Наука

Последният случай на Ебола, който ни кара да се замислим за инфекциите, епидемиите и огнищата

Ако харесвате тази статия, можете да подкрепите блога и "Наука и критично мислене" в Patreon. Become a Patron!

През периода 2013-2016 година Африка, а и целият свят преживяха най-тежката епидемия от Ебола. Вирусът – причинител е изключително заразен и към този момент нямаше налични мерки за превенция. Заболяването протича в началото като обикновена грипна инфекция, а в последствие започват обилни кръвоизливи от всяка част на тялото, което може да доведе и до евентуална смърт. Смъртността може да достигне до 90% (изключително висока). Именно поради високата смъртност и инфекциозност вирусът е смятан за потенциален масов убиец и е бил част от сюжетите на много филми. За сравнение популярния вирус, който причинява чума по дребните животни (популярен през изминалите дни) има смъртност от до 100%, но сякаш тогава това не беше толкова стряскащо за хората.

Макар локална, в борбата с Ебола  участваха хора от цял свят. Инфектираните са били 28 616, а починалите 11 310, което означава, че смъртността е била около 40%. Тъжното е, че 10% от жертвите са били медицински персонал – здрави хора, които са се заразили докато са помагали на болните. Положените усилия дават резултат и бавно всичко се нормализира. Или така поне смятаха повечето хора.

Преди дни в престижния медицински журнал The Lancet бе публикуван случай на жена, която е била инфектирана от вируса на Ебола по време на епидемията, както и нейният съпруг, момче на 15 години и друго на 8. Момчето на 15 години почива, а останалата част на семейството се възстановява (1).

Макар въпросната жена да се е възстановила напълно, години по-късно инфекцията се завръща с пълна сила, а освен това тя заразява отново и семейството си.  В публикуваната статия се описва първия случай на предаване на вируса от вече излекуван индивид (без симптоми) към друг.

И преди е имало данни, че дори при излекуване, инфекцията може да се завърне с пълна сила. Дори при пълно възстановяване, дори при липсващи симптоми вирусни частици са били откривани в семенна течност, кърма, ликвор и дори във вътрешността на очите. Има дори докладван случай на промяна на цвета на очите от син в зелен именно благодарение на вируса. В друго проучване е установено, че мъж е бил преносител на вируса 565 дни след своето излекуване и без никакви симптоми (2).

Всичко това подсказва, че е възможно някои болни никога да не могат да бъдат възстановени напълно и макар да са без симптоми, те могат да бъдат преносители на вируса, което означава, че могат да са ходеща заплаха за близките си хора. Най-малко подобна съдба причинява изключителен дискомфорт.

Тази история трябва да подскаже на всички интернет специалисти по епидемиология и вирусология, че понякога една инфекция не може да бъде напълно овладяна. И докато при хората крайни мерки не могат да бъдат предприети, то при животните превантивното убиване, с цел ограничаване на разпространението на един изключително инфекциозен патоген, е една напълно адекватна мярка. Нека никога не забравяме, че дори привидно здравите животни, които са без симптоми, могат да са преносители на патогена и да го разпространяват.

 

1) Persistence of Ebola virus after the end of widespread transmission in Liberia: an outbreak report Dokubo, Emily Kainne et al. The Lancet Infectious Diseases , Volume 0 , Issue 0 ,

2) Prevention of sexual transmission of Ebola in Liberia through a national semen testing and counselling programme for survivors: an analysis of Ebola virus RNA results and behavioural data Soka, Moses J et al. The Lancet Global Health , Volume 4 , Issue 10 , e736 – e743

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Бананите не са “ГМО” и няма да умрем

На 10 януари бизнес насоченото издание на bTV ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!

Facebook

Инстаграм