Наука

Наука и критично мислене: Митове и истини за храненето

“Наука и критично мислене” и 6nine.net съществуват вече повече от 4 години. Те се продукт на личното ми неразбиране на случващото се около мен. По това време, в не толкова далечното минало феноменът “fake news” не бе толкова познат. Той тепърва навлизаше в България. В интернет пространството и големите медии се разпространяваха всякакви небивалици и откровени лъжи, на които хората вярваха безусловно. Множество пъти съм стоял с отворена от изумление уста и съм се чудел кой може да вярва на тези неща. За огромно нещастие медиите не бяха достатъчно чувствителни, за да усещат всъщност какви абсурди се разпространяват, а съответно липсваше и критика към случващото се. Така амбицията ми да споделям интересни новини от научния и технологичен свят еволюира в желание да оборвам разпространяващите се като вирус инфантилни неистини, които понякога бяха дори опасни. Методът за борба с тях бе просто споделяне на истината, която бе под формата на проверими факти, който метод очевидно се харесва от много хора. Подобен маниер на писане бе рядкост. На моменти трябваше да се проявява и малко смелост (колкото и клиширано да звучи), защото да оборваш нечии небивалици може да ти донесе много неприятни емоции. Практиката го доказва.

Дойде моментът “Наука и критично мислене” да се пренесе от електронното пространство директно на хартиен носител – “Наука и критично мислене: Митове и истини за храненето” . Това се случи благодарение на покана, която бе отправена от издателство “Сиела” в края на миналата година, за което съм изключително благодарен. Поставеното “условие” към мен бе само едно – да се запази автентичният стил на писане, който се основава на факти, чиито източници могат да бъдат проверени от всеки. Избраната тематика бе в сферата на храните и храненето – изключително актуално.

Какво може да очаквате от книгата?

Това е едно от малкото издания на пазара, което е на български автор и на научнопопулярна, скептична и рационална тематика. Както вече споменах, стилът на книгата е в духа и на самия блог. Но оборването на митове не е водещ акцент. В книгата може да откриете изключително богата информация относно всяка една от разгледаните теми. Това я прави полезна и конструктивна . Това, с което се различава от множеството други на пазара е, че в нея авторът (аз) не разчита на авторитета си, за да повярвате на написаното. Точното обратното. Задължително е да поставяте всичко под въпрос, докато четете. Да се съмнявате в него, да мислите. Да се чудите – “Абе това дали е така?”  Това е критичното мислене – да поставяте под въпрос всичко казано от хора, които (не)харесвате. Все пак в една книга от научнопопулярен стил не авторитетът е важен, а фактите и тяхната достоверност.

Всяко едно изказано твърдение в книгата е подкрепено с конкретен аргумент, който е посочен с референция и може да бъде проверен. Всяка една от основните глави завършва със списък от цитираните проучвания. В някои от главите цитираната литература е в обем десетки научни статии. Сборното количество  литература е равна на тази, нужна за написване на една дисертация. А наличните цветни таблици и графики не са поставени просто за красота. С това акцентирам колко е важно за мен книгата да разпространява знание, а не лични виждания, които не отговарят на реалността.

И не. В книгата няма да откриете единствено до болка предъвкваните теми за “глутена и химията” в храната. Разгледаните теми се основават на личния ми опит с читателите на блога, които ежедневно ми задават въпроси, чиито отговори търсят усърдно.  Някои от темите дори не са разглеждани от други автори на статии за храни и здравословен начин на живот. Така например ще разберете колко ефективни са генетичните тестове за анализ на метаболизма, за спортни постижения и подобни, които са изключително популярни в България, но и натоварващи месечния бюджет – популярните нутригенетика и нутригномика.

Книгата би била полезна и като малък наръчник за “вкарване в правия път” на хора, които се двоумят по определени въпроси и теми.

Как да се сдобия с нея?

Книгата е достъпна за pre-order от сайта на ciela.com, както и от магазина ozone.bg (ozone доставя и в чужбина).  Тя ще ви бъде доставена след 19 ноември. Тогава ще бъде налична и в големите книжарници (а и вероятно и при много други търговци) в страната. Официалната премиера предстои, за което скоро ще узнаете 🙂

Приятно (бъдещо) четене!

Линкове за поръчка:

Untitled-3

                        Untitled-4

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook