НЕнаука

Глупостта, която застрашава националната сигурност

Замисляли ли сте се защо хората изпадат в различни кризисни ситуации? Никога не е просто стечение на случайни обстоятелства, а е резултат натрупване на множество фактори и човешки грешки. Това правило стои в основата и на настоящите истерии около поредната сага със селскостопански животни. За пореден път инфекция застрашава сигурността на цялата държава, компетентните органи се опитват да си свършат работата, за да предотвратят разпространението, а тълпи от хора са готови да се бият с органите, млади природозащитници вече са готови да протестират и да разпространяват сърцераздирателни истории, които да докоснат публиката.

Но нека сме честни. Тук не само държавата е виновна. Никой обаче не иска да носи персонална отговорност. Колко ваксинират животните си? Колко ги застраховат? Колко ограничават периметъра, в който пасат? Колко ги пускат зад граница…

Никой обаче не мисли трезво и не си дава сметка, че ако превантивните мерки не бъдат предприети, пъти повече животни ще бъдат убити, след разпространяване на върлуващите епидемии. Ситуацията е дори леко иронична, защото протестиращите пазители ще носят отговорност за смъртта на пъти повече животни. Естествено не е приятно да унищожат частната ти собственост, но това би предотвратило дори по-голяма трагедия.

Върлуващи инфекции, които се наблюдават към момента

Антракс – това е сериозно бактериално заболяване, което се причинява от бактерията Bacillus anthracis, характеризира се с относително висока смъртност, застрашава и хората, спорите на бактерията са използвани като биологично оръжие и могат да останат жизнеспособни с години. От началото годината са открити няколко огнища в Северна България. Има налична превантивна ваксина на животни.

Африканска чума по свинете – макар да се нарича чума, това е вирусна инфекция, а не бактериално заболяване, като това, тормозило човечеството в средновековието. Инфекцията е изключително заразна, а смъртността може да е висока. Вирусът е изключително устойчив на външните условия и може да се разпространява с изпражнения, месо, полово и дори с насекоми. Под риск са питомни и диви прасета, но не и хора. Ваксина не съществува все още, затова е нужно моментално ограничаване на инфекцията.

Чума по дребните преживни животни – отново вирусна чума, но този път засяга основно овце и кози. Характеризира се отново с висока инфекциозност и висока смъртност – до 100%. Вирусът е устойчив на някои фактори на околната среда и много прилича на този, причиняваш африканска чума по свинете. Има създадена ваксина за профилактика. Към момента са засегнати ямболска и бургаска области.

Нюкясълска болест по птиците – отново вирусно заболяване, но този път по птиците, а най-застрашени са кокошките. Висока инфекциозност, кратък инкубационен период и висока смъртност -70-100% до третото денонощие. Хора също могат да бъдат инфектирани, като инфекцията преминава леко. В началото на годината огнища имаше в област Пазарджик. Съществува ваксина.

Грип по птиците – това е познатият птичи грип, който е наричан още и птича чума и се причинява от инфлуенца вируси. Същият причинява епидемии и сред хората.  Инкубационният период при птиците е няколко дни, може да причини висока смъртност. В област Пловдив в края на април бяха открити няколко огнища.

Заразен нодуларен дерматит – заболяването се причинява от вирус, който е от едно семейство с вируса на едрата шарка. Причинява треска в животното (най-често едри домашни животни), промени в кожата. Силно инфекциозен е, но не много силно смъртоносен. Разпространява се чрез насекоми, но не атакува хора. Към момента има огнища в област Одрин, която е съседна на  Странджа. Предлага се ваксиниране на телета над 4 месечна възраст.

Кравата Пенка

Може да се каже, че Пенка бе един от първите случаи през последните месеци, които привлякоха вниманието не само на българското общество, но и на цяла Европа. Цялата история се ограничава до факта, че стопанинът Иван Харалампиев немарливо е оставил животното си без надзор, при което то е преминалото сръбската граница и е обикаляло територията на Сърбия 2 седмици, като е навлязла километри навътре. При опит Иван да вкара отново кравата в България, контролните органи са поискали от него документ, че е абсолютно здрава. Документ, какъвто той е нямал, при което са му съобщили, че кравата е рискова и трябва да бъде умъртвена.

Драмата започва от този момент, защото собственикът очевидно пое ролята на жертва без да понесе отговорност за своето небрежно отношение към животните. Естествено защитниците на животни отново се намесиха. Ситуацията се използва и за политически цели от противниците на Европейския съюз. Български социалисти, русофили и консерватори не пропуснаха да отбележат колко лош е ЕС и как бюрокрацията ни убива дори животните, но без дори да осъзнават, че с подобни изказвания по-скоро показват своята некомпетентност и в тази тема. Британските консерватори веднага направиха Пенка символ на своя Брекзит и дори създадоха петиция за спасението на животното.

Никой обаче не си зададе някои толкова логични въпроси:

1) Къде е била Пенка 2 седмици?

2) Контактувала ли е с диви животни, които са резервоари на различни инфекции?

3) Ако цяло стадо с Пенки навлезе на територията ни и тях ли ще спасяваме, с което ще изложим в риск целият селскостопански сектор?

Венко от село Кости

Края на месец юни интернет отново бе подпален от поредната животинска трагедия. БАБХ евтаназира 236 животни на фермера Венко, които са били заразени с чума. Преди това негови животни са били убивани след инфекция с шап  и син език. Историята бе сърцераздирателна. Наистина трагедията е голяма, но това е реалността. Всеки отправяше обиди към ръководните органи, към политиците, към лекарите, но никой не се запита – “Ами ако нищо не се направи, дали няма инфекцията да обхване цялата страна?”.

Сякаш тази ситуация бе напомняне за хората защо собственици на бродещи животни извън обезопасените зони трябва да се държат отговорно и да поемат лична отговорност. Само едно такова е нужно, за да запали огнище, а днес много хора да страдат.

Странджа продължава да гори

През последните дни чумата се разпространява в цяла Странджа, защото има лабораторно потвърдени случаи (от акредитирана френска лаборатория) за болни животни в села Шарково, Крайнова и Странджа. Отново всички в интернет обявиха война на компетентните органи, искат се оставки, обявяват се лекари за убийци. Всички ще бъдат тричани!

Untitled

Време е за политически ПР

Естествено, когато настъпи подобна лична трагедия за обикновения човек, лешоядите не закъсняват. Лидерката на БСП – Корнелия Нинова явно е видяла възможност за кризисен ПР, да покаже колко лоши са всички и че само тя се интересува от съдбите на хората. Ситуацията с Пенка се повтаря. Една лична трагедия се използва за трупане на някакъв имидж в обществото, докато се руши (клатещата се) репутация на една институция.

Това, което бих искал да попитам Нинова е: “Вие ли ще сте виновна, ако инфекцията се разпространи по цялата територия?”.

А защо никой не признае личната си отговорност?

Медиите естествено също захапаха темата, но някак си отговорността бе прехвърлена изцяло на “убийците” от БАБХ, които бяха обвинени, че дори не спазват личната си методика на работа. А отговорност самите фермери носят ли? Нещата, които трябва да са ясни:

1) При откриване на инфектирано животно, то веднага се умъртвява, както и всички чувствителни на патогена в определен периметър, за да се избегне разпространение. Това е спрямо методиката на БАБХ за справяне със заболяването.

2) Възможно е някои животни вече да са инфектирани, но все още да нямат клинични симптоми и да не могат да бъдат диагностицирани чрез лабораторни изследвания – латентен период. Основно правило в имунологията и вирусологията.

3) Ваксините в този случай не помагат, защото е нужно дълъг период от време докато се създадат антитела – придобие се имунитет. През този период животните все още могат да бъдат инфектирани. Времето на ваксиниране не е по време на епидемия!

4) Земеделците носят лична отговорност. В примера на Венко от село Кости, той е преживял 3 сериозни инфекции, но не е ясно дали е ваксинирал животните си срещу някакво заболяване. Странджа се оказва опасна територия поради близостта си с Одрин, откъдето идва не малко от инфекциозните заболявания. При такива високи рисков, защо никой не застрахова животните си?

5) Колко от стопаните ограничават контакта на животните се с рискови местности или дива фауна? Ако се позовем на примера с Пенка, ситуацията е ясна.

6) Човешката глупост е двигател на общото страдание. Според данните на БАБХ инфекцията е стартирана след незаконен внос на животни. В момента тече карантина, хората масово изнасят животни в коли и багажници, за да ги продадат, което отново е предпоставка за разпространението на инфекцията.

Два аргумента

Доклад на БАБХ: http://corhv.government.bg/files/Становища%20и%20оценка%20на%20риска/02_Здраве%20на%20животните%20и%20хуманно%20отношение%20към%20тях/2018_07_04_Становище_Чума_по_дребните_преживни_животни.pdf

Доклад на БАБХ: http://corhv.government.bg/files/Становища%20и%20оценка%20на%20риска/02_Здраве%20на%20животните%20и%20хуманно%20отношение%20към%20тях/2018_07_04_Становище_Чума_по_дребните_преживни_животни.pdf

От доклад на БАБХ става ясно, че въпросната инфекция е открита в село Воден, област Ямбол (отново Странджа) чрез обикновено диагностициране на проявени симптоми. Взет е биологичен материал, изпратен е за лабораторно изследване и диагнозата е потвърдена, при което животните са били унищожени.

Що се отнася до строго научната литература, има множество изследвания, които показват, че тази вирусна чума (PPR) е сериозна заплаха не само за България, а за цяла Европа. Основният източник, от който трябва да се пазим е Турция, което обяснява и откъде е тръгнала инфекцията в България. Затова стопаните трябва да контролират стадата си и да не допускат контакт с външна фауна. (3).

Моят (ироничен) съвет

БАБХ би трябвало да изпълни искане на хората, да остане огнището да се разрасне, земеделският сектор да претърпи огромни загуби, да останем без животински продукти, а после отговорност да търсим от политиците, които си правят ПР на гърба на една драматична ситуация.

Цитати:

1) Историята на Венко: http://strandjanews.com/венко-от-село-кости-този-път-наистина-с/

2) Ръководство за справяне с чумата на БАБХ: http://babh.government.bg/uploads/File/Zdraveopazvane/Zarazni_bolesti/Contingens_plan/Operation%20manuel%20PPP(1).pdf

3) Parida S, Muniraju M, Altan E, Baazizi R, Raj GD, Mahapatra M. Emergence of PPR and its threat to Europe. Small Ruminant Research. 2016;142:16-21. doi:10.1016/j.smallrumres.2016.02.018.

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In НЕнаука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook