Наука

Наднорменото тегло е епидемия, която се причинява от бедността

Ако харесвате тази статия, можете да подкрепите блога и "Наука и критично мислене" в Patreon. Become a Patron!

Епидемията от затлъстяване, особено сред младежите, е все по-ясно видима, a тя не върлува само в САЩ, а дори и в България. Модерните родители осъзнават надвисналата опасност и се опитват да се противопоставят, да я предотвратят, но с доста грешни похвати насилствено налагане на модерни течения в храненето, които са по-скоро грешни и не биха довели до желания резултат.

Проблемът обаче всъщност е много по-голям, той е национален наднорменото тегло е заболяване, което се причинява от бедността. До това шокиращо, но може би не неочаквано прозрение, са стигнали много държави. В Обединеното кралство например са установили, че масово децата навлизат в образователната система с наднормено тегло, а броят на излизащите от нея с наднормено тегло е дори още по-голям. Наднорменото тегло всъщност е класов проблем. На пет годишна възраст децата от бедните семейства са два пъти по-застрашени от наднормено тегло, отколкото децата от богатите семейства. На 11 годишна възраст рискът скача до три пъти (1).

Този феномен представлява своеобразен социален градиент, който се характеризира с определен модел, повтарящ се във всяка държава. Наднорменото тегло може да се смята за форма на недохранване, а колкото повече се увеличава пропастта между бедни и богати, колкото по-големи са неравенствата в обществото, колкото повече хора изпитват невъзможност да покрият основните си нужди, толкова по-трудно е да водят здравословен и активен начин на живот. Обикновено  подобни хора не могат да предоставят на трапезата си необходими количества плодове и зеленчуци, макар да знаят колко полезни и необходими са те. Вместо това, те се изхранват с храни, които са с висока калорийна плътност, но бедни на нутриенти и без балансиран хранителен състав – идеална формула за затлъстяване.

На графиките ясно се вижда, че свежите плодове и зеленчуци най-често се купуват от по-заможните потребители. Няма как хем да продаваш домати с пъти завишена цена поради нереалистични заявки за уникални ефекти върху здравето, а в същото време да се чудиш, защо хората не се хранят “здравословно”. Съществува интересна обратна зависимост – колкото по-евтина е една храна, толкова по-енергийно плътна (калорична) е тя, а бедните хора могат да си позволят само такава храна (5).

Този проблем няма да се реши, ако менюто на децата се замени с модерни, но скъпи и с незнайно качество храни. Родителите все така няма да имат възможността да изхранват децата си пълноценно. Това, което трябва да се направи е политиците да погледнат глобално на този проблем. Раздаването на ябълка на ден не е адекватна политика за подобряване на здравето на децата. Адекватна политика е стимулиране и гарантиране на добро икономическо развитие.

Наднорменото тегло е като лакмус – индикатор на средата в обществото. Наличието му като огромен проблем подсказва, че има нещо много нередно, но не само в здравната ни система, а в икономиката като цяло. Ако някой се поинтересува как домакинствата разпределят ограничения си бюджет, ще разбере, че манията по „здравословната“ храна не се наблюдава, а скъпото кокосово масло и мляко (например) са табу. Нека си припомним, че вината за бедността можем да прехвърлим на корупцията. Колкото по-големи са нивата на корупция в една страна, толко по бедни са хората и толкова по-висока е смъртността. Или с други думи – нежеланието на политиците  да се псравят  с корупцията по високите етажи няма до доведе до желаното икономическо развитие, а това би довело до съответните тежки последици и върху общественото здраве.

Дори академичната общност е стигнала до извода, че проблемът с наднорменото тегло най-силно се наблюдава сред бедните общества, но и сред необразованите. Да не забравяме обаче, че бедността се води ръка за ръка с необразованосста.

Източници:

1)      Childhood obesity: Time for action; UK parliament; 30 May 2018

2)     http://6nine.net/2018/04/13/корупцията-убива-на-пътя/

3)      http://6nine.net/2018/05/06/korupciata-2-ubiva-vinagi/

4) Adam Drewnowski, SE Specter; Poverty and obesity: the role of energy density and energy costs, The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 79, Issue 1, 1 January 2004, Pages 6–16, https://doi.org/10.1093/ajcn/79.1.6

Данните са на Тhe guardian.

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Бананите не са “ГМО” и няма да умрем

На 10 януари бизнес насоченото издание на bTV ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!

Facebook

Инстаграм