Наука

Кокосовото масло е високорисково и трябва да се избягва

Кокосовото масло e сред най-супер храните от всички налични на пазара, но за добро или лошо в началото на тази година науката се произнесе – опасна е и трябва да се избягва. Избягването му няма да е лесно, защото се готви с него, яде се все едно е течен шоколад, маже се на филии и дори се слага в кафето, но без някой да се знае защо. “Известните” на деня и хипи гурутата го нарочиха за здравословно, а според най-мащабното изследване по темата се оказва, че то не е.

Оказва се, че консумацията на кокосово масло води до увеличаване на концентрацията на LDL холестерола (лошия) в кръвта много повече в сравнение с консумацията на други мазнини. Консумацията му не води до намаляване на възпалителните състояния, гликемията, натрупването на наднормено тегло и други.

В настоящото изследване се обобщават и анализират резултатите от всички налични проучвания по темата. Масовата заблуда се дължи на  популяризирането на резултати от по-малки проучвания, в които представителната извадка е била от хора от изолирани географски райони, а това не е представително. Освен това хората търсят някои по-различни, екзточини и биологични продукти, които те асоциират с по-добро здраве. Продуктите с кокосово масло са съпроводени с толкова много претенции за здравословни ефекти, че много хора си казват, че няма как да не е вярно, но (не много) изненадващо няма факти, които да ги подкрепят.

В настоящото мащабно изследване са обобщени резултатите от общо 16 международни проучвания, в които са сравнявани ефектите върху сърдечно-съдовата система на кокосовото масло с други масла (включително палмово) при консумация в продължение на не по-малко от 2 седмици. Осем от проучванията съобщават и за промяна в телесното тегло, пет за промяна в телесните мазнини, четири за промяна в обиколката на талията, четири за  промяна при нивата на глюкоза в плазмата и 5 промяна в нивата на C-реактивния протеин.

В сравнение с другите изследвани растителни (но нетропични) мазнини, консумацията на кокосово води до значително увеличение на тоталното количество холестерол, LDL холестерол (лош холестерол), HDL холестерол, C-реактивния протеин, телесните размери и други, но не и на триглицеридите.

Интересното е, че кокосовата мазнина е по-опасна от палмовата. В сравнение с палмовата, кокосовата значително увеличава общия (тотален) холестерол с 25.57 mg/dL, LDL холестерол с 20.50 mg/dL, а HDL с 2.83 mg/dL.

Високите рискове при консумацията на кокосова мазнина са свързани с факта, че тя е изключително богата на наситени мастни киселини, които представляват до 90% от общото количество мазнини. Освен това тя е богата на дълговерижните миристинова и палмитинова киселини, които се смятат за не особено здравословни.

Консумацията на кокосова мазнина трябва да не се препоръчва и дори забранява от лекари. Вместо това трябва да се стимулира консумацията на мазнини, които са богати на ненаситени мастни киселини. Такава е мразената свинска мас…

Източници:

Neelakantan, N., Seah, J. Y. H., & van Dam, R. M. (2020). The Effect of Coconut Oil Consumption on Cardiovascular Risk Factors: A Systematic Review and Meta-Analysis of Clinical Trials. Circulation. doi:10.1161/circulationaha.119.043052

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook