НЕнаука

Не, не са открили “нов вид клетки”, които лекуват (почти) всички видове рак

Можем спокойно да обявим 2018 и 2019 година като посветени на борбата с фалшивите новини. Много обещания бяха направени, много заявки бяха дадени, а Нова телевизия дори създаде специализирана платформа, която би трябвало да следи и проверява достоверността на журналистически материали. Но въпросът е кой ще проверява проверяващия?

Макар всички да се обявяват срещу феномена “fake news“, почти никой не го разпознава. Оказва се, че всички медии в България, дори най-големите и тези с претенции за високо качество с лекота създават фалшиви материали. Първата такава за 2020 година, която е разпространявана от всички електронни медии е, че “Учени направиха революционен пробив в борбата с рака” ; “Учени откриха клетка, която може да унищожава много видове рак” и подобни.

Каква е истината

В основата на тази разпространвана лъжа стои мащабно, много интересно и изключително важно проучване, което наистина прави важни наблюдения върху способността на имунните клетки да убиват ракови, но сходствата спират тук. Всъщност открит е нов механизъм за убиване на ракови клетки, за който обаче не е изяснено как реално функционира. Все още не са установени интимните детайло до най-малката подробност. Изследването е на Андрю Сеуел, публикувано е в Nature и описва как изследователите са изолирали кръвни клетки от периферна кръв, а после са секвенирали (прочели) генома и са направили мащабен скрининг от получените данни. В резултат е открит Т клетъчен рецептор (TCR), който разпознава МНС клас 1 протеини (MR1) върху ракови клетки. Благодарение на този рецептор Т клетките (които не са ново откритие) могат успешно да убиват голямо разнообразие от ракови клетки, но без да убиват соматични (здрави) клетки. Това откритие дава надежди, че могат да се създадат модифицирани Т клетки, които да съдържат въпросния TCR, които в последствие ще бъдат имплантирани в болните пациенти.

Така става ясно, че не са открити нови клетки (както се  твърди), а интерес клас протеинови рецептори и цял нов неразгадан молекулен механизъм.

Бисери от статиите

Всички медии (bTV, NOVA, Offnews, Dnevnik и други) твърдят, че е открит нов тип клетки. Това всъщност е доста смело твърдение и би било много вълнуващо, ако бъде направено подобно огромно откритие, но всъщност в генома на клетките от кръвната проба е открит един малък протеин, който после чрез генно инженерство е пренесен в клетъчни линии и допълнително изследван. Установени са свойствата му.

Във всички статии се твърди, че новата Т клетка “използва малко образувание, подобно на кука, за да се закача за ракови клетки”. Реално такова образувание, подобно на кука, няма и не е откривано. Най-вероятно с тази кука се описва открития TCR протеин, който си взаимодейства с лиганди (свързва се с тях), за да разпознава ракови клетки и да осъществява контакт с тях, подобно на кука. “Куката” всъщност е аналогия, която се използва за уж разбираемо опростяване на откритието, но не е използвана от оригиналните автори на статията, а благодарение на лошия превод, ефекта на счупения телефон и липсата на критично мислене и анализиране на информация много журналисти реално са сметнали, че наистина съществува подобен обект кука.

 Много от статитие прибързано заключват, че това ще доведе до революцията в медицината, а в същото време авторите на проучването изразяват само плахи надежди, защото положителните резултати са постигнати в in vitro уловия чрез клетъчни линии.
Така за пореден път българската журналистика попадна в капана на неследване на основните принципи в професията – проверка на източниците на информация.
Untitled-2
Untitled-2
Untitled-2
Оригинално проучване: Crowther, M.D., Dolton, G., Legut, M. et al. Genome-wide CRISPR–Cas9 screening reveals ubiquitous T cell cancer targeting via the monomorphic MHC class I-related protein MR1. Nat Immunol (2020) doi:10.1038/s41590-019-0578-8
Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In НЕнаука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook