Наука

Онкоболни използват пари от дарения за лечение чрез алтернативна медицина

С развитие на науката, медицината и технологиите, с подобряване на комфорта на живот и удължаване на продължителността му основните убийци (инфекциозните заболявания) предават щафетата на хроничните състояния. Все повече и повече хора развиват онкологични заболявания и това най-често не се дължи на факта, че някой ни трови, а просто заради напредналата възраст.

Но да чуеш подобна диагноза никога не е лесно. Хората веднага изпадат в паника и е хубаво дo себе си винаги да имат трезвомислещи близки, които да им помогнат да вземат адекватни решения. През годините всички видяхме, че много хора директно отхвърлят модерната медицина на база лъжливи слухове. Дори наши национални медии обявиха лекарите за убийци. В същото време хората се предоверяват на неизпитани и дори опасни методи за лечение, които нямат нищо общо с медицината. Хората дори организират кампании за дарения, а събраната сума често е използвана за пълнене на джобовете на доказани шарлатани.

Преди дни в най-престижния медицински журнал The Lancet бе публикувано интересно проучване, чиято цел е да открие колко често болните от рак се обръщат към платформите за събиране на дарения (като GoFundMe), за да финансират своето лечение с алтернативни методи, включително и с хомеопатия – 200 годишна почти религиозна система, която няма нищо общо с реалната медицина или наука.

Анализът на авторите се основава на 220 активни кампании в споменатата платформа през юни 2018 година. Болните са били от САЩ, Канада и Европа. 38% от пациентите са използвали хомеопатични препарати като допълнение към конвенционалното лечение, защото са вярвали, че така ще подсилят терапията. Единственото лошо в този случай е, че пълнят с пари шарлатани. Пари, които са дарени от притеснени хора и които можеха да се използват за реална медицинска помощ на човек в нужда, а не за хомеопатия. Интересно е да се спомене, че изследвания установяват, че хомеопатията просто не лекува рак (2). Тя всъщност не само, че не лекува рак, а и може и да се окаже опасна. В проучването от конвенционална медицина са се отказали 29% и са се предоверили на алтернативни методи, защото искат да се лекуват по природосъобразен начин. 31% от пациентите са готови да използват хомеопатия само като последно средство за лечение, когато дори възможностите на реалната медицина не са достатъчни за успешно излекуване.

А колко хора са дарили за подобно алтернативни методи на лечение в конкретното проучване? 13 600 човека – изключително голям брой.

Хората, които преследват „естествени, натурални, природни“ лечения на рак застрашават опасно живота си, защото отлагат конвенционалното лечение. А колкото повече се бави то, толкова е по-голям риска от усложнения. Именно до подобни заключения бе стигнало едно прословуто проучване (4), което предизвика много противоречиви мнения. Според заключенията му хората, които се лекуват само с алтернативна медицина, са застрашени от много по-големи рискове от смърт.

Затова, преди да дарите пари за нечие лечение, уверете се, че средствата ще отидат по предназначение, а не за захранване на сметките на шарлатани. Все пак те се хранят от чуждото нещастие. Тези средства могат да помогнат на по-нуждаещи се хора, които искат да се лекуват с конвенционална, доказана медицина, но нямат финансовата възможност.

Цитирана литература:

1) Patients’ crowdfunding campaigns for alternative cancer treatments Snyder, Jeremy et al. The Lancet Oncology , Volume 20 , Issue 1 , 28 – 29

2) Kassab  S, Cummings  M, Berkovitz  S, van Haselen  R, Fisher  P. Homeopathic medicines for adverse effects of cancer treatments. Cochrane Database of Systematic Reviews 2009, Issue 2. Art. No.: CD004845. DOI: 10.1002/14651858.CD004845.pub2.

3) Skyler B Johnson, Henry S Park, Cary P Gross, James B Yu; Use of Alternative Medicine for Cancer and Its Impact on Survival, JNCI: Journal of the National Cancer Institute, Volume 110, Issue 1, 1 January 2018, Pages 121–124, https://doi.org/10.1093/jnci/djx145

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook