Наука

Пълномасленото мляко не е вредно, а по-скоро полезно за здравето

Отдавна може би на всички трябва да е ясно, че не трябва да се избягва пълномасленото мляко за сметка на обезмаслените вариации. За всички любители на млечните продукти – консумирайте спокойно и с огромно удоволствие пълномаслено прясно, кисело мляко, сметана и всякакви подобни.

Лошата репутация на тези продукти се заражда още преди десетилетия, когато се публикуват някои проучвания, които сочат, че консумирането на млечни мазнини увеличава риска от развитие на различни сърдечносъдови заболявания и което е може би по-изправя косите на някои хора – води до покачване на телесната маса. Производителите на млечни продукти веднага  се възползваха от тази информация, за да създадат серия от обезмаслени разновидности, които обаче се оказва, че са с отвратителен вкус, който не се харесва на крайния потребител. За да маскират този дефект, те слагат огромни количества подсладители, които увеличават калорийната плътност и всъщност увеличават рисковете отново. По-късно нови проучвания доказват, че мазнините всъщност по-скоро не са враг за здравето ни.

Ново проучване в The American Journal of Clinical Nutrition (1) опровергава лошата репутация на млечните мазнини и дори доказва, че консумацията им е полезна. Проучването открива, че съдържащите се пентадеканова, хептадеканова и палмитолеинова киселини не просто не увеличават риска от развитие на сърдечносъдови заболявания, но могат да повишат нивата на полезния (HDL) холестерол и да редуцират рисковете от развитие на вече споменатите заболявания. Тези нутриенти обаче не са налични в растителните и обезмаслени вариации.

Разликата с предишни извършвани проучвания е, че те са разчитали на косвени корелации; хора, които сами докладват различни данни относно диетата си и други. В това проучване 2907 индивида без докладвани заболявания са били изследвани в продължение на 22 години. През определен времеви интервали на всеки един от тях е било измервано количеството на циркулиращите, вече споменати млечни мастни киселини, а в началото на експеримента са били снети данни  за  водения начин живот, медицинска история и настоящия здравен статус. Информацията им е била обновявана на всеки 6 месеца.

През изследвания период 833 индивида от 2428 са починали от сърдечносъдови заболявания, но изследванията показват, че количеството на циркулиращите млечни мазнини не се е променило драстично в тях, което означава, че смъртта им не се дължи на млечните продукти. Било е установено всъщност, че с увеличаване на концентрацията на хептадекакановата киселина рискът от развитие на ССЗ рязко пада. Индивидите с най-големи количества от въпросните мазнини са били с до 42% редуциран риск.

Мисля, че това е още една сериозна причина да зарежете обезмаслените млека. Освен, че са по-калорични, тези продукти не засищат глада, което се дължи на липсата на мазнини. А и цената често е по-висока, особено при имитиращите, растителни вариации.

 

 Проучване: 1)      Marcia C de Oliveira Otto, Rozenn N Lemaitre, Xiaoling Song, Irena B King, David S Siscovick, Dariush Mozaffarian; Serial measures of circulating biomarkers of dairy fat and total and cause-specific mortality in older adults: the Cardiovascular Health Study, The American Journal of Clinical Nutrition, , nqy117, https://doi.org/10.1093/ajcn/nqy117

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook