Наука

Повечето здравни статии във Facebook са фалшиви, а отричащите ГМО не разбират от храни и хранене

През последните години започнаха да се публикуват все повече научни статии, които изследват хората, разпространяваната информация, как самите хора боравят с нея и как я асимилират. Макар разглежданите две нови научни проучвания на пръв поглед да изглеждат крайно различни, те всъщност очертават един много притеснителен феномен – хората са заливани с фалшиви новини и факти, повечето от тях не могат да отсеят истината от лъжата, но пък са с изключително високо мнение за личните си знания, които очевидно всъщност са оскъдни. Отново стигаме до онова до болка познато на всички заключение на Дънинг-Крюгер ефекта.

Наскоро стана ясно, че всички ние сме заливани с фалшиви здравни статии в социалните мрежи. Разбира се това всъщност не е шокираща новина, но феноменът вече има ясно определена големина. За целта група изследователи са проучили стоте най-популярни здравни статии, разпространявани във Facebook. Източниците на материалите са били множество големи сайтове – Time, NPR, the Huffington Post, Daily Mail, New Scientist, CNN и други.

Резултатите показват, че 7 от десетте най-популярни здравни статии за 2018 година са били или подвеждащи, или са съдържали грешна информация. Само три от статиите са били определени като силно достоверни. Някои от статиите са преувеличавали рисковете на някои опасности, други не са цитирали правилно източниците или просто са писали пълни измислици. Лайтмотивът винаги е свързан с всяване на паника, защото паниката води до повече кликове и пари от реклама.

Една типична фалшива здравна новина. Куркумата всъщност не може да лекува 600 заболявания. Източник: http://6nine.net/2017/01/26/%D0%BA%D1%83%D1%80%D0%BA%D1%83%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B5-%D0%B1%D0%B5%D0%B7%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%B7%D0%BD%D0%B0-%D0%B8-%D0%BD%D0%B5-%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%83%D0%B2%D0%B0-%D1%80%D0%B0%D0%BA/

Една типична фалшива здравна новина. Куркумата всъщност не може да лекува 600 заболявания. Източник: http://6nine.net/2017/01/26/%D0%BA%D1%83%D1%80%D0%BA%D1%83%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B5-%D0%B1%D0%B5%D0%B7%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%B7%D0%BD%D0%B0-%D0%B8-%D0%BD%D0%B5-%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%83%D0%B2%D0%B0-%D1%80%D0%B0%D0%BA/

Една от най-цитираните статии е на Гардиън със заглавие „Грешно ли е всичко, което знаете за депресията?“ (469 000 пъти споделена) е определена не просто като недостоверна, а и като потенциално опасна. Авторите изказват грешната теза, че депресията се дължи не на определен патологичен проблем, а просто на неудовлетвореността от живота. Подобни смели твърдения не са подкрепени с аргументи.

Сред бисерите присъстват и статии, които обявяват, че беконът е опасен колкото цигарите (587 000 споделяния). Но отдавна е установено, че алгоритъмът на социалните мрежи стимулира разпространението на фалшиви новини. Те се разпространяват ударно като вирус. Автоматизираните системи към момента не са способни да оценят адекватно контекста на всеки текст, което кара социалната мрежа ръчно да трие страници, определени като източник на подобни фалшиви новини (1).

Именно според това проучване сред най-фалшифицираните новини са тези в категория храни, хранене и диетика. Всеки пише на подобна тема, макар и без адекватни знания, а хората попиват всичко, но най-вече всичко налудничаво и псевдонаучно. Конспирациите се разпространяват като горски пожар. Всичко това създава една нереална самооценка за наличните знания.

Изследване, публикувано в журнала Nature Human Behaviour, установи през януари, че най-големите опозиционери на генетично модифицираните организми и свързаните с тях технологии смятат, че знаят много относно храните и храненето, но всъщност те имат най-малко количество знания.

Модифицираните организми се смятат от научното общество за напълно безопасни (3), а това се дължи на множеството обширни научни проучвания и огромни доклади, които бяха публикувани през последните години. Всъщност се оказва, че именно ГМО продуктите са най-добре изучените от всеки аспект на безопасността и качеството. Те са напълно безопасни. Въпреки всички налични данни, опонентите не спират да искат още и още проучвания, а такива никога няма да бъдат достатъчни, докато не се появи такова, което всъщност докаже личните им виждания. Към момента те отричат всичко, което противоречи на разбиранията им, но не правят опит да ги променят. Натрупването на нови и нови факти просто не променя ничие мнение.

В проучването са участвали над 2000 човека от Европа и САЩ. Първоначално е била установена каква им е позицията относно ГМО и колко силна или полярна е тя. После е установено и какви са всъщност познанията им в сферата на хранителната наука. Някои от въпросите са били изключително елементарни като „Немодифицираните домати притежават ли гени?“

Резултатите показват, че колкото по-силно негативно е мнението за ГМО на един човек, толкова по-бедни са му знанията. Хората просто отказват да придобият нови знания по тема, по която са изключително силно запалени.

 Парадоксът, който наблюдаваме е, че хората попиват грешна информация, създават си една неправилна представа по различни теми, но въпреки това живеят в илюзията, че са изключително добре подготвени фактологично (2).

Цитирана литература:

1) http://healthfeedback.org/the-most-popular-health-articles-of-2018-a-scientific-credibility-review/

2) Philip M. Fernbach, Nicholas Light, Sydney E. Scott, Yoel Inbar & Paul Rozin. 2019. Extreme opponents of genetically modified foods know the least but think they know the most. Nature Human Behaviourvolume 3, pages251–256

3) National Academies of Sciences, Engineering, and Medicine. 2016. Genetically Engineered Crops: Experiences and Prospects. Washington, DC: The National Academies Press. https://doi.org/10.17226/23395.

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook