мислене. И тук голям плюс е, че Mindhub предлага обучения в множество градове. Дори в градчета като Ямбол и Хасково.

https://mindhub.bg/

Softuni kids

Софтуни също предлага курсове за забавно програмиране за деца. Интересното тук е, че се предлагат отново разнообразни технологии като дори се стига до създаване на андроид приложения, децата се запознават с HTML и Javascript и много други. За огромно нещастие присъствените занимания са само в София, но има и онлайн алтернатива.

https://kids.softuni.bg/

Алтернативи за запълване на свободното време на децата има. Само е нужно желание и поне малък интерес от страна на малчовците.

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook