НЕнаука

Видатокс – една неефективна хомеопатична добавка против рак

Тази публикация е допълнена версия на публикацията от 2016 година, която бе посветена на фондация “Неогенезис“, която предлага препаратите на фирма Лабиофам, а сред тях е и Видатокс – хомеопатичен препарат, който е със смелите претенции да лекува различни видове рак.

Първо трябва да се подчертае, че препаратите на Лабиофам са повече от съмнителни, категорично неефективни и задължително трябва да се избягват. Отправените твърдения са нелогични, нереалистични и манипулативни. В самия сайт на фирмата има цяла секция с научни изследвания, които подсказват за предполагаеми антитумурни свойства на отровата на скорпионите от вида Rophalurus junceus. Първият проблем е, че проучванията са провеждани върху клетъчни линии и животински модели, но никъде няма данни дали отровата реално лекува онкологични заболявания при хора. Подобни проучвания просто липсват. Вторият дори по-голям проблем е, че макар да се цитират проучвания за отровата на скорпиона, никъде не се цитират проучвания за хомеопатичния препарат (Видатокс) от нея. Свойствата на неразредената отрова не могат да се прехвърлят директно върху препарата. Самият препарат съдържа толкова разредена отрова (30 CH), че тя практически не присъства в него.

През 2017 година в  журнала Scientific reports (част от семейството на Nature) бе публикувано интересно проучване, чиято цел бе да установи дали реално препаратът Видатокс може да лекува онкологични заболявания. За целта първо са били извършени in vitro проучвания (Източник 8).  Първоначално култивирана клетъчна линия HepG2 e била третирана с хомеопатичния препарат. Лабиофам твърдят, че препаратът им от скорпиони спира образуването на кръвоносни съдове в тумора, но цитираното проучване установява точно обратното. Тоест описаният лечебен ефект не е наличен, а дори се стимулира на създаването на кръвоносни съдове, които  захранват образуванията. Допълнителните проучвания установяват, че като цяло Видатокс по-скоро стимулира онкогенезата (поне in vitro), което е притеснително. Резултатите се потвърждават и при опити с плъхове. Освен, че тези открития са стряскащи, те са и странни. Всички очакваме по-скоро хомеопатичните препарати да нямат никакви значими физиологични ефекти, но в този случай този дори стимулира раковите образувания, но в “изкуствени” in vitro условия и при лабораторни животни.

Макар и това проучване да се ограничава само до клетъчни линии и лабораторни животни, то е достатъчно, за да сме сигурни, че трябва да избягваме този продукт, който струва 119 евро.

Фондация за онкоболни застрашава здравето им с недоказани лечебни методи (публикация от 18.10.2016 г.)

По време на последното си посещение в една от книжарниците на голяма верига се натъкнах случайно на книга в категория “Популярна медицина”, от която просто замръзнах. И тъй като авторката е жена, не бъркайте аргументираната критика  с ad hominem нападки. Темата на книгата е изключително деликатна, а от нея могат да пострадат уязвими хора, което е недопустимо.Отново става дума за онкологични заболявания… Най-лесно е да се възползваш от надеждата за чудо на хора, изпаднали в паника и безизходица. На книжният пазар вече се продава книгата “Застани до мен срещу рака” на Елена Бонева. Жената е известна с това, че е преборила два пъти рака, което е едно похвални постижение.  Тя е решила да помогне на хората в нужда, като създаде своя фондация – “Неогенезис”. Подобни начинания са изключително полезни, тъй като така се предоставят морална, психологична и дори материална помощ на хората в нужда. Някои от фондациите дори предоставят качествени перуки на болни, което най-малко подобрява тяхното самочувствието. Но не такава е въпросната “Неогенезис”.

15629020_10207969561058471_769892500_oВпечатлението ми от книгата не са добри . Очакването ми да прочета множество съвети как да се справи болният със стреса, какво го очаква, как да устои на всички изпитания и подобни… не се оправда. Вместо това книгата бе изпълнена с множество рецепти за алтернативни лечения. Едно такова е витаминовата терапия с вит. C и B17. За да се придаде легитимност на това лечение, се цитира д-р Паулинг – двукратен носител на Нобелова награда. Да, той е невероятен учен и се е увличал по витамините (за увлечението му прочетете ТУК). Това е факт. Но увлечението на един велик учен не прави една терапия успешна, а наличните данни от клинични проучвания. В този случай авторката става жертва на логическа заблуда – позоваване на авторитет (а не факти). В книгата си (и сайта – линк 1) тя описва, че за да е успешна терапията, болният трябва да приема изключително високи дози витамин C и то чрез венозно инжектиране. Тук трябва да напомня, че тази терапия се прилагаше от нелегитимния център за онкологични заболявания, на когото Нова телевизия направи безплатна реклама (2).

