НЕнаука

PIK.BG за пореден път създават фалшиви чатове, за да всяват паника сред хората

Нека си поговорим за лъжците от pik.bg и за уажаваната от колегите си проф. Асена Стоименова. На пръв поглед медията няма нищо общо с българския учен. Те всъщност са напълно противоположни във всяко едно отношение. Стоименова е един от най-известните и уважавани специалисти по фармакоикономика и лекарствена политика, ръководила основни фармацевтични организация, а pik.bg е просто поредната кафява медия, в която работят индивиди, имащи не особено богата обща култура. Преди седмица от медията научиха какво представляват вирусите. Проф. Стоименова бе наказана от прокуратурата преди дни условно с гаранция от 20 000 лева заради твърдението, че може да има недостиг на антибиотици (теза, разпространена от СЗО и ЕС), а pik.bg преди часове разпространиха поредната фалшива новина, нескопосано скалъпена от самите тях, за което няма да бъдат наказани за пореден път. Новата ШОКИРАЩА, СВЕТКАВИЧНА, СЕНЗАЦИОННА новина само в ПИК и РЕТРО е, че срещу силните на деня се готви поредният преврат. Превратът естествено е организиран от някакви сенчести личности и естествено от “умните и красивите”, които явно не са толкова умни, защото според PIK.BG те ще получат своето възнаграждение.

2Тезата естествено издиша, но не само заради абсурдния диалог, който е по-изкуствен от сценария на български сапунен сериал. Чисто технически се вижда, че разговорът е манипулиран и е обикновен колаж. Балоните за текст в чата на FACEBOOK винаги спазват някакво отстояние от самите букви.  В случая ясно се вижда, че в първия балон такова разстояние липсва, докато във втория разстоянието между границата на балона и думите е около 5 mm. Ясно се вижда, че някой е “пейстнал” фалшив текст в балона на неадекватно място, което показва и отчайваща техническа грамотност.

ПР експертът на ПП ГЕРБ явно също разпространява тази лъжа:

Screenshot_20200412-180233_Facebook

Фалшификацията се повтаря

Но разбира се това не е първият опит за създаване на сензация и паника на база фалшиви чатове, организирани от pik.bg. На 10 септември 2019 година pik.bg отново публикува СЕНЗАЦИОННА статия, в която разкриват как подсъдимата Десислава Иванчева организира протест и преврат, на който ще присъстват “умни и красиви”, но платени лица. За доказателство прилагат чат от профила на Десислава, но без да става ясно как са се сдобили с него. При внимателно поглеждане става ясно, че това е фалшив профил, създаден от PIK.BG три дни преди написването на самата публикация, а по-късно е и изтрит, за да няма следи. В допълнение в истинският профил на жената “Desisslava” е изписано с двойно “S”, а във фалшивия иметно е с единично “S”.

Тъжното  не е, че тези два случая показват колко малко е умнственият багаж на работещите в pik.bg, а това, че смятат читателите за пълни идиоти.

И така един професор и доктор по фармация е осъден за създаване на паника, а една медия, която създава хаос чрез откровени лъже ще си работи без притеснение. Но да разпространяваш лъжи може ли да се нарече работа?

Източник:

https://pik.bg/платени-протести-насред-коронавируса-вижте-как-мамят-хората-да-излизат-на-улицата-срещу-па-news920427.html

 

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In НЕнаука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook