НЕнаука
Не, “The Simpsons” не са предсказали епидемията с Coronavirus

Не, “The Simpsons” не са предсказали епидемията с Coronavirus

banner-ciela-website

Една от популярните “новини”, която обикаля целия свят (че и в България) е, че иначе любимият на много хора сериал “The Simpsons” за пореден път е предсказал бъдещето с десетилетия напред. Сякаш сериалът е по-добър предсказател от самата Ванга?Untitled-2

Но този път (и не само) се оказва, че това предсказание далеч не отразява реалните събития около инфекцията с Коронавирус и дори е фалшифицирано. Предсказанието се базира на епизод от 1993 година, който е наречен “Marge in Chains” (сезон 4, епизод 21), в който става ясно, че в САЩ се разпространява епидемия от “грип Осака“. В епизода жители на Спрингфийлд си поръчват сокоизтисквачки от Япония. Уредите са били опаковани от инфектиран от вируса, който киха в кашона и така патогенът се пренася до САЩ, а Спрингфийлд се превръща в огнище на инфекцията.

Всичко това е видно и от колажа, който се разпространява в социалните мрежи. На три от снимките е показано как японецът киха, а жителите отварят заразените кутии. Проблемът идва с четвъртото изображение от колажа (долу, крайно дясно или горен ляв ъгъл – различни колажи). То е с произход епизод “The fool Monty” от сезон 22 (епизод 6) - 18 сезона по-късно. Освен това думите “Corona Virus” са добавени допълнително (фалшифициране на изображението) върху оригиналния надпис “Apocalypse Meow“.

banner-ciela-website

Очевидно този епизод от четвърти сезон е провокиран от назряващата паника около пандемията със СПИН, епидемията от инфлуенца H5N1 (птични грип), която придобива популярност през 1993 година и други. Това може би е запалило въображението на сценаристите за един апокалиптичен сценарий. В епизода от 22 сезон (The Fool Monty) пък се осмиват всички големи медии, които уж тайно се събират, за да създадат следващата голяма световна криза, която би увеличило четенията им и зрителския интерес. Затова се създава и кризата “Котешки грип” – “Apocalypse meow”.

Искам да се извиня на всички вярващи, защото очевидно не е приятно да разбереш, че нещо, в което си повярвал, не е истина :(

Нефалшифицирано изображение:

House_Cat_Flu[1]

Източници: Anita Bennet. 2020. Fans Claim The Simpsons Predicted Coronavirus Outbreak In 1993 Episode. Deadline

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!

banner-ciela-website

Share this Story

Подобни публикации

Може да подкрепите дейността на този блог.

Подкрепете Science blog чрез Patreon!

Харесайте ни във facebook

Instagram

Ако харесвате дейността на 6nine, може да помогнете със скромно дарение за обезпечаване на някои нужди. Благодаря!

Choose currency

Enter amount

Статии в снимки

shares