Наука
Кампилобактериоза – непознатата опасност в храната

Кампилобактериоза – непознатата опасност в храната

banner-ciela-website

Колко от вас са запознати с огромното разнообразие от хранителни патогени, които застрашават здравето ни? А знаете ли какви мерки трябва да предприемем, за да се предпазим?

Едно от най-често срещаните заболявания, които са свързани с приеманата от нас храна (а и напитки), е кампилобактериозата. Според доклад а EFSA (европейският орган, в чиито ресор влиза безопасността и качеството на храните) именно това е най-често срещаната хранителна инфекция, която годишно атакува милиони европейци (1).

Тя се причинява от грам отрицателните бактерии от род Campylobacter, а един от най-известните представители е Campylobacter jejuni. Представителите имат интересна спираловидна форма и са силно подвижни, което спомага за преодоляване на стомашната лигавица. Притеснителното е, че за да се осъществи инфекция, един човек трябва да погълне относително малък брой клетки от бактериалния представител – под 1000. Наличието на друго заболяване, отслабена имунна система или друго състояние, при което човекът е имунокомпрометиран, рискът от развитие на инфекцията нараства значителен. Патогенните свойства на C. jejuni се дължат от части на синтезираните токсини в тялото на гостоприемника – ентеротоксини и цитотоксини.

Инфекцията може да протече тежко до 7 дни, но рядко е смъртоносна. Бактериалният представител колонизира тънкото и дебелото черво, причинява тежка диария, висока температура, отпадналост. При изхождане може да има и следи от кръв. Възможни са и редица усложнения при неправилно лечение – панкреатит, перитонит и други. При някои е възможно седмици след инфекцията да настъпи тежкия синдром на Гилен-Баре, при който периферната нервна система е силно засегната.

banner-ciela-website

Източници на инфекция

Въпросните бактерии могат да се открият най-често в екскрементите на различни животни, които са и източник на заразата. Освен това преносители могат да бъдат редица диви и домашни птици, селскостопански животни, а дори морски дарове и пресни зеленчуци. При едно от последните огнища на хранителни инфекции в САЩ бе установено, че най-вероятен причинител е  Campylobacter jejuni от сурово прясно мляко.

Как да се предпазим

Основното правило, което всеки трябва да спазва е лична хигиена. Всички хранителни продукти трябва добре да се измиват, което важи най-силно за тези, които ще се консумират сурови – плодове и зеленчуци. Никога не трябва сурови меса и зеленчуци да се режат чрез една и съща дъска и нож – тогава може да се наблюдава кръстосано замърсяване. Естествено никога никой не трябва да консумира продукти от непастьоризирано мляко. Месните продукти винаги трябва да са добре изпечени – вътрешната температура на месото трябва да достигне поне 80 градуса.

Но естествено най-голяма отговорност пада върху производителите на храни. Тяхна е отговорността да спазват добра хигиена, да се грижат за здравето на животните, да изолират инфектираните и никога да не торят с прясна фекална маса, макар да я смятат за добра оборска тор.

plovdiv-logo

С цел да се гарантира безопасността и качеството на хранителните продукти, а и на хората, в периода 19-22 юни в Пловдив ще се проведе семинар, в който една от темите ще бъде именно кампилобактериозата и как може да се открие наличието на патогена чрез модерни (ДНК) технологии (qPCR). За целта участващите в семинара ще проведат практическо обучение, за да овладеят и тази техника. Семинарът е насочен към специалисти по храните от всички сфери – учени и студенти в областта, работещи във фирми и производства, диетолози и консултанти по хранене.

http://safefoodlab.com

1)      The EU summary report on trends and sources of zoonoses agents and food borne outbreaks in 2010. EFSA Journal, 2012, 10(3); 2597

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!

banner-ciela-website

Share this Story

Подобни публикации

Може да подкрепите дейността на този блог.

Подкрепете Science blog чрез Patreon!

Харесайте ни във facebook

Instagram

Instagram has returned invalid data.

Follow Me!

Ако харесвате дейността на 6nine, може да помогнете със скромно дарение за обезпечаване на някои нужди. Благодаря!

Choose currency

Enter amount

Статии в снимки

shares