НЕнаука

Мисленето е опасно за вашето здраве!

Група учени от Руската академия на науките и Харвард установиха, че да мислиш е опасно. Мисленето е свързано с полагане на изключително много усилия и консумиране на прекалено много енергия. Дори само този факт показва, че мисленето е противоестествено и противоречи нa едно от основните правила в биологията – винаги протича процесът/реакцията, изискващи най-малко количество енергия. Ако действията, които изискват прекалено много енергия са нежелани, то защо ние вървим срещу природата, а просто не спрем да мислим?

Но трудът на въпросните учени показва дори нещо по-стряскащо. Техният прецизен анализ на данни, събрани от представителна извадка от 1 милиард души показва, че всеки, който дори си е позволил да мисли за секунда, е умрял. Прецизни изчисления показват, че максималната дневна доза (ADI ) на мислене, която НЕ е свързана със 100% риск от смърт, е 0.00001 секунди мислене на ден. Може би затова толкова много хора отказват да мислят, а погледът им е напълно празен? Още по-притеснителното е, че мислещите хора умират по всевъзможни начини – инфаркти, инсулти, рак на различни органи и системи, генетични увреждания, а дори и след инфекциозни заболявания. Това показва, че мисленето е толкова опасно, че повишава всички възможни рискове.

Както винаги се получава и в този случай научните изследвания просто потвърждават вече установеното от древните хора. Мъдрост, която е заключено в стари текстове, приказки, предания или мъдрости. Всички сте чували древната мъдрост “една патка мислила, мислила и умряла”? Тази мъдрост е като предупреждение за мислещите хора какво ще ги споходи, ако не спрат да мислят. Историята помни и много, които са се опитвали да се противопоставят на натрупаното знание по темата. Рене Декарт е пример за човек, който не просто е загърбил древното познание, но и на модерната тогава наука. Той е известен с фразата Cogito ergo sum!”“Мисля, следователно съществувам”Е, съществува ли след толкова много мислене? Очевидно не, умрял е, а това просто потвърждава откритието на учените.

Но естествено хората са будни и масово разбират, че трябва да спрат да мислят. Те следят разпространяващите се в интернет абсолютно достоверни статии, вярват им безрезервно и затова спират да мислят, за да се защитят.

Каква може да е причината един журналист от БТА да преведе буквално статия от таблоида Дейлимейл, а друг просто да копи/пейстне превода в “24 часа” в категория “Здраве”? Очевидно е, че не мислят. Само един немислещ журналист може да сложи акцент върху “вървене по надолнище”, когато изследователите просто дават пример за действие/тренировка, която натоварва двигателната система и която МОЖЕ да има здравословен ефект. Дори не са  обърнали внимание на два факта – представителната извадка е то 15 човека, а резултатите касят САМО жените с диабет. Не всички жени, а само тези с ДИАБЕТ, защото при тях очевидно костите са по-уязвими (1).

Untitled-2

В края на януари отново същите медии публикуваха друг груб превод на  таблоид (standart.co.uk), в който се твърдеше, че хората “изхвърлят” толкова много наркотици в тоалетната, че змиорките в Темза се били дрогирали. Разбира се, ако българските журналисти си бяха направили една кратка проверка на цитираните научни статии, щяха да разберат, че това всъщност е по-скоро една шегичка, която не отговаря на реалността. Откритите количества кокаин в реката са били в рамките на статистическата грешка и не са били достатъчни да дрогират каквото и да е (2. 3). Очевидно е, че страхът от мислене е огромен. Затова съществуването е полуавтономно.

50914608_2197784810242805_7131088627097927680_o

А знаете ли, защо Списание 8 не спират да популяризират шарлатани (като Алекс Орбито), които са доказани престъпници и са издирвани в множество държави за измами? Да, защото мисленето при тях е напълно подтиснато (4).

Untitled-4

Някои хора са разгадали тайната на безсмъртието. Един от тях и авторът на посочения по-долу “политически анализ“. Очевидно той е преминал в някакви невиждано състояние на тялото и душата, при което съзнанието става едно бяло платно без никаква мисъл, която да го зацапа…

Мислите, че това не е вярно? Че това е просто статия за първи април? Но множество проучвания показват, че мисленето не води до щастлив живот. Мисленето прави хората по-тревожни и нещастни. Хората, които живеят в едно безгрижно неведение, са по-щастливи. Защо да мислиш за проблемите си, когато можеш просто да се наслаждаваш на живота?

Untitled-5

Цитирана литература:

1) https://www.endocrine.org/news-room/2019/endo-2019—walking-downhill-after-meals-boosts-bone-health-in-postmenopausal-women-with-diabetes

2) Kelly Munro, Claudia P.B. Martins, Matthew Loewenthal, Sean Comber, David A. Cowan, Luisa Pereira, Leon P. Barron, Evaluation of combined sewer overflow impacts on short-term pharmaceutical and illicit drug occurrence in a heavily urbanised tidal river catchment (London, UK), Science of The Total Environment, Volume 657, 2019, Pages 1099-1111, ISSN 0048-9697,https://doi.org/10.1016/j.scitotenv.2018.12.108.

3) Anna Capaldo, Flaminia Gay, Marilena Lepretti, Gaetana Paolella, Stefania Martucciello, Lillà Lionetti, Ivana Caputo, Vincenza Laforgia, Effects of environmental cocaine concentrations on the skeletal muscle of the European eel (Anguilla anguilla), Science of The Total Environment, Volumes 640–641, 2018, Pages 862-873, ISSN 0048-9697, https://doi.org/10.1016/j.scitotenv.2018.05.357.

4) http://6nine.net/2018/06/20/sharlatanite_na_spisanie_8_ot_koito_nqkoi_otnovo_shte_postrada/

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In НЕнаука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook