НЕнаука

Как Слави Панайотов (The Clasher) наруши поредния закон на България

С цел предпазване от наказания относно нечии авторски права заявявам, че използваните снимки и графични елементи са взети от клипове на влогъра The Clasher с цел адекватно аргументиране на отправеното обвинение. С тези снимки не се цели трупане на печалба, печелене на пари или какъвто и да е вид облагодетелстване.

Какви са границите, които един влогър е готов да прескочи за малко слава, гледания и кликове? Да искаш пари от аудиторията си, която се състои основно от деца е прескачане на общочовешките и етични норми. Да плагиатстваш клипове от чуждестранните си колеги е прескачане на морални норми. А да унищожаваш природата е преминаване на строги държавни норми. И не визирам случая, в който Слави и колегите му си измиха краката в рилските езера. Става дума за случка, която се случи няколко месеца по-рано. 

Но наистина… Какво дава морален лиценз, позволение и дори право да нарушаваш законите на България? Желанието за няколко $ повече? Малко повече популярност? Самозалъгването, че правиш нещо уникално, с което подобряваш живота на някого? Когато се смяташ за влиятелен инфлуенсър е важно да НЕ нарушаваш общочовешките норми на поведение, да НЕ нарушаваш правилата, да НЕ нарушаваш законите. Така даваш личен пример. Нека не забравяме, че всички искаме да живеем в нормална правова държава от европейски тип, в която всички сме равни пред закона. Това няма как да се случи, ако смятаме, че “за мен може да се направи изключение”.

Нарушаване на закона за биологичното разнообразие

С цел Слави Панайотов да си рекламира книгата и да постигне повече продажби, той публикува серия от клипове с добре изразено продуково позициониране. Такъв е и клипът “Топ Мистериите на България – Зад Кадър”, който бе публикуван на 26.12.2018 г. и чрез некога разказва как е заснел рекламите на едноименната си книга. В него той изказва мнение и задава въпрос: “Има два типа хора. Едните стоят отстрани и се боят да попитат, а другите не се спират пред нищо, докато не ознаят истината. Вие от кои сте?” Очевидно Слави е от тези, които не се спират пред нищо, защото най-нагло влиза в Деветашката пещера въпреки законовата забрана и въпреки поставените ограждения.

Untitled-4

По закон Деветашката пещера е природна забележителност с контролиран достъп. В брой 3 на Държавен вестник от 2013 година на основание чл. 42, ал. 5 във връзка с чл. 41, т. 5 от Закона за защитените територии се въвеждат определени забрани за посещение през годината с цел опазване на популацията от прилепи. В пещерата живеят 12 вида защитени земноводни, 82 вида птици (13, от които вписани в Червената книга), 34 вида бозайници (4 в Червената книга и 15 в световния черен списък) и 9 вида прилепи. Пещерата е от международно значение като убежище на прилепите и е включена като приоритетен обект в списъка на Споразумението за опазване на европейските видове прилепи – EUROBATS. С цел да не се прекъсва размножителния период на прилепите, да се опази тяхната популация и да не се стресират е въведен ограничителен режим.

В случая Слави нарушава законите на България, пренебрегва огромната табела с картинки, която забранява влизането и прескача масивното ограждение, което очевадно е поставено там с цел да спира посетителите, а не просто да стои за красота. Така Слави не просто прекрачва законовите норми, а застрашава биологичното разнообразие на Европа. А в закона ясно пише: “Нарушителите на тази заповед се наказват съгласно административнонаказателните разпоредби на Закона за защитените територии.”

Untitled-7

Интересно е, че в края на неговото видео Слави съобщава за опасността от прилепи, които могат да ви ударят. Разбира се в случая опасността не е за Слави, а за прилепите, защото той няма право да бъде на територията и да ги обезпокоява. Ако беше спазвал закона, прилепите нямаше да го сплашат 🙂

Осем месеца по-късно Слави организира огромно масово мероприятие на Рилските езера отново без позволение от компетентните органи, въпреки законите на България и дори неговият екип си позволи да замърсява езерата чрез миене на крака… След адекватното решение на компетентните органи да накажат влогъра, той започна да се прави на жертва и поиска от феновете си (основно детска аудитория) пари, за да си плати глобата. След общественото недоволство Слави реши да дари събраните пари и дори даде още толкова от себе си за благородна кауза, което от своя страна показва, че реално не е имал нужда от финансова помощ, разполагал е с финансов ресурс, но все пак се е възползвал от аудиторията си като финансов източник…

Моралните и общочовешките норми можеш да прекрачваш. Последиците ще са персонални. Но нека никой не си позволява да прекрачва законите, защото очевидно тогава последиците от това нарушение не остават персонални. В случая се застрашават цели популации и екосистеми.

Използвани са скрийншотове от клип на The clashers, който е обществено достъпен.

Цитирана литература:

1) “Държавен вестник”, Брой 3, 11.1.2013 г.

2) https://www.lex.bg/laws/ldoc/2135456926?fbclid=IwAR1q9Mtcd1yi-ohttM2hlKM1mDicsbvRhvbKnkeiSK73yNwNShr000jzSM8

 

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In НЕнаука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook