Наука

И през август в плодовете и зеленчуците на Била има пестициди

Да, в пресните зеленчуци и плодове, които са със задължителен произход България (нали всичко българско е 100% качествено), има пестициди. Това е факт, който трябва да приемем с условието, че това не важни само за Била, а за всички магазини, сергии, пазари и дори за вкусните домати на баба. Не трябва да се стряскаме, не трябва да се плашим, а просто да го приемем като факт. Няма опасности за здравето, защото най-често количествата са пренебрежително малки, но са достатъчни, за да бъдат предпазени растенията от насекоми и вредните за нас плесенни гъби.

Нека напомня, че целта на тази публикация е да преборя некоректната маркетингова кампания, в която споменатата търговска верига ежедневно в своите рекламни блокове говори за “храна без химия” и акцентира винаги върху зеленчуци, в които нивата на пестициди са нулеви.  Ако от анализите е видно, че 9 от 10 анализирани продукта са със съдържание на инсектициди, фунгициди или хербециди, то веригата ще избере приоритетно този “без химия в него”. Това не е коректно представяне на данните, защото не може да акцентираш върху резултата, който ти харесва и да игнорираш тези, които не ти харесват. Очевидно е, че тази манипулация се прави, за да се създаде илюзията, че плодовете и зеленчуците на Била са “без химия”, което ги откроява от техните конкуренти. Реалността обаче е съвсем по-различна.

Положителното през август е, че (почти) няма изследвани зеленчуци, в които нивата на чужди химични агенти да надвишават допустимите в закона норми, но има такива, които надвишават нормите на Била.

Untitled-9

01.08.2018 година

В публикуваните на 01.08 протоколи става ясно, че в ябълки, босилек, салата лолло, салата колф, праскови и корнишони са открити следи от общо 9 препарата – 5 фунгицида и 4 инсектицида. Интересното е тълкуванието на наличния инсектицид тиаметоксам (в жълто) в корнишони от село Милево. Според правилата на Била този продукт би трябвало да бъде маркиран в червено, защото надвишава допустимите законови норми (0.01 мг/кг) с 0.0017 мг/кг. Според правилата този продукт би трябвало да бъде изтеглен.

Untitled-10

08.08.2018 година

Протоколите от 08.08 показват, че в изследваните проби са открити само 3 фунгицида в сини сливи от град Ветрен, които са пъти под допустимите  норми. Нека напомня, че някои хора са изключително чувствителни към този феномен. Наскоро ви бях показал как майки за пореден път се възмущават, че някои плодове са третирани с фунгициди, но не си дават сметка, че това е метод за консервация и предпазване от развитие на плесени, което ги предпазва от развала по време на транспорт. Но не наличието определя риска, а количествата, които намаляват с 50% при хубаво измиване, а при плодове с дебели кори (като портокали) химически замърсители почти не са налични в самата плодна част.

Untitled-12

 15.08.2018 година

В последните протоколи се описва, че в изследваните проби са открити 5 фунгицида в спанак и краставици. Само в спанака има наличие на фунгицида боскалид в нива над допустимото от нормите на Била. Трябва да се отбележи, че листните зеленчуци са тези, в които е най-вероятно да има високо съдържание на нитрати и пестициди.

Интересното е, че и в тези резултати продължава тенденцията продукцията от село Милево да е богата на пестициди. Положителното е, че вече количествата са силно редуцирани, а в миналите изследвания от май, юни и юли понякога нивата надвишаваха значително допустимите норми и то при повече от един пестицид. Може би този производител трябва да се наблюдава по-задълбочено?

Резултатите в снимката на корицата са от 26 юли 2018 г.

Да! Продължаваме да ядем храна с химия. Какво чудо… Все още никой не е създал храна без химия 🙂

Източници:

http://billa-gradini.connectme.bg/01.08.2018.html

http://billa-gradini.connectme.bg/08.08.2018.html

http://billa-gradini.connectme.bg/15.08.2018.html

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook