НЕнаука

Шарлатаните на “Списание 8”, от които някой ОТНОВО ще пострада фатално

Знаете ли каква е разликата между телефонните измамници и фалшивите лечители? Първите просто ви взимат парите  и изчезват, а вторите ви взимат парите, обещават ви надежда за добро здраве, докато всъщност бавно ви убиват, но се връщат за още пари и още, докато ви остават без здраве и възможности за подобрение. Оставят ви на улицата, просещи за помощ. Но докато телефонните измамници се третират безусловно като престъпници, то шарлатаните уверено се разхождат сред обикновените хора с чиста съвест и увереността, че са невинни, правейки добро, макар да знаят със сигурност, че са обикновени крадци.

Съмнявате ли се в тази кратка ретроспекция? Нека си припомним измамната лечителка Кармен, която обра покойната вече Теодора, изпрати я в Бразилия, където състоянието и се влоши, а в национален ефир в предаването на Гала излъга, че в нейния сайт има ясни правила с документи, които тя изисква от всеки клиент. Съпровождащата я адвокатка също излъга в ефир, а те задружно останаха безнаказани.

Настоящата обширна статия е посветена на “Списание 8”, което е с претенции да има ценно научно съдържание. Ще разгледаме основните шарлатани, които украсяваха кориците и страниците на списанието, опасните техники, които практикуват и пострадалите от тях хора. Тези шарлатани не са просто обикновени крадци и измамници. Някои от тях са издирвани убийци, което ме кара да се замисля – “Абе, защо българска медия рекламира престъпници и убийци?” .

Untitled

ПайдаЛаджин – боят лекува… До смърт!

В брой 6/2018 г. ще бъдем запознати (отново) с лечението чрез обикновен бой. Не, не става дума за описание на част от нашата народопсихология, в която  боят играе централна роля във възпитателния процес на подрастващите. Става дума за ПайдаЛаджин – техника за лечение на чрез бой с шамари.

Интересното е, че ако пребиете 8 годишно дете пред широка публика до поява на кръвоизливи и синини, веднага ще ви обявят за чудовище, (може би) ще ви вкарат в затвора, а там обожават насилници на деца. Но не и ако сте известен лечител, който практикува алтернативна медицина. Тогава родителите ще ви платят щедро, за да пребиете децата им.

Сайтът на Хончи споделя, че с пляскане това 8 годишно момче е излекувано от множество бъбречни заболявания.

Сайтът на Хончи споделя, че с пляскане това 8 годишно момче е излекувано от множество бъбречни заболявания.

През последните години редица медии (не само Списание 8, а дори bTV и предаването “Шоуто на Слави”) популяризираха  Хончи Шао – лицето на движението на лечение с обикновен бой. Всеки описва този човек като истински чудотворец, но истината е много по-грозна и тревожна, защото този лечител е поредният индивид, жаден за пари и преследван от полицията.

Оказва се, че Шао е бил отличен икономист с отлична кариера, но решава да се отдаде на изучаване на алтернативни практики, да преоткрие себе си и да лекува хора. Той се насочва към ПайдаЛаджин – метод, който съчетава разтягане с нанасяне на удари по тялото. Изключително притеснително е, че той твърди, че се е насочил да лекува заболявания, които дори конвенционалната медицина не може да излекува. Това очевидно е препратка към някои тежки заболявания – онкологични, туморни, хронични. Тази практика е изключително опасна, защото може да накара уязвими индивиди в нужда да пренебрегнат конвенционалната медицина, да се доверят на този съмнителен лечител, да останат излъгани и да изгубят ценно време, което може да се окаже дори фатално за живота им. Не е редно да се дават нереалистични надежди на хора в нужда. По-добре суровата истина, отколкото да живеят в блажена заблуда.

Шокиращата истина е, че Хончи Шао е отговорен за смъртта на 7 годишно дете. През 2015 година на един от семинарите в Хърствил, Австралия, чиято цена е 1800$, Лили и Джеоф Фентон водят своя 7 годишен син Ейдън при Хончи Шао, който е страдал от диабет, с надежда да бъде излекуван. Родителите са били накарани да не дават храна на сина с в продължение на 72 часа, докато продължава терапията с шамари. По време на един от сеансите детето започва да повръща, а в последствие умира. Спешна помощ просто констатира смъртта.

 Преди Хончи Шао да напусне Австралия, той е бил разпитан от полицията. Разследването все още продължава. През 2017 година Шао е екстрадиран от Обединеното кралство заради убийството на момчето, а в същото време английските власти водят паралелно разследване за убийство на 71 годишна жена (1).

35077461_1799563796790965_5257659433437102080_n[1]

Стържене до кръв

Друга алтернативна и агресивна терапия, която е рекламирана в същия брой на списанието се нарича гуа ша.  В България тази “скрапинг” терапия се практикува от Даниел Колев, за който не е ясно дали е медицинско лице. Терапията е много елементарна и буквално представлява стържене с кост или кристал докато се образуват сериозни рани. Лечителят твърди, че така тялото се освобождава от “киселинните, токсични замърсявания”.

Проблемът на тази техника е, че тя е опасна. Тя разрушава горния слой на кожата, който е и бариера, която не позволява на патогени  да навлизат в тялото. Чрез тази терапия очевидно се създават отворени рани, кръвоизливи, които са предпоаставка за развитие на опасни инфекции.

Тази форма на лечение доказано може да причини остър епиглотит (2). Прилаганият натиск може да увреди меките тъкани, да причини възпаление и да затрудни дишането (2).  Самото използване на гуа ша е свързано с влошено качество на живот (3). При прилагане на тази техника практикуващият трябва да е медицинско лице, да използва стерилно облекло, стерилни инструменти, лубрикант и да се извършва в стерилно помещение (4). Нещо, което видно от снимките не се прави.

Последната реклама на Орбито е от последните дни

Последната реклама на Орбито е от последните дни

book_cover2[1]Алекс Орбито – измамник с вяра

Друг световноизвестен измамник е Алекс Орбито, който украси  брой 7/2017 г. на списанието.

От месеци „Списание 8“ рекламират въпросния лечител и активно участваха в кампанията за популяризирането му. Провеждаха се масови прожекции за него, канеха го на посещения и подобни. Всъщност самият Орбито е обикновен шарлатан, който се радва на някакъв странен психологичен феномен, при който самата жертва моли насилника си (Орбито) да издевателства над нея.

Алекс Орбито е обикновен необразован филипинец, който от дълги години практикува един от типичните за това население ритуали – психохирургия. Филипинците практикуват този метод на алтернативно лечение като имитират пенетрация (но без да създават реално отвор) в кухините на тялото, вадейки някакви странни “съсиреци”, които уж всъщност са причинителят на някое конкретно заболяване. След извършването на тази „хирургическа интервенция“ не остава никаква следа – истинско чудо.

С какво се отличава Орбито от останалите филипинци? Атрактивен е и е привлякъл вниманието на множество туристи. Всъщност той се превръща в атракция за чужденците. Той успява да се превърне от човечец, който досажда на чуждестранните посетители до човек, който ги привлича. Харизматична личност. Успехът е толкова голям, че той прави турнета в земите на своите верни поклонници. Самият той твърди, че е излекувал 1 милион души.

Реалността обаче е много по-неприятна, но не и неочаквана.

Още през 2005 година Орбито е бил арестуван в Канада заради измама, по-късно е пуснат под гаранция, а накрая е изгонен от страната без право да се връща в нея. Това са факти, които са разпространени от една от най-големите медии в Канада – The globe and mail  (5).

