НЕнаука

Как Слави Панайотов (The Clasher) наруши поредния закон на България

Ако харесвате тази статия, можете да подкрепите блога и "Наука и критично мислене" в Patreon. Become a Patron!

С цел предпазване от наказания относно нечии авторски права заявявам, че използваните снимки и графични елементи са взети от клипове на влогъра The Clasher с цел адекватно аргументиране на отправеното обвинение. С тези снимки не се цели трупане на печалба, печелене на пари или какъвто и да е вид облагодетелстване.

Какви са границите, които един влогър е готов да прескочи за малко слава, гледания и кликове? Да искаш пари от аудиторията си, която се състои основно от деца е прескачане на общочовешките и етични норми. Да плагиатстваш клипове от чуждестранните си колеги е прескачане на морални норми. А да унищожаваш природата е преминаване на строги държавни норми. И не визирам случая, в който Слави и колегите му си измиха краката в рилските езера. Става дума за случка, която се случи няколко месеца по-рано. 

Но наистина… Какво дава морален лиценз, позволение и дори право да нарушаваш законите на България? Желанието за няколко $ повече? Малко повече популярност? Самозалъгването, че правиш нещо уникално, с което подобряваш живота на някого? Когато се смяташ за влиятелен инфлуенсър е важно да НЕ нарушаваш общочовешките норми на поведение, да НЕ нарушаваш правилата, да НЕ нарушаваш законите. Така даваш личен пример. Нека не забравяме, че всички искаме да живеем в нормална правова държава от европейски тип, в която всички сме равни пред закона. Това няма как да се случи, ако смятаме, че “за мен може да се направи изключение”.

Нарушаване на закона за биологичното разнообразие

С цел Слави Панайотов да си рекламира книгата и да постигне повече продажби, той публикува серия от клипове с добре изразено продуково позициониране. Такъв е и клипът “Топ Мистериите на България – Зад Кадър”, който бе публикуван на 26.12.2018 г. и чрез некога разказва как е заснел рекламите на едноименната си книга. В него той изказва мнение и задава въпрос: “Има два типа хора. Едните стоят отстрани и се боят да попитат, а другите не се спират пред нищо, докато не ознаят истината. Вие от кои сте?” Очевидно Слави е от тези, които не се спират пред нищо, защото най-нагло влиза в Деветашката пещера въпреки законовата забрана и въпреки поставените ограждения.

Untitled-4

По закон Деветашката пещера е природна забележителност с контролиран достъп. В брой 3 на Държавен вестник от 2013 година на основание чл. 42, ал. 5 във връзка с чл. 41, т. 5 от Закона за защитените територии се въвеждат определени забрани за посещение през годината с цел опазване на популацията от прилепи. В пещерата живеят 12 вида защитени земноводни, 82 вида птици (13, от които вписани в Червената книга), 34 вида бозайници (4 в Червената книга и 15 в световния черен списък) и 9 вида прилепи. Пещерата е от международно значение като убежище на прилепите и е включена като приоритетен обект в списъка на Споразумението за опазване на европейските видове прилепи – EUROBATS. С цел да не се прекъсва размножителния период на прилепите, да се опази тяхната популация и да не се стресират е въведен ограничителен режим.

В случая Слави нарушава законите на България, пренебрегва огромната табела с картинки, която забранява влизането и прескача масивното ограждение, което очевадно е поставено там с цел да спира посетителите, а не просто да стои за красота. Така Слави не просто прекрачва законовите норми, а застрашава биологичното разнообразие на Европа. А в закона ясно пише: “Нарушителите на тази заповед се наказват съгласно административнонаказателните разпоредби на Закона за защитените територии.”

Untitled-7

Интересно е, че в края на неговото видео Слави съобщава за опасността от прилепи, които могат да ви ударят. Разбира се в случая опасността не е за Слави, а за прилепите, защото той няма право да бъде на територията и да ги обезпокоява. Ако беше спазвал закона, прилепите нямаше да го сплашат 🙂

Осем месеца по-късно Слави организира огромно масово мероприятие на Рилските езера отново без позволение от компетентните органи, въпреки законите на България и дори неговият екип си позволи да замърсява езерата чрез миене на крака… След адекватното решение на компетентните органи да накажат влогъра, той започна да се прави на жертва и поиска от феновете си (основно детска аудитория) пари, за да си плати глобата. След общественото недоволство Слави реши да дари събраните пари и дори даде още толкова от себе си за благородна кауза, което от своя страна показва, че реално не е имал нужда от финансова помощ, разполагал е с финансов ресурс, но все пак се е възползвал от аудиторията си като финансов източник…

Моралните и общочовешките норми можеш да прекрачваш. Последиците ще са персонални. Но нека никой не си позволява да прекрачва законите, защото очевидно тогава последиците от това нарушение не остават персонални. В случая се застрашават цели популации и екосистеми.

Използвани са скрийншотове от клип на The clashers, който е обществено достъпен.

Цитирана литература:

1) “Държавен вестник”, Брой 3, 11.1.2013 г.

2) https://www.lex.bg/laws/ldoc/2135456926?fbclid=IwAR1q9Mtcd1yi-ohttM2hlKM1mDicsbvRhvbKnkeiSK73yNwNShr000jzSM8

 

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In НЕнаука

Facebook Comments

Check Also

Бананите не са “ГМО” и няма да умрем

На 10 януари бизнес насоченото издание на bTV ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!

Facebook

Инстаграм