Наука
Изследване върху 23.5 милиона потвърждава, че MMR ваксината е безопасна и напълно ефективна

Изследване върху 23.5 милиона потвърждава, че MMR ваксината е безопасна и напълно ефективна

banner-ciela-website

Това е поредната добра новина, че ваксините не са опасни. Няма нищо сензационно, нищо страшно, нищо притеснително. Скучна работа. За пореден път се оказва, че никой не ни убива с ваксини…

За пореден път основен герой е ваксината против морбили, заушка и рубеола (MMR), чиято безопасност между другото е доказвана многократно, но въпреки това все повече майки гордо обявяват, че децата им са без поставени ваксини. Аргументът е, че искат те да бъдат здрави, което е алогично, защото без имунитет, придобит по подобен начин, те няма как да бъдат здрави. Ще живеят в риск.

Ще си позволя и едно лирическо, но актуално отклонение. Преди 3 седмици във Велико Търново имаше случай, при който дете развива инфекция. Майката е държала детето в продължение на 3 дни с висока температура от 39 градуса и едва след това се престрашава да го заведе на лекар, защото изпитва съмнения, че може да е инфектирано със SARS-COV-2. По-късно се оказва, че майката е горда антиваксърка, която не е поставила нито една ваксина върху детето си. Елементарната логика казва, че без ваксини ще се повяват повече инфекции.

Заключенията в новото изследване се основават на анализ на резултатите от представителна извадка от 23,5 милиона души, от 138 отделни по-малки изследвания. Част от резултатите се отнасят не само за класическата ММR (морбили, заушка, рубеола), но и за MMRV (морбили, заушка, рубеола, варицела) ваксина.

banner-ciela-website

Открива се, че диагностицираните с аутизъм деца са равен брой в групата на ваксинираните и в групата на неваксинираните, което означава, че ваксината не причинява аутизъм. Изследваните ваксини не причиняват и енцефалити, възпалителни заболявания, болест на Крон, забавено когнитивно развитие, диабет тип 1, астма, дерматити и екземи, треска, левкемия, множествена склероза, бактериални или вирусни инфекции.

Въпросните ваксини не само са безопасни, но и напълно ефективни. Една доза има 95% ефективност и предпазва успешно от морбили. След две дози ефективността нараства до 96%. При заушката ефективността е 76% за една доза и 86% за две дози. Една доза от ваксината има 89% ефективност против рубеола, а една доза редуцира риска от инфектиране с варицела с до 95%.

По време на опасна вирусна пандемия е хубаво да не забравяме, че превантивната медицина може да спести много мъки на човечеството. Но ваксина срещу глупостта очевидно все още няма, защото дори и мащабни и достоверни проучвания не могат да спрат тази пандемия. Тя се разраства. А свободният достъп до знания не помага. Той влошава ситуацията, защото болните от Дънинг-Крюгер имат невероятната способност да правят грешни изводи от адекватни данни.

Източник:

Di Pietrantonj  C, Rivetti  A, Marchione  P, Debalini  MG, Demicheli  V. Vaccines for measles, mumps, rubella, and varicella in children. Cochrane Database of Systematic Reviews 2020, Issue 4. Art. No.: CD004407. DOI: 10.1002/14651858.CD004407.pub4.

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!

banner-ciela-website

Share this Story

Подобни публикации

Може да подкрепите дейността на този блог.

Подкрепете Science blog чрез Patreon!

Харесайте ни във facebook

Instagram

Instagram has returned invalid data.

Follow Me!

Ако харесвате дейността на 6nine, може да помогнете със скромно дарение за обезпечаване на някои нужди. Благодаря!

Choose currency

Enter amount

Статии в снимки

shares