Наука

Два жълти сайта и един университет разпространяват неадекватни фалшиви новини

Четете ли медии? Кои? Кои са достоверни? Днес повечето медии в България нямат за цел да ни информират напълно безпристрастно, изчерпателно и абсолютно вярно, а по-скоро да манипулират общественото мнение. Целта им е да хвърлят някаква частична истина, а най-често добре маскирана лъжа, за да всеят съмнения срещу конкретно лице, институция или фирма. Понякога тези дезинформационни агенции имат за цел да пренасочат общественото внимание в конкретна и желана посока. Каква корупция, какъв Пеевски? Я вижте онази лекарка от спешното как иска 30 лева за преглед… Хората са лесно манипулируеми, най-често това става чрез влияние върху емоциите, а най-лесно е да посочиш кого  обществото трябва да мрази. То мрази всички по презумпция.

Днес 12 юни два съмнителни сайта публикуваха идентична новина, но с вариация в заглавието от сорта на “Шефове в БАН омесват науката с частния си бизнес. Антоанета Христова с фирма и 4 НПО-та“. Общата статия е от тези, които спекулират изключително много с фактите, споделят абсолютни лъжи, но хвърлят и по зрънце истина, за да има някаква достоверност. Целта на публикацията най-вероятно е читателят да стигне до гениалния извод – “Ей тия безделници от БАН окрадоха държавата. Съсипаха я да му се невиди. Едно време каква държава имаше.” . Ако тези журналисти влагаха същата енергия и в разкриване на корумпирани политици или ДП, цена нямаха да имат.

Единият сайт е duma.bg, който е с афинитет към БСП, а другият е epicenter.bg, чиито главен редактор (Валерия Велева) наскоро стана за смях с патетичния си текст, с който се подмазваше на висши политици. Поради незнайни причини, Нов български университет също  цитира тази статия от съмнителни източници в централния си сайт…

Untitled

Лъжите…

В статията се твърди, че директорите на научни звена нямат право да участват в управление на неправителствени организации и частни фирми. Като примери се визират например директорката на Института за изследване на населението и човека в БАН – проф. Антоанета Христова и нейната докторантка – Калина Крумова. Не е ясно защо се споменава докторантката, тъй като тя не е директор на държавни и научни институции… Най-вероятно обвинителната статия трябва да има пълнеж.

Untitled

Обвинението е, че проф. Христова нарушава Закона за администрацията и устава на БАН, като едновременно е директор на институт, директор на НПО и може би собственичка на фирми. Според журналистката, проф. Христова нарушава чл. 19 ал. 7 от вече споменатия закон, но проблемът е, че въпросната алинея се отнася за Изпълнителната власт. БАН все още не е част от изпълнителната власт, а във въпросния закон ясно е споменато, че става дума за министри, директори на различни органи, областни управители и други висши кадри на изпълнителната власт, които нямат право да управляват НПО-та и частни фирми. 50% от обвинението не е основателно.

Велиана Христова

Велиана Христова

Журналистката Вилиана Христова обвинява проф. Христова и че с участието си в НПО-та, тя нарушава устава на БАН в чл. 74(2). Но там няма нито дума споменато нещо за НПО-та, а за търговски дружества. НПО-та по дефиниция са юридически лица с нестопанска цел. И това обвинение отпада.

На журналистката остава да докаже кой в какви фирми участва и управлява и с колко пари са ощетени данъкоплатците.

Имайки предвид, че въпросната дама от вестник Дума дори не си е направила труда да разучи щателно законите, съмнявам се, че би могла да направи истинско журналистическо проучване. Важното е да има сензация…

Създаването на фалшиви новини и лъжливи сензации трябва да бъде строго забранено, а журналистите да публикуват само неща, за които са сигурни, че са истини и са добре аргументирани. Ако материалите съдържат клевети (като тази), то някой трябва най-накрая да си понесе отговорността.

Използвана литература:

1) http://www.duma.bg/node/168729

2) http://epicenter.bg/article/Shefove-v-BAN-omesvat-naukata-s-chastnite-si-firmi–Antoaneta-Hristova-s-firma-i-4-NPO-ta-/156541/11/0

3) https://news.nbu.bg/bg/in-the-media/dvama-shefove-v-ban-omesvat-naukata-s-chastnite-si-firmi!28081

Untitled

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook