НЕнаука

Българска компания за Шуслерови соли плати за проучване, което доказва, че те са неефективни

Хомеопатичните и шуслерови препарати се изправени пред нарастваща заплаха. Все повече хора започват да изпитват съмнения относно тяхната ефективност и начина на действие. Разказите за магически способности не могат да убедят всички хора. За тези “неволи” са отговорни редица научни институции и цели държавни институции, които директно обявяват тези препарати за неефективни (1). Затова хомеопатията и солите имат спешна нужда да се легитимират. Най-лесният начин за това е чрез наука или по-скоро финансиране на проучвания, които да докажат желаната теза. Но не говорим да се фалшифицират изследвания. Достатъчно е дизайнът на изследването да е такъв, че да достигне до търсените резултати. А получената информация винаги може леко да се огъне, за да се подсили търсения ефект.

През последните месеци се вижда една много интересна тенденция в комуникацията на екипа зад “Шуслерови соли”. В нея все по-често се включва научен аргумент. Споменава се, че вече се извършват научни и клинични проучвания, които безспорно доказват ефективността на въпросните препарати. И да, наистина такива проучвания се правят. Те се финансират от самите компании, които търгуват с тези препарати. Така например дори изследователи от МУ Варна са провели малко изследване, което е финансирано от Алпен Фарма (компанията, която стои зад Шуслерови соли), а самото проучване активно се използва в комуникацията с потенциални потребители. За нещастие разговорите понякога са доста агресивни, което е по-скоро отблъскващо.

Но има един проблем. Проведено проучване има, но то всъщност не доказва нищо. Или поне не доказва терапевтичните свойства на Шуслерови соли. За пръв път изследването (EFFECT OF FERRUM PHOSPHORICUM D12 (IRON PHOSPHATE) ON GENE EXPRESSION IN J744A.1 MACROPHAGE CELL LINE) бе представено пред обществото преди точно една година по време на провеждащата се Седмата научно-практическа конференция по хомеопатия и Шуслерова терапия. Според лекторите, това проучване доказва, че Шуслеровата терапия е ефективна при хора и дори доказано повишава имунитета.

Untitled-7

Първият видим от километри проблем е, че проучването е върху клетъчна линия. Получените резултати са валидни само за клетъчната линия и при конкретни условия и те не могат да се прехвърлят директно върху хората.  За да се говори за ефекти върху човешкото здраве, трябва да се проведат in vivo изследвания с хора. Това означава, че е подвеждащо да се споменава, че съществуват проучвания, които доказват…

Вторият проблем е, че няма как да се говори за ефекти върху имунната система, когато всъщност става дума за клетъчна линия.

Трето – най-интересно е, че самите резултати всъщност показват, че Шуслеровите соли са неефективни и безсмислени за консумация. В самото заключение на проучването ясно е написано, че третираната със Шуслерова сол ферум фосфорикум клетъчна линия няма промяна в експресията на изследваните гени в сравнение с контролната група. Самата контрола е клетъчна линия, която не е третирана по никакъв начин. Или с други думи – безсмислено е да си давате парите за ферум фосфорикум и не само.

Има един любопитен щрих в проучването. Освен контролна група и група, третирана с Шуслерови соли, има и плацебо група. Очевидно тя е третирана с “празен” препарат. По дефиниция “плацебо” е вечещество без терапевтичен ефект. Идеята на плацебо изследванията е да се въведе пациентът в заблуда, че приема експерименталното лекарства, за да се изследва влиянието на самоубеждението върху възстановяването и на много други неспецифични фактори. Но няма как група клетки в петри да бъдат въведени в заблуда, а това прави използването на плацебо група безсмислено.

Установено е и, че изследваната Шуслерова сол има цитотоксични ефекти при концентрации над 2.5 мг/мл.

Но нима някой наистина очаква, че съединение с разреждане 1 000 000 000 000 пъти ще има някакъв терапевтичен ефект? Или че някой може да внуши на клетъчни линии, че са лекувани с “истински” лекарства, а не с плацебо?

Но както стана и в началото, компанията всъщност не търси реално научно доказателство. Тя просто иска да има налично изследване, което да размахва като аргумент, знаейки, че (почти) никой няма да го прочете.  Но дори някой да иска да го прочете, той не би могъл, защото то просто не може да се свали от интернет. Наличен е само негов абстракт.

Източник:

1) http://6nine.net/2014/04/15/avstralia-obqvi-homeopatiata-za-bezpolezna/

2) VANKOVA, Deyana et al. EFFECT OF FERRUM PHOSPHORICUM D12 (IRON PHOSPHATE) ON GENE EXPRESSION IN J744A.1 MACROPHAGE CELL LINE. Scripta Scientifica Pharmaceutica, [S.l.], aug. 2017. ISSN 2367-5500. Available at: <http://journals.mu-varna.bg/index.php/ssp/article/view/3955>. Date accessed: 09 Mar. 2019. doi:http://dx.doi.org/10.14748/ssp.v4i1.3955.

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In НЕнаука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook