НЕнаука

Неистините за млякото и млечните продукти от profit.bg

Преди дни profit.bg, който е традиционно икономически сайт, реши да публикува една сензационна статия (Пет причини да спрете млечните продукти), която може би в нечии очи може би представлява помощ на своите читатели. Проблемът е, че за пореден път се демонизира една цяла категория хранителни продукти (млечните) без абсолютно никакви аргументи, доказателства или поне адекватни твърдения, а чрез анекдоти и логически заблуди. До подобни не особено качествени статии се стига обикновено, когато една медия страда от липса на посещаемост. Ясно се вижда, че мнозинството от статии на profit.bg събират по под 500 преглеждания, а разглежданата творба към момента има над 10 000 преглеждания. Това винаги се дължи на негативния заряд на една статия. Опитите за всяване на страх винаги носят повече кликове, тъй като подобни статии атакуват хората емоционално. Лошото в случая е, че макар написаното да не е истина, хората остават с неопровергани съмнения за безопасността на очернения продукт, а това просто не е коректно и дори опасно. Призоваването за изключване на цяла категория хранителни продукти би имало своите отрицателни последици върху здравето.

Още в първите абзаци се акцентира върху една предъвквана тема, която вече се е превърнала в клише – “хормоните, които се дават на животните”.  Истината е, че на животните не се дават хормони и подобни препарати, а причините за това са добре описани в книгата “Митове и истини за храненето”. Използването на подобни вещества е забранено на територията на Европейския съюз още през 1981 година с директива 81/602/EEC. Постоянно се упражнява лабораторен контрол върху произведени и внесени в ЕС животински продукти за наличие на хормони. Резултатите са общодостъпни в онлайн системата RASFF (Rapid Alert System for Food and Feed). Според нея последно наличие на хормони на територията на ЕС е открито през 2014 година. Производителите на месо избягват подобни рискови практики, защото наличието на хормони може да накара европейските органи да наложат временна забрана върху разпространението на месни продукти от конкретен обект или цяла територия.

Но в храните и напитките може да съществуват естествени химични съединения, които са почти идентични на някои хормони. Такива са фитоестрогените, които могат да бъдат открити например в растителните (соеви) млека, които често се описват като веган млека. Те са богати на фитоестрогени, които структурно и функционално са подобни на естрогените. Има солидно количество натрупани данни, които показват, че те могат да повлияят значително върху поведението на хора и животни и да доведат до промени в репродуктивните възможности на индивидите (1).

Друго необосновано твърдение на profit.bg е, че в млечните продукти се съдържат деривати на млечния протеин казеин – казоморфини. Наистина е установено известно наличие на подобни съединения в различни, дори ферментирали млечни продукти и са създадени недоказани хипотези, че при хора консумацията на казоморфини може да доведе до появя на различни тежки заболявания като диабет тип 2 и други. Европейският орган, който се занимава с безопасност и качество на храните EFSA през 2009 година публикува обширен научен доклад, в който изследва връзката между консумацията на казоморфини и различни неинфекциозни заболявания. Такава връзка не бе открита, хипотезата за вредата върху човешкото здраве остава недоказана, а хората могат спокойно да си консумират млечни продукти (2).

Untitled-4

Следващото абсурдно твърдение е, че млечните продукти ускоряват стареенето и причиняват онкологични заболявания. Отново в книгата “Митове и истини за храненето” тази тема за връзката между раковите заболявания и млякото е добре разгледана. В нея са посочени множество научни изследвания, които са с обща представителна извадка от стотици хиляди души, които не просто не откриват описаната връзка, а доказват, че млякото и млечните продукти може дори да редуцират рисковете от рак на гърдата, простата, дебелото черво и други (3, 4).

Последното смело твърдение е, че “консумацията на повече мляко се свързва с по-високи нива на множествена склероза”. Но според обзорни проучвания няма убедителни данни, че консумацията на мляко повишава рисковете от развитие на множествена склероза. Нужни са още сериозни аргументи, които да докажат тази хипотетична връзка. Но някои изследователи изказват своето притеснение, че премахването на цяла категория от храни (млечни) от менюто на болни или здрави хора, може да повиши значително рисковете от появя на други заболявания като остеопороза (5).

Съветът ми към profit.bg е да продължат да пишат хубави статии в сферата на икономиката и да спрат да пишат абсурдни статии на здравна тематика, които плашат хората, за да получат няколко клика повече. Подобни статии граничат с фалшивите новини, а уж всички ние се борим срещу тях.

Източници:

1) Jargin SV. Soy and phytoestrogens: possible side effects. Ger Med Sci. 2014;12:Doc18. Published 2014 Dec 15. doi:10.3205/000203

2) https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.2903/j.efsa.2009.231r

3) Йордан Стефанов. 2018. Митове и истини за храненето. Издателство “Сиела”.

4) Lampe JW. Dairy products and cancer. J Am Coll Nutr. 2011 Oct;30(5 Suppl 1):464S-70S.

5) Multiple sclerosis and milk: to drink or not to drink? EMMA R F RUTTER First published: 13 October 2006 https://doi.org/10.1111/j.1471-0307.2006.00280.x

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In НЕнаука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook