Наука

“Не можеш да си купиш здраве”, но не съвсем…

В българската култура (а и не само) “парите” са много важен обект, но с очаквано по-скоро негативни черти. Парите са олицетворение на материалното, греховното, към което всички ние се стремим цял живот, а в резултат често загърбваме духовното. Затова в народното ни творчество и култура има множество поговорки, които гласят: – ” Парите са средство към целта, а не цел сами по себе си.”

– “Парите не купуват щастие.”

– „По–добре е ястие от зеленчуци там, където има любов, отколкото угоен бик заедно с омраза.“, “Не можеш да си купиш любов”.

– “Парите могат да купят лекарство – не здраве; легло – не сън; храна – не апетит.”

Типично за поговорки, притчи и легенди като литературен похват, в тях има (голяма) доза истина. Но вероятно не и в последната. Оказва се, че здраве може да се купи с пари. Някои заболявания се срещат с еднаква честота при хора с различен социален статус и с различни финансови възможности, но като цяло е по-добре да посрещнеш подобни проблеми в добро финансово състояние.

Изследване в JAMA от 2020 година стига до заключението, че по-бедните хора имат по-малко възможности да ползват здравни услуги. Изследването е проведено в САЩ (но заключенията са общовалидни и за други страни, включително и България) с представителна извадка от почти половин милион души на възраст от 18 до 64 години. Хората, които са изпитвали невъзможност да посетят лекар, са се увеличили с 5.9% сред тези, не притежаващи медицинска застраховка и с 3.6% сред тези, притежаващи медицинска застраховка. Имало е и увеличение на хората с хронични заболявания, които не са посещавали лекар поради финансови причини (1).

Друго много любопитно изследване отново от САЩ показва, че колкото си по-беден, толкова по-ниска прогнозна продължителност на живот имаш (2). Представителната извадка се е състояла от 1 408 287 218 на възраст между 40 и 76 години – средна възраст 53 години със среден годишен доход от 61 175$. В резултат на това изследване са направени 4 много важни извода:

1) По-високите доходи очакван са свързани с по-висока продължителност на живот. Разликата в продължителността на живот между 1% от най-богатите и 1% от най-бедните индивиди в представителната извадка е 14.6 години.

2) Неравенството в продължителността на живота се увеличава с времето. Между 2001 и 2014 година продължителността на живота на 5% от най-богатите хора се е увеличила с 2.34 години за мъжете и 2.91 години за жените, докато при 5% от най-бедните продължителността се е увеличила  с 0.32% при мъжете и 0.04% при жените.

3) Очаквано – продължителността на живот се променя значително спрямо налични навици, като пушене, пиене, употреба на наркотици и подобни.

4) Географското положение на хората е от значение. Има значение къде живееш.

Може би подобни открития не са изненада за много хора, но пък те показват стряскащите последици от бедността. Затова една от най-добрите инвестиции е в здраве. А ако се стимулира превенцията, направи се по-достъпна, това ще спести много разходи за бъдещи скъпи лечения.
1) Hawks L, Himmelstein DU, Woolhandler S, Bor DH, Gaffney A, McCormick D. Trends in Unmet Need for Physician and Preventive Services in the United States, 1998-2017. JAMA Intern Med. Published online January 27, 2020. doi:10.1001/jamainternmed.2019.6538
2) Chetty R, Stepner M, Abraham S, et al. The Association Between Income and Life Expectancy in the United States, 2001-2014. JAMA. 2016;315(16):1750–1766. doi:10.1001/jama.2016.4226
Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook