Наука

Дефицит на витамин D се свързва с по-висока COVID-19 смъртност?

Ако харесвате тази статия, можете да подкрепите блога и "Наука и критично мислене" в Patreon. Become a Patron!

За кратък период от време бяха публикувани две нови изследвания, които показват, че хранителни дефицити (конкретно дефицит на витамин D) се свързват с по-висока смъртност от COVID-19. Множество предишни изследвания са откривали също връзка между ниски нива на витамин D в организма и по-висок риск от развитие на остри респираторни заболявания. Витамин D модулира отговора към наличния патоген на белите кръвни клетки, като не им позволява да секретират прекалено голямо количество цитокини, водещи до възпалителни процеси. Знае се, че за заболяването COVID-19 е характерно да предизвиква силни възпалителни процеси, които застрашават живота на болния.
Първото изследване обхваща 20 европейски страни. Установено е, че жителите на Италия и Испания, които са с сред страните, дали най-много жертви по време на настоящата пандемия, притежават най-ниски средни нива на витамин D. Това основно се дължи на факта, че много хора (особено по-възрастните) избягват излагането на пряка слънчева светлина. Най-високи нива на витамин D и ниска смъртност от COVID-19 се наблюдават в по-северните страни – скандинавието например. Вероятно това се дължи на по-честа консумация на рибни продукти, рибено масло, хранителни добавки.

Второто проучване не е фокусирано изцяло върху Европа, а се позовава на данни от Китай, Франция, Германия, Италия, Южна Корея, Испания, Швейцария, Англия и САЩ. И тук изследователите стигат до извода, че хората от страните, дали най-много жертви (Испания, Италия, Англия), са с най-ниски нива на витамин D. Но това не означава, че всеки моментално трябва да приема добавки. Ако не страдате от дефицит, то добавката е безсмислена.

И тук се смята, че връзката между ниската смъртност и високите нива на витамин D се крие във възможността витаминът да редуцира риска от развитие на хиперимунното състояние цитокинна буря, която сериозно може да увреди белите дробове и да доведе до смърт. А оказва се, че именно това състояние убива повечето от болните.

Към момента връзката между хранителните дефицити и COVID-19 е все още неясна и са нужни много изследвания, за да се изясни. Важното е да не се прекалява с консумацията на хранителни добавки, богати на витамин D, защото свръх консумацията е също опасна. Подобен дефицит се бори с добра и богата хранителна диета, движение и умерено излагане на пряка слънчева светлина.

Източници:
1) Ali Daneshkhah et al. The Possible Role of Vitamin D in Suppressing Cytokine Storm and Associated Mortality in COVID-19 Patients, MEDRXIV (2020). DOI: 10.1101/2020.04.08.20058578
2) Petre Cristian Ilie et al, The role of vitamin D in the prevention of coronavirus disease 2019 infection and mortality, Aging Clinical and Experimental Research (2020). DOI: 10.1007/s40520-020-01570-8

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Бананите не са “ГМО” и няма да умрем

На 10 януари бизнес насоченото издание на bTV ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!

Facebook

Инстаграм