Алекс Орбито е бил задържан на 15 януари 2005 година в Торонто по време на сеанс с клиенти. В него са били открити около 5000 $, а за изминалите 3 дни на терапия при него са преминали общо над 600 човека, от които е събрал над 80 000 $. За терапия от 2-3 минутки е взимал по около 135 $. За полицията остава непонятно как неграмотен човечец, който едва знае няколко думи на английски език, може да излъже толкова много хора

Полицията открива, че тъканите, които уж вади от болните пациенти са всъщност пилешки вътрешности. Определено не е нещо неочаквано.

alexl1[1]

Рене Мей – продавачът на опасни хранителни добавки

Друг шарлатанин, който Списание 8 рекламираха през изминалата година, бе Рене Мей ( брой 6/2017 г.). Списанието го описва като избран от Бог, контактуващ с ангели. Самият той се смята за богоизбран и човек с важна мисия. Каква? Да стане богат на гърба на лековерните хора.

Рене Мей е разработил цяла методика за “лечения”, които естествено не са доказани, но са адски скъпи. Допълнително към тях е разработил и серия от хранителни добавки – истинска индустриална машина за пари. Част от терапиите му включват например “Емоционална терапия за регенерация на клетката”.

В България чрез своето посещение Мей предизвика сериозен скандал, защото макар да твърди, че лекува с любов, тя си има своята солена цена. В края на 2017 година той организира изложение в зала Универсиада, на което продаваше свои книги, витамини, кимона на огромни и по-скоро спекулативни цени.

2111475908[1]

Всеки, който е искал да посети събитието, е трябвал да заплати по 10 лева вход, а за медитационните му обучения таксата е била 290 лева. От България Мей си е тръгнал с над 100 000 лева за няколко дни работа. Похвално начинание!

В този случай бе установено, че Мей няма медицинско образование и няма правоспособност да лекува, макар да го прави и в България свободно, за което таксува солено. Освен това той продаваше витамин С (50 лева) и лековити капки за очи (20 лева), за които дори не е издавал касови бележки – не плаща данъци на държавата. Но по-притеснителното е, че лечебните препарати не са имали описано съдържание на етикетите, а при изследване на Българската агенция по лекарствата става ясно, че препаратите са били микробиологично замърсени, което ги прави рискови за употреба.

Френско журналистическо разследване разкрива още по-интересни факти. Рене Мей е изключително богат. Разполага с над 600 апартамента и 2 замъка. Освен това той е бил осъждан на 5 години затвор, защото е пребил със сина си съдия-изпълнител.

Рекламата на подобни измамници няма да спрат. Това, което трябва да се запитаме и докога това ще продължи? Докога убийци ще се рекламират като светци? Докато още някой пострада? Фатално?

Източници:

1) https://www.independent.co.uk/news/world/australasia/slapping-therapist-china-charge-six-year-old-death-extradite-uk-a7898216.html

2) Tsai, Keng-Kuang, and Chih-Hung Wang. (2014) “Acute Epiglottitis following Traditional Chinese Gua Sha Therapy.” CMAJ 186.8

3) Koo, Malcolm; Liang, Kai-Li; Jiang, Rong-San; Tsao, Hsin; Yeh, Yueh-Chiao (2014-01-01). “Association between Disease-Specific Quality of Life and Complementary Medicine Use in Patients with Rhinitis in Taiwan: A Cross-Sectional Survey Study”. Evidence-based Complementary and Alternative Medicine : eCAM. 2014. doi:10.1155/2014/958524. ISSN 1741-427X. PMC 4228815 Freely accessible. PMID 25530792.

4) Nielsen, Arya, Ben Kligler, and Brian S. Koll. “Safety Protocols for Gua Sha (press-stroking) and Baguan (cupping).” Complementary Therapies in Medicine 20.5 (2012): 340-44.

5) https://www.theglobeandmail.com/news/national/psychic-surgeon-a-heel-not-a-healer-police-say/article18229646/

 

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In НЕнаука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook