НЕнаука

Къде е здравият разум?

Винаги съм имал уважение към свободите на хората. Вярвам, че всеки има право да вярва в каквото си иска, да прави каквото си иска, да говори каквото си иска, стига да не вреди с тези си действия на останалите, а това включва и да не вкарва някого в заблуждение. Но по време на пандемия се оказва, че в България религията и по-скоро Християнството влиза в челен сблъсък със здравия разум.

Може би трябва да сме благодарни на правителството, че предприе светкавично мерки против пандемията, като се наблюдава градация в сериозността на тези мерки. Затвориха се всички публични обекти, в които се събираха много хора. Това включва светските ресторанти, барове и дискотеки, но и източниците на духовност, мъдрост и знание – библиотеки, училища и университети. Дори достъпът до медицинска помощ е ограничен. Функционират само източници на храна и лекарства. Всеки, който си позволи да излезе от дома си, бива глобяван доста солено, но не и ако иде на църква. Тогава всички строги мерки отпадат. Хората могат да се събират на групи, могат да се докосват от инфекциозен материал (слюнка от целувки), могат спокойно да си предават инфекции. Всичко това просто обезсмисля всичките ни колективни действия против световния враг.

И всичко това заради единият инат.. . Църковните водачи отказват да се подчинят на всякакъв закон, на всякаква разпоредба, на всяка молба. Те просто искат много хора физически да присъстват един до друг в затворено пространство. Но най-комичният момент показва, че SARS-COV-2 е толкова силен, че е способен да разклати вярата на духовниците. Официалното обръщение на Българската православна църква твърди, че “светите тайни” и църквата не могат да са източник на зараза, че вярващите са защитени в рамките на храмовете, но въпреки това духовниците служат с маски и медицински ръкавици. Съмнението в духовната защита явно е разклатило вярата.

Опитът показва, че коронавирусът е по-силен от вярата

За огромно наше нещастие вирусите са толерантни и не дискриминират. Могат да инфектират всеки възприемчив индивид независимо от раса, етнос или религия. Опитът с новия SARS-COV-2 показва, че църквата е едно не по-малко рисково място при масово (повече от двама) събиране на хора.

На 24 март стана ясно, че едно от най-големите огнища на SARS-COV-2 в САЩ е в щата Алабама и възниква около местната църква в окръг Клебърн (1). В местния вестник се съобщава, че след тридневен “детски поход“, организиран от местната църква “Greers Ferry First Assembly of God” 36 човека са били инфектирани. Сред заразените са местния пастор и жена му. Новината е потвърдена и от самата църква.

Много любопитен е случаят “Пациент 31” от Южна Корея, на който до голяма степен се дължи масовото разпространение на инфекциозното заболяване. Епидемията в страна започва на 20 януари с жена, която каца в Сеул (град с 25 милиона жители). Жената бързо е идентифицирана като приносител на вируса и веднага е хоспитализирана и изолирана. В резултат много бавно едва 30 човека развиват заболяването. Истинският взрив настъпва с 31-я пациент. Той е жена, която претърпява малък пътен инцидент в град Дегу. Макар да отива в болница, тя не е изследвана за инфекцията. В последствие тя посещава два пъти местната църква Shincheonji. Малко по-късно развива и първите симптоми и на 17 февруари разбира, че е инфектирана. Дни по-късно стотици от посетителите на въпросната църква развиват заболяването. Възниква и друго голямо огнище малко извън Дегу по време на погребение и отново свързано с въпросната църква. Като цяло пациент 31 е виновен за 80% от инфектираните над 8000 човека в страната. Кметът на Сеул осъжда водачите на църквата, тъй като са избягвали наложените тестове и спазване на някакви превантивни действия против разпространението на заболяването (2).

Съществува и друг интересен случай отново от Южна Корея. Служителите на местна църква решават да действат активно срещу пандемията, предприемайки да пръскат директно в устата всеки дошъл вярващ (около стотина) с обикновен солен разтвор. Причината е, че те са вярвали, че този разтвор е имал лечебни свойства… Грубата грешка, която правят, е че не стерилизират пулверизатора след всяко впръскване. Този лечебен ритуал приключва с 46 заразени. Нелепият инцидент подкопава усилията на корейските власти да ограничат разпространението на инфекцията. Фрапиращото е, че въпреки всякаква логика в подобна кризисна ситуация, пулверизаторът е вкарван дълбоко в устата на всеки вярващ (Източник 3).

Нека не забравяме, че истинските вярващи нямат нужда от църква (сграда), за да практикуват своята вяра. Вярата не се ограничава физически от студена материална конструкция. Все пак да не забравяме, че според текстовете в Библията всичко материално е греховно. Вярата е във всеки един от нас, а повален от вируса човек, станал жертва на инфекцията, е един вярващ по-малко. Един посетител на църквата по-малко. А сякаш църквата от това се интересува – броят на посетителите.

Бъдете разумни и на предстоящите великденски празници не се събирайте масово, дори на открито. Физическата близост е рискова. Нека не подкопаваме всички усилия, които полагаме, защото лишенията, които търпим ще са безсмислени и напразни.

Цитирани статии:

Източник 1): https://www.arkansasonline.com/news/2020/mar/24/34-positive-cases-linked-to-greers-ferr/

Източник 2) https://www.oregonlive.com/coronavirus/2020/03/patient-31-upended-south-koreas-coronavirus-containment-efforts-showcasing-importance-of-testing-and-social-distancing.html

Източник 3) https://www.youtube.com/watch?v=14rvNZWvGEY

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In НЕнаука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook