НЕнаука

Не, “The Simpsons” не са предсказали епидемията с Coronavirus

Една от популярните “новини”, която обикаля целия свят (че и в България) е, че иначе любимият на много хора сериал “The Simpsons” за пореден път е предсказал бъдещето с десетилетия напред. Сякаш сериалът е по-добър предсказател от самата Ванга?Untitled-2

Но този път (и не само) се оказва, че това предсказание далеч не отразява реалните събития около инфекцията с Коронавирус и дори е фалшифицирано. Предсказанието се базира на епизод от 1993 година, който е наречен “Marge in Chains” (сезон 4, епизод 21), в който става ясно, че в САЩ се разпространява епидемия от “грип Осака“. В епизода жители на Спрингфийлд си поръчват сокоизтисквачки от Япония. Уредите са били опаковани от инфектиран от вируса, който киха в кашона и така патогенът се пренася до САЩ, а Спрингфийлд се превръща в огнище на инфекцията.

Всичко това е видно и от колажа, който се разпространява в социалните мрежи. На три от снимките е показано как японецът киха, а жителите отварят заразените кутии. Проблемът идва с четвъртото изображение от колажа (долу, крайно дясно или горен ляв ъгъл – различни колажи). То е с произход епизод “The fool Monty” от сезон 22 (епизод 6) 18 сезона по-късно. Освен това думите “Corona Virus” са добавени допълнително (фалшифициране на изображението) върху оригиналния надпис “Apocalypse Meow“.

Очевидно този епизод от четвърти сезон е провокиран от назряващата паника около пандемията със СПИН, епидемията от инфлуенца H5N1 (птични грип), която придобива популярност през 1993 година и други. Това може би е запалило въображението на сценаристите за един апокалиптичен сценарий. В епизода от 22 сезон (The Fool Monty) пък се осмиват всички големи медии, които уж тайно се събират, за да създадат следващата голяма световна криза, която би увеличило четенията им и зрителския интерес. Затова се създава и кризата “Котешки грип” – “Apocalypse meow”.

Искам да се извиня на всички вярващи, защото очевидно не е приятно да разбереш, че нещо, в което си повярвал, не е истина 🙁

Нефалшифицирано изображение:

House_Cat_Flu[1]

Източници: Anita Bennet. 2020. Fans Claim The Simpsons Predicted Coronavirus Outbreak In 1993 Episode. Deadline

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In НЕнаука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook