Наука

Парадоксът Мосман-Пейси: когато (някои) нацепени батки не са годни за създаване на поколение

Когато става дума за създаване на поколение, възпроизвеждане и запазване на родовата линия, сякаш сред всички видове царят общовалидни правила с известни отклонения. Женските се “спечелват” винаги от физически най-силния индивид. Те търсят сила, добра физика и поведение у мъжкия, защото всъщност те са като индикатор за здраве. Добрата физическа форма и победата в конкурентни условия показват, че индивидът e здрав и има ценни черти и качества, които ще се предадат на новото поколение.

Но при хората не винаги това е вярно… Някои хора полагат огромни усилия, за да придобият перфектна и почти неестествена физическа форма, която е силен сигнал, който привлича женските (и не само) индивиди. Но за огромно нещастие, за да съкратят процеса по подобряване на физическата форма, много спортуващи прибягват до системна употреба на стероидни препарати, които са не просто опасни за здравето, но и редуцират репродуктивните способности. Именно в това се изявява парадоксът Мосман-Пейси мъжете полагат усилия, за да са атрактивни за жените, но в крайна сметка неспособността за осъществяване на полов акт прави всичко това безсмислено. Но трябва да се подчертае, че този парадокс може да се причини не само от стероиди.

По-атрактивни с повече коса

Много интересен пример е терапията против косопад с медикамента Финастерид. Андрогенната алопеция в някои случаи може да подтисне мъжа и дори да унищожи напълно самочувствието му. Плешивият мъж може да се чувства по-малко атрактивен, което се обяснява с факта, че има направени наблюдения, които доказват, че все пак не малко жени предпочитат мъже с коса (1). Финастеридът е инхибитор на 4-алфа редуктазата и не позволява тестостеронът да се трансформира по-потентната си форма – дихидротестостерон. В същото време медикаментът стимулира растежа на коса при плешиви мъже. Интересното е, че финастеридът става все по-популярен сред мъжете. Но този препарат има и странични ефекти. Става ясно, че 4.2% от приемалите този препарат се оплакват от сексуална дисфункция. Дори има данни за трайно безплодие, причинено от препарата. И в този случай усилията на хората да са по-атрактивни за противоположния пол водят до опасни здравословни ефекти (2).

Парадоксът сред културистите, злоупотребяващи с непозволени препарати

Желанието на мъжете да изглеждат по определен начин ги прави жертва на нетърпеливостта и нарцисизма си. Всеки иска добра фигура, но ако може да не се полагат много усилия и естествено да стане бързо. Според официалните данни не по-малко от 6% от трениращите употребяват андрогенни анаболни стероиди. В реалността обаче случаите са много повече, защото не винаги злоупотребата се съобщава и статистиката става неточна (3).

През 2018 година бе публикувано проучване в журнала Journal of Internal Medicine (4), което е било с извадка от 5995 спортуващи индивиди. Какво става ясно?

1)     Едно от най-притеснителните неща, които са били установени е, че смъртността в групата на хората, ползващи стероиди, е била с 0.9% по-висока от тази при неползващите.

2)     Заболеваемостта сред ползващите стероиди също е била значително по-висока. Броят на хоспитализациите при тях е бил с 0.58 пъти по-висок. Практически всеки, приемал стероиди, е бил хоспитализиран поне веднъж (много и по два пъти), а от неприемащите подобни препарати само един от двама е ходил в болница.

3)     Рискът от развитие на гинекомастия е бил 13 пъти по-висок при ползвателите на стероиди.

4)     Рискът от безплодие при приемащите стероиди е бил 2.4 пъти по-висок.

5)     27.3% от консумиращите стероиди развиват и акне.

Изводите са много стряскащи. Ако ползвате стероиди, има по-висок риск да умрете (преждевременно). Приемът на стероиди води до по-ниски нива на гонадотропин, което води до понижено производство на ендогенен тестостерон и до продукция на по-малък брой сперматозоиди. Синтезът на тестостерон остава понижен дори години след спиране на приема на тестостерон. Но ниският брой сперматозоиди не е най-големият проблем. Мъжете започват да страдат от ниско либидо и никакво желание за секс. 11.2% от ползващите анаболи са страдали от подобен проблем. А това е много жалко, защото при жените, които ползват стероиди либидото силно се покачва, но мъжът на стероиди не може да си изпълни сексуалните функции (4). Много злоупотребяващи жени остават незадоволени.

Така парадоксът Мосман-Пейси се явява еволюционен механизъм, който обезсмисля и часовете във фитнеса, и поетите рискове с използването на анаболи. В края на деня може и да имаш мечтаното тяло, но за какво ти е, ако нямаш желание да го използваш или имаш желание, но физиологията те предава и самолетът не иска да излети?

 Цитирана литература:

1)     Cash TF. The psychological effects of androgenetic alopecia in men. J Am Acad Dermatol 1992; 26: 926–31.

2)     Horwitz, H., Dalhoff, K. P., & Andersen, J. T. (2019). The Mossman–Pacey Paradox. Journal of Internal Medicine. doi:10.1111/joim.12885

3)     Sagoe D, Molde H, Andreassen CS, Torsheim T, Pallesen S. The global epidemiology of anabolic-androgenic steroid use: a meta-analysis and meta-regression analysis. Ann Epidemiol 2014; 24: 383–98.

4)     Horwitz, H., Andersen, J. T., & Dalhoff, K. P. (2018). Health consequences of androgenic anabolic steroid use. Journal of Internal Medicine. doi:10.1111/joim.12850

 

 

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook