Наука

Алтернативната медицина убива (онкоболни) – част 2

През изминалите години станахме свидетели на всякакви любопитни случаи при лечението на ракови заболявания. Може да ги наречем представителна извадка, която ясно обрисува ситуацията, в която живеем. Почти законно функционираше алтернативен център за лечение на онкологично болни, които бяха лекувани с витамини, озон и други съмнителни методи, които не просто, че не лекуваха болните, а дори ускоряваха тяхното заболяване. Медиите (поради своето невежество) обявиха този център за чудодеен, а конвенционалните медици за убийци. Лицензът на центъра бе отнет, но той продължи да работи незаконно. Месеци по-късно жена отказа да се лекува с помощта на медицината и се остави в ръцете на руски шарлатан, който и взе само парите и почти я обрече на сигурна смърт, но тук имаше щастлив край благодарение на лекарите. Друга жена стана жертва на измамницата Кармен и бе пратена в Бразилия, където състоянието и се влоши, наложи се да бъдат събрани десетки хиляди евро, за да се върне в България, където почина. Друг популярен случай бе на молба за помощ за събиране на средства за лечение в съмнителна немска клиника за интегративно лечение на рак. Клиниката, а и някои от лекуващите лекари, бяха известни в публичното пространство с убийството на някои публични личности чрез своите алтернативни методи на лечение.

Всички това показва, че хората все по-често предпочитат да загърбят истинската медицина и да се доверят сляпо на шарлатани без образование. Сякаш никой не се замисля, че това може да им коства живота? Че при такива заболявания времето е от най-голямо значение и колкото по-скоро се подложат на истинско лечение, толкова по-големи са шансовете за щастлив край. Шарлатаните не просто ограбват парите и надеждата на хората, а изяждат ценното време, през което болните могат да бъдат спасени без особени последствия. Но не можем да съдим болните. Борбата често е тежка и болезнена, а обещаните шансове за живот не винаги са оптимистични. За сметка на това алтернативните медици гарантират 100% успешно лечение, без никаква болка, сякаш си на спа почивка. Цената обаче винаги е висока и не се ограничава само до пари.

Преди дни бе публикувано сериозно проучване в престижния журнал JAMA Oncology (IF = 20,9), в което за пореден път се доказва, че онкологично болни хора, които загърбват конвенционалната медицина за сметка на някаква форма на алтернативно лечение, имат значително по-ниска преживяемост – алтернативната медицина просто не лекува. Проучването е изучавало 258 индивида, които са се лекували с алтернативни методи и 1032 с конвенционална медицина (контролна проба). Изследователите са установили, че 34% от избралите алтернативно лечение са отказали химиотерапия, 54% са отказали лъчелечение, а 7% са отказали операция. За сравнение не повече от 3% от подложилите се на конвенционално лечение са отказали някои от изброените методи. Проучването стига до извода, че високата смъртност сред групата на избралите алтернативна медицина се дължи на направения избор, чрез който отказват някои от споменатите конвенционални терапии.

Интересното е, че това не е единственото подобно мащабно проучване, което разглежда резултатите от двете форми на лечение. На 1 януари 2018 г. бе публикувано официално, мащабно проучване в престижния научен журнал The Journal of the National Cancer Institute (IF = 13.525), в което са разгледани резултатите от лечението на онкологично болни с конвенционална и алтернативна медицина. Целта бе да се установи кой метод гарантира по-висока преживяемост. Пациентите в проучването, които са преминали през конвенционална терапия са били 560, а тези, които са били подложени единствено на алтернативна терапия са били 280.

Резултатите всъщност са повече от шокиращи и показват, че в представителната извадка с хора, които са били подложени на алтернативно лечение на рак, смъртността е била 2.5 пъти по-висока в последващия 5 годишен времеви период. Смъртността сред индивидите с рак на гърдата, които са били подложени на алтернативна терапия, е била цели 5.68 пъти по-висока, а смъртността при рак на дебелото черво – 4.57 пъти по-висока.

Трябва да се отбележи, че подобни проучвания са изключително тежки и са на границата на етичните норми. Все пак знаем, че подлагащите се на алтернативно лечение са застрашени от пъти по-висок риск от смърт.

В подобни тежки ситуации емоциите трябва да бъдат загърбени и да бъдат взимани обосновани и адекватни решения. Трябва да се знае, че раковите заболявания са напълно лечими при ранно диагностициране и адекватна терапия. Колкото повече се губи време, толкова повече се увеличават рисовете.

 

1) Johnson SB, Park HS, Gross CP, Yu JB. Complementary Medicine, Refusal of Conventional Cancer Therapy, and Survival Among Patients With Curable Cancers. JAMA Oncol. Published online July 19, 2018. doi:10.1001/jamaoncol.2018.2487

2) Skyler B. Johnson, Henry S. Park, Cary P. Gross, James B. Yu; Use of Alternative Medicine for Cancer and Its Impact on Survival, JNCI: Journal of the National Cancer Institute, Volume 110, Issue 1, 1 January 2018, djx145, https://doi.org/10.1093/jnci/djx145

 

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook