Наука
Защо чипсът гори толкова интензивно и като пластмаса?

Защо чипсът гори толкова интензивно и като пластмаса?

banner-ciela-website

Интернет и социалните мрежи са обхванати отново от поредното вайръл видео, което цели да ни шокира и се справя успешно. В него група руснаци изсипват огромно количество чипс и го запалват, а някои от заглавията са от сорта на: “Вижте как химията в чипса гори, а вие го ядете това”… Още от заглавието ясно личи, че се търси сензация чрез всяване на страх, с която да се постигнат много кликове, лайкове и гледания.

Но подобни клипове са просто демонстрация на бедна обща култура и афиширане на факта, че някой е спал в училище.

Да, чипсът гори интензивно и това е лесно обяснимо. Всъщност тук са важни три основни фактора:

banner-ciela-website

  • Основният субстрат. Чипсът най-често не е направен от картофи, а от картофено нишесте, което може да съставлява 80% от масата му. Нишестето е първото условие за осъществяване на горене – източник на въглерод, а то е лесно запалимо и гори интензивно. Освен това, за да се постигне добър вкус, в чипса има мазнини и дори глюкоза, които отново горят лесно.
  • Чипсът е изключително сух. Съдържанието на вода в него вероятно е дори под 8%, на което се дължи и неговата хрупкава текстура. Липсата на вода го прави по-лесен за горене.
  • Специфичната форма на чипса, когато е нахвърлян на купчина, помага запазването на въздушни джобове, които подхранват огъня. Или това е една огромна камара, която е по-скоро куха, с ниска плътност. Както всички знаем, за да има силен огън, трябва