Тази терапия с вит. С е изключително опасна, защото витаминът е силен антиоксидант. Антиоксидантите “неутрализират” свободните реактивни форми (ROS), които са по-познати за обществото с термина “свободни радикали”. Вярно е, че свободните радикали подлагат на оксидативен стрес живата тъкан и могат да увредят наследствената информация (ДНК), но при хора с онкологични заболявания ситуацията е друга. Клетките на имунната система използват реактивни форми, за да унищожават ракови клетки. При липса на реактивни форми, раковите клетки оцеляват, претърпяват бурна репликация и разпространение – метастазиране (3, 4). Всичко това влошава сериозно здравословното състояние на болния, компрометира опита за лечение, а последствията могат да са летални. Или с други думи използването на силни антиоксиданти унищожава запаса от ROS, а това води до метастазиране.

Използването на витамин B17 също не е препоръчително, защото всъщност това вещество не е витамин, а по-правилно е да се нарича амигдалин. Това вещество е цианогенен гликозид, което причинява цианидно натравяне. Естественото “дозата определя отровата”, но при амигдалина изключително ниски количества могат да причинят интоксикация и да влошат състоянието на болния (5).

Друг интересен факт е, че фондация “Неогенезис” е единственият търговски представител, който разпространява хомеопатичното лекарство против рак –Видатокс. Видатокс се произвежда в Куба от предприятието “Лабиофам“. Според описанието антираковите свойства се дължат на вложената отрова от скорпиони. Забележете, че дори на опаковката на хранителната добавка (не лекарство) е изписано 30 ch – това означава, че е налично разреждане 10 на степен 60 (60 нули след единицата). Трябва да се спомене, че австралийското правителство е изследвало лечебните свойства на хомеопатичните препарати и е стигнало до извода, че такива не се наблюдават (6). Наскоро органите в САЩ задължиха всички производители на хомеопатични препарати да сложат надпис на опаковката, че няма данни, че продуктът действа и че лекува (7). Другият проблем на този “лек” е, че отровата от скорпион съдържа основни ензими и предимно протеолитични – разграждащи протеини. Лекът се поглъща, а както всички знаем в храносмилателната ни система вече има огромно количество идентични ензими. Или с други думи – лекът просто не убива рак. Купувате си просто скъпо шише с празни надежди.

Трябва да отбележа, че в сайта на фондацията се споделят и статии с добра научна обосновка, но разпространението на недоказани и опасни методи за лечение сред онкоболни е неразумни. Болните биха се доверили сляпо на лечение, което не е изпитано и не дава желаните резултати, а в най-лошия случай то може да влоши състоянието им.

Медицината трябва да се основава на факти!

Използвана литература:

1) http://anticancer-bg.com/news/zastani-do-men-sreshtu-raka

2) http://6nine.net/2016/06/13/%d0%b7%d0%b0%d1%89%d0%be-%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b0-%d1%82%d0%b5%d0%bb%d0%b5%d0%b2%d0%b8%d0%b7%d0%b8%d1%8f-%d0%bf%d1%80%d0%b8%d0%b7%d0%be%d0%b2%d0%b0-%d0%b1%d1%8a%d0%bb%d0%b3%d0%b0%d1%80%d0%b8%d1%8f/

3) Antioxidants can increase melanoma metastasis in mice BY KRISTELL LE GAL, MOHAMED X. IBRAHIM, CLOTILDE WIEL, VOLKAN I. SAYIN, MURALI K. AKULA, CHRISTIN KARLSSON, MARTIN G. DALIN, LEVENT M. AKYÜREK, PER LINDAHL, JONAS NILSSON, MARTIN O. BERGO SCIENCE TRANSLATIONAL MEDICINE07 OCT 2015 : 308RE8

4) Elena Piskounova, Michalis Agathocleous, Malea M. Murphy, Zeping Hu; Oxidative stress inhibits distant metastasis by human melanoma cells; Nature volume 527, pages 186–191 (12 November 2015)

5) http://6nine.net/2016/06/24/%d0%b7%d0%b0%d1%89%d0%be-%d0%b1%d0%b8%d0%be%d0%bc%d0%b0%d0%b3%d0%b0%d0%b7%d0%b8%d0%bd%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%b4%d0%b0%d0%b2%d0%b0%d1%82-%d1%81%d0%b2%d0%be%d0%b1%d0%be%d0%b4%d0%bd/

6) http://6nine.net/2014/04/15/avstralia-obqvi-homeopatiata-za-bezpolezna/

7)http://www.dnevnik.bg/zdrave/2016/11/18/2867017_v_sasht_homeopatichnite_produkti_shte_nosiat_nadpis/

8) Giovannini C, Baglioni M, Baron Toaldo M, Cescon M, Bolondi L, Gramantieri L. Venom from Cuban Blue Scorpion has tumor activating effect in hepatocellular carcinoma. Sci Rep. 2017;7:44685. Published 2017 Mar 21. doi:10.1038/srep44685

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In НЕнаука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook