Наука

Изследване върху 23.5 милиона потвърждава, че MMR ваксината е безопасна и напълно ефективна

Това е поредната добра новина, че ваксините не са опасни. Няма нищо сензационно, нищо страшно, нищо притеснително. Скучна работа. За пореден път се оказва, че никой не ни убива с ваксини…

За пореден път основен герой е ваксината против морбили, заушка и рубеола (MMR), чиято безопасност между другото е доказвана многократно, но въпреки това все повече майки гордо обявяват, че децата им са без поставени ваксини. Аргументът е, че искат те да бъдат здрави, което е алогично, защото без имунитет, придобит по подобен начин, те няма как да бъдат здрави. Ще живеят в риск.

Ще си позволя и едно лирическо, но актуално отклонение. Преди 3 седмици във Велико Търново имаше случай, при който дете развива инфекция. Майката е държала детето в продължение на 3 дни с висока температура от 39 градуса и едва след това се престрашава да го заведе на лекар, защото изпитва съмнения, че може да е инфектирано със SARS-COV-2. По-късно се оказва, че майката е горда антиваксърка, която не е поставила нито една ваксина върху детето си. Елементарната логика казва, че без ваксини ще се повяват повече инфекции.

Заключенията в новото изследване се основават на анализ на резултатите от представителна извадка от 23,5 милиона души, от 138 отделни по-малки изследвания. Част от резултатите се отнасят не само за класическата ММR (морбили, заушка, рубеола), но и за MMRV (морбили, заушка, рубеола, варицела) ваксина.

Открива се, че диагностицираните с аутизъм деца са равен брой в групата на ваксинираните и в групата на неваксинираните, което означава, че ваксината не причинява аутизъм. Изследваните ваксини не причиняват и енцефалити, възпалителни заболявания, болест на Крон, забавено когнитивно развитие, диабет тип 1, астма, дерматити и екземи, треска, левкемия, множествена склероза, бактериални или вирусни инфекции.

Въпросните ваксини не само са безопасни, но и напълно ефективни. Една доза има 95% ефективност и предпазва успешно от морбили. След две дози ефективността нараства до 96%. При заушката ефективността е 76% за една доза и 86% за две дози. Една доза от ваксината има 89% ефективност против рубеола, а една доза редуцира риска от инфектиране с варицела с до 95%.

По време на опасна вирусна пандемия е хубаво да не забравяме, че превантивната медицина може да спести много мъки на човечеството. Но ваксина срещу глупостта очевидно все още няма, защото дори и мащабни и достоверни проучвания не могат да спрат тази пандемия. Тя се разраства. А свободният достъп до знания не помага. Той влошава ситуацията, защото болните от Дънинг-Крюгер имат невероятната способност да правят грешни изводи от адекватни данни.

Източник:

Di Pietrantonj  C, Rivetti  A, Marchione  P, Debalini  MG, Demicheli  V. Vaccines for measles, mumps, rubella, and varicella in children. Cochrane Database of Systematic Reviews 2020, Issue 4. Art. No.: CD004407. DOI: 10.1002/14651858.CD004407.pub4.

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook