Наука

Истерията по “опасните” портокали през годините

Зимата вече e тук, а с нея наближават и серия от много тежки празници. „Лоша работа ви казвам…“. Но какво е зима без портокали, мандарини и банани? Това е наследство от „славното“ ни минало, когато подобна „екзотика“ можехме да си позволим само в края на годината. Опашки пред магазините се заформят, а домовете се превръщаха в складове за цитруси. И понеже все пак това са изключително търсени продукти истерията около тях винаги е свързвана и с разпространяване на серия от не особено достоверни твърдения и нереалистични притеснения. Те се поемат от опитни колеги журналисти, за да ги превърнат в истинска сензация с елементи на хорър филм, за да повишат рейтинга си, да получат няколко десетки клика повече върху реклами и като цяло някой да им каже – „Браво“! Нищо, че разпространяване на неистини не е за поощрение.

Оцветени и отровни портокали

Оцветени и отровни портокали plovdiv24.bg

Хората масово имат една стереотипна представа за портокалите, която не търпи промяна. От малки те са научени, че истинският портокал трябва да е добре оранжево оцветен, а вътрешността трябва да е в някакъв по-светъл, дори жълт нюанс. Трябва да има задължително контраст между кора и пулпа. Всичко, което не се вмества в тези иначе прекалено тесни рамки, предизвиква сериозно объркване в хората. Те изпадат в когнитивен дисонанс (реалността се сблъсква с грешните им разбирания), а това води до паника, истерия и разпространяване на неистини. Настъпва лавинен ефект, в който всеки започва да споделя тази лъжа под влияние на страха. Така цялото общество става жертва на една измислица.

През далечната 2014 година няколко медии разпространиха снимки на портокали с кърваво червена пулпа. Спекулациите веднага тръгнаха и масово се съобщаваше, че някой инжектира абсолютно всеки портокал с някакъв силно отровен пигмент. Пигментът е бил изключително опасен и дори от плода се е отделяла течност, която оцветявала всичко и не можела да се премахне. Истината обаче е съвсем различна. На пазара са били внесени портокали от сорта “кървави портокали”. Да, във вътрешността наистина е имало голямо количество пигменти, но това са просто безобидните антиоксидантни вещества антоцианини и по-конкретно хризантемин. Водното съдържание на плода е голямо, което обяснява и защо той отделя цветна течност, която “цапа”…

Едно от любимите ми твърдения от тази година е, че се инжектират със серум, който ги кара да си увеличават масата в пъти. Сякаш черпят маса от въздуха, за да увеличат размерите.

pernik1.com с основен източник pik.bg...

pernik1.com с основен източник pik.bg…

През 2015 година отново през зимния период темата е подхваната. Този път сайтът на Перник смята, че в портокалите има свински гени, а всичко на пазара е модифицирано. Не е ясно откъде е взета тази информация, но цитирането на pik.bg говори достатъчно за качеството. Интересното е, че хората обвиняват ГМО за всичко лошо на пазара, а лошите качества на продукцията са всъщност резултат от многогодишната селекция. Нейната цел бе да задоволи търсенето на потребителите, които свързваха идеалната форма на плода, пигментацията и размерите с някакво качество. Но именно тези свойства са свързани с липсващия вкус. Този феномен е добре описан в “Митове и истини за храненето”. Но на пазара  няма ГМО портокали и то със свински гени .

Портокали заразени със спин

Портокали заразени със СПИН

Краят на зимата през 2016 година бе белязан с масовата истерия по портокалите, които са били уж заразени със СПИН. Това е може би годината, в която истерията ескалира до невиждани нива. Всички говориха за тези плодове, всички се страхува, а новината бе разпространявана дори от големите медии, с претенции за качество на материалите.

Отново в центъра на скандала бяха портокали от сорта “кървави“. Отново тяхната пигментация бе приемана за неестествена. Този път обаче асоциацията бе свързвана с кръв, а не някакъв опасен пигмент. Масова се смяташе, че някой инжектира всеки един портокал с кръв, заразена със СПИН. Никой обаче не се зачуди дали вирусът би оцелял в портокал и колко литри кръв биха нужни, за да се инжектират тонове от плодовете. Откъде толкова много болни? Отново всякаква липса на критично мислене или поне опити за мислене. Просто механично цитиране на неистини.

"На твоя страна", но не свъсем

“На твоя страна”, но не съвсем

През 2017 година темата бе подхваната от Нова телевизия и от рубриката “На твоя страна”, чието заглавие не съм сигурен, че е много точно. Ако идеята е да се защитят потребителите, то би трябвало всички факти да се предоставят максимално обективно и без излишни емоции, които биха накарали потребителите да се паникьосат. Репортажът сякаш е с акцент, че в плодовете има “химия” и някой ни трови. Репортерът твърди, че се използват забранени вещества, восъци, пестициди, фунгициди и дори оцветители. Но той пропуска да спомене, че подобно третиране с такива вещества цели да запази качеството на плодовете, да гарантира безопасността на хората (все пак никой не иска да яде инфектирани с плесени плодове), да се подсигури трайността, защото те изминават изключително дълги разстояния. В същото време не се споменава, че на пазара няма плодове с нива над нормата на споменатите вещества, а всички такива, се спират още на границата и на вносителя се дава избор дали да бъдат унищожени или върнати обратно. Контролът е на приемливо ниво.  Дори самите анализи на репортера показват, че изследваните плодове са безопасни, но сякаш върху това не се акцентира, защото не се връзва с целия тон на този хорър репортаж.

"На твоя страна", но не съвсем

“На твоя страна”, но не съвсем

През 2018 година темата се подхваща отново от същата телевизия, отново от същата рубрика и отново от същия репортер. Първият репортаж бе публикуван на 26.11.2017, а този на 27.11.2018 г. Случайност? Един ден разлика? Акцентът отново е абсолютно идентичен. Практически репортажът от 2018 година е копие на този от предходната. Отново анализи, отново страхове за оцветители, но отново изследванията показват, че място за паника няма. Колко разочароващо за медията? Няма нищо… А можеше да се вметне едно изречение от сорта: “И тази година нашите проверки показаха, че няма от какво да се страхуваме”.

Заглавието на репортажа е много интересно и леко подвеждащо: “Тонове продукти с пестициди над нормата са хванати на границата ни с Турция“. Още с него хората се въвеждат в една мрачна история и те самите сякаш са подтиквани да се запитат: “Ако са хванати тонове плодове с пестициди, то колко ли са били пуснати на пазарите ни? Някой ни трови? Трябва да с страхуваме! Всички ще умрем?”. Журналистът можеше да постави акцента на друго място. Можеше да изкаже тезата, че контролът ни е изключително строг и не се пропускат стоки, които не отговарят на поставените норми, но това не е интересно. Истината рейтинг не носи, а само страхът.

Втората част от репортажа е с диетолог, който не е особено компетентен в областта на качеството и безопасността на храните – Огнян Симеонов. Той съветва портокалите  дори да не се пипат с голи ръце, а с ръкавици, защото по тях имало опасен фунгицид имазалил, който бил дори забранен. Всъщност фунгицидът е напълно разрешен за използване в Европейския съюз. Отново – функцията му е да предпазва плодовете от гъбични инфекции, които ги правят негодни и дори опасни за консумация. В цитрусите неговото количество не трябва да надвишава 5 мг/кг (1). За да настъпи някакъв нежелан здравословен ефект, един човек трябва да яде по няколко килограма плодове всеки ден, имайки предвид, че в пулпа количеството на този пестицид е пренебрежително (2).

Макар да се твърди, че тези пестициди навлизат в самия плод, който се консумира, това не е вярно. Имазалилът например остава почти напълно по-кората. В провеждани изследвания е установено, че в кората на портокалите има почти 15 пъти повече имазалил отколкото в самата плодна част, която се консумира (в конкретното проучване това са 0.04 мг/г). Промиването на плодовете със студена и топла вода (не не и миене с детергенти, както съветват в репортажа на Нова) редуцира количествата на фунгицида с 50% (3).

Очевидно е, че всяка зима ще ни тормозят с репортажи с опасни, отровни, инфекциозни цитруси. Старанието на медиите няма да е високо, за да ни убедят в  това. Просто може да копират репортажите от миналата година, за да пестят пари и време. А дали казаното е истина, на кого му пука? Важното е да се гони рейтинг и да се плашат хората.

Това е ерата на FAKE NEWS.

Цитирана литература

1)  https://eur-lex.europa.eu/legal-content/BG/TXT/HTML/?uri=CELEX:32010R0750&from=EN

2) https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.2903/j.efsa.2018.5329

3) http://kirj.ee/public/Chem/2007/issue_3/chem-2007-3-3.pdf?fbclid=IwAR3-_msjBqmqw4yCGWR5eb-sF-iod9IxgZ4sswZtQjqjRAkbfQLTdlebL6c

 

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook