НЕнаука

Не, “The Simpsons” не са предсказали епидемията с Coronavirus

Ако харесвате тази статия, можете да подкрепите блога и "Наука и критично мислене" в Patreon. Become a Patron!

Една от популярните “новини”, която обикаля целия свят (че и в България) е, че иначе любимият на много хора сериал “The Simpsons” за пореден път е предсказал бъдещето с десетилетия напред. Сякаш сериалът е по-добър предсказател от самата Ванга?Untitled-2

Но този път (и не само) се оказва, че това предсказание далеч не отразява реалните събития около инфекцията с Коронавирус и дори е фалшифицирано. Предсказанието се базира на епизод от 1993 година, който е наречен “Marge in Chains” (сезон 4, епизод 21), в който става ясно, че в САЩ се разпространява епидемия от “грип Осака“. В епизода жители на Спрингфийлд си поръчват сокоизтисквачки от Япония. Уредите са били опаковани от инфектиран от вируса, който киха в кашона и така патогенът се пренася до САЩ, а Спрингфийлд се превръща в огнище на инфекцията.

Всичко това е видно и от колажа, който се разпространява в социалните мрежи. На три от снимките е показано как японецът киха, а жителите отварят заразените кутии. Проблемът идва с четвъртото изображение от колажа (долу, крайно дясно или горен ляв ъгъл – различни колажи). То е с произход епизод “The fool Monty” от сезон 22 (епизод 6) 18 сезона по-късно. Освен това думите “Corona Virus” са добавени допълнително (фалшифициране на изображението) върху оригиналния надпис “Apocalypse Meow“.

Очевидно този епизод от четвърти сезон е провокиран от назряващата паника около пандемията със СПИН, епидемията от инфлуенца H5N1 (птични грип), която придобива популярност през 1993 година и други. Това може би е запалило въображението на сценаристите за един апокалиптичен сценарий. В епизода от 22 сезон (The Fool Monty) пък се осмиват всички големи медии, които уж тайно се събират, за да създадат следващата голяма световна криза, която би увеличило четенията им и зрителския интерес. Затова се създава и кризата “Котешки грип” – “Apocalypse meow”.

Искам да се извиня на всички вярващи, защото очевидно не е приятно да разбереш, че нещо, в което си повярвал, не е истина 🙁

Нефалшифицирано изображение:

House_Cat_Flu[1]

Източници: Anita Bennet. 2020. Fans Claim The Simpsons Predicted Coronavirus Outbreak In 1993 Episode. Deadline

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In НЕнаука

Facebook Comments

Check Also

Бананите не са “ГМО” и няма да умрем

На 10 януари бизнес насоченото издание на bTV ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!

Facebook

Инстаграм