НЕнаука

В средновековна Англия медицината се е ограничавала предимно до астрология, ангели и вещерство

Хората масово губят вяра в модерната медицина и предпочитат да се лекуват сами с магически методи. Тези дни по медиите лекар коментира, че при него са идвали хора (Източник 1) с тежки изгаряния, които са били покрити с маргарин, кисело мляко, белтък (не и жълтък) и покривало от лист кисело зеле. Няма как такава рецепта да не помогне, нали?


Набиращата популярност на тези опасни методи за лечение ни връщат обратно в средновековните време. Времената преди Флеминг и антибиотиците. Колко хубаво са си живеели без антибиотици, нали? Рай!

Към момента вече всеки може да разгледа дигитализирани медицински досиета от тези времена и по-конкретно от Средновековна Англия, които са част от архива на Кеймбриджския университет. Именно от този архив се вижда, че тогава  основните методи за лечение на различни заболявания са били астрологията, консултация с митични същества и магиите. Медицината не е е имала емпирична основа, а окултна.

Така например на вещиците и вещерството са се приписвали редица различни заболявания – от епилепсия, до болки в гърба. В един от описаните случаи на вещерството е приписанo и накуцване.

Влошеното психично здраве се е приписвало на обладаване от демони и дори от самия Дявол. Затова лечението е включвало методи за прогонване на подобни зли създания. В архивите има описани случаи на жени, които са си мислили, че са били обладани от нещо, а това нещо им е казвало, че ги притежава. Друга “обладана” жена е смятала децата си за плъхове и мишки.

При тежки случаи средновековните лечители са прибягвали до помощта на ангели и то конкретно до помощта на ангелите Сариел и Михаил. В някои случаи ангелите са казвали кои методи биха помогнали на пациента, а в други случаи са казвали, че каквото и да се направи, болният ще умре. Не е ли тъжно животът ти да зависи от въображението на един човек?

Астрологията също е имала важна роля. В един от описаните случаи болен посещава лечител с оплаквания за раздразнен стомах. Обяснението е било, че Сатурн е в скорпион, което го разделя от Юпитер, който пък е в дева. Друг човек се е оплаквал от невъзможност да яде и да спи, а обяснението е било, че Венера е в риби, а Луната я разделя Юпитер, който е в близнаци.

Въпреки всичко има и описани някои много точно и интересни наблюдения. Описана е някаква видима връзка между менталното здраве и проблемите с храносмилателната система. Към момента се смята, че здравето на стомаха влияе върху общото и ментално здраве. Влияние оказва и самата стомашна микробиота.

Самият архив притежава над 80 000 различни описани случая, които са от периода 1590 г. – 1630 г., от които само 500 са дигитализирани и са достъпни за четене. Те показват колко много се е променила (за добро) медицината през последните 400 години.
Самият архив може да откритето на следния адрес: https://casebooks.wordpress.com/

Източник 1: https://news.bnt.bg/bg/a/lekari-napravikha-mobilno-prilozhenie-ss-sveti-pri-izgaryane

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In НЕнаука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook