Наука

Дефицит на витамин D се свързва с по-висока COVID-19 смъртност?

За кратък период от време бяха публикувани две нови изследвания, които показват, че хранителни дефицити (конкретно дефицит на витамин D) се свързват с по-висока смъртност от COVID-19. Множество предишни изследвания са откривали също връзка между ниски нива на витамин D в организма и по-висок риск от развитие на остри респираторни заболявания. Витамин D модулира отговора към наличния патоген на белите кръвни клетки, като не им позволява да секретират прекалено голямо количество цитокини, водещи до възпалителни процеси. Знае се, че за заболяването COVID-19 е характерно да предизвиква силни възпалителни процеси, които застрашават живота на болния.
Първото изследване обхваща 20 европейски страни. Установено е, че жителите на Италия и Испания, които са с сред страните, дали най-много жертви по време на настоящата пандемия, притежават най-ниски средни нива на витамин D. Това основно се дължи на факта, че много хора (особено по-възрастните) избягват излагането на пряка слънчева светлина. Най-високи нива на витамин D и ниска смъртност от COVID-19 се наблюдават в по-северните страни – скандинавието например. Вероятно това се дължи на по-честа консумация на рибни продукти, рибено масло, хранителни добавки.

Второто проучване не е фокусирано изцяло върху Европа, а се позовава на данни от Китай, Франция, Германия, Италия, Южна Корея, Испания, Швейцария, Англия и САЩ. И тук изследователите стигат до извода, че хората от страните, дали най-много жертви (Испания, Италия, Англия), са с най-ниски нива на витамин D. Но това не означава, че всеки моментално трябва да приема добавки. Ако не страдате от дефицит, то добавката е безсмислена.

И тук се смята, че връзката между ниската смъртност и високите нива на витамин D се крие във възможността витаминът да редуцира риска от развитие на хиперимунното състояние цитокинна буря, която сериозно може да увреди белите дробове и да доведе до смърт. А оказва се, че именно това състояние убива повечето от болните.

Към момента връзката между хранителните дефицити и COVID-19 е все още неясна и са нужни много изследвания, за да се изясни. Важното е да не се прекалява с консумацията на хранителни добавки, богати на витамин D, защото свръх консумацията е също опасна. Подобен дефицит се бори с добра и богата хранителна диета, движение и умерено излагане на пряка слънчева светлина.

Източници:
1) Ali Daneshkhah et al. The Possible Role of Vitamin D in Suppressing Cytokine Storm and Associated Mortality in COVID-19 Patients, MEDRXIV (2020). DOI: 10.1101/2020.04.08.20058578
2) Petre Cristian Ilie et al, The role of vitamin D in the prevention of coronavirus disease 2019 infection and mortality, Aging Clinical and Experimental Research (2020). DOI: 10.1007/s40520-020-01570-8

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook