Наука
Учени ще говорят за гравитация на алтернативно лятно парти

Учени ще говорят за гравитация на алтернативно лятно парти

banner-ciela-website

На 19 юли специалисти ще пребродят гравитационната реалност и алтернативни безтегловни светове.

През лятото календарът на столицата прелива от различни партита на открито, но рядко се срещат такива с научен елемент. Популярната научна организация Ratio и домакините от научния център Музейко поставят летен прецедент с Ratio Rooftop Party, а темата на събитието ще бъде „Безтегловност“. Гостите са добре дошли на 19 юли от 20:00 часа на покрива на Музейко, където ще чуят повече за гравитацията в компания на музика и с коктейл в ръка.

Повечето хора знаят, че гравитацията е отговорна за приливите и отливите, но не са наясно с най-интересните гравитационни феномени като гравитационни кладенци, например. Гравитацията влияе върху много факти от света около нас – колко големи и колко малки могат да бъдат живите организми, как работи мозъкът и колко бързо зарастват раните. Дори малка промяна в силата на гравитацията може да има сериозни последици и да ни пренесе в коренно различна реалност.

banner-ciela-website

Тези и други тежки въпроси относно ролята на гравитацията ще обсъдят гостите на събитието. Всеки от тях е специалист в различна сфера и ще пречупи темата за гравитацията през своя собствена призма. Участници в дискусията ще бъдат Бойко Неов, докторант по паразитология в ИБЕИ-БАН, гл. ас. д-р Галин Гюлчев, преподавател по физика и математични методи на физиката в СУ „Св. Климент Охридски“, д-р Калин Стайков, физик който работи в областта на теоретичната и изчислителната астрофизика и гравитация, както и Петър Руевски инженер, програмист и фен на физиката.

Освен разговори за нашата реална среда, учените ще обсъдят и някои интересни космически сценарии. Как би изглеждал светът ни, ако гравитацията се промени внезапно? Ами ако масивен обект изведнъж навлезе в Слънчевата система? Как биха се развивали хората при нулева гравитация? Серия други въпроси също ще намерят място в разговора, а публиката ще има възможност да насочи дискусията директно по време на събитието.

„Безтегловност“ – Ratio Rooftop Party ще се проведе на 19 юли от 19:30 часа на покрива на научен център Музейко. Събитието се организира от Ratio с домакинство от Музейко и с участието на бар FlipFlop. Билетите са в продажба, като можете да научите повече за пълната програма на сайта на събитието: http://ratio.bg/bezteglovnost/

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!

banner-ciela-website

Share this Story

Подобни публикации

Може да подкрепите дейността на този блог.

Подкрепете Science blog чрез Patreon!

Харесайте ни във facebook

Instagram

Instagram has returned invalid data.

Follow Me!

Ако харесвате дейността на 6nine, може да помогнете със скромно дарение за обезпечаване на някои нужди. Благодаря!

Choose currency

Enter amount

Статии в снимки

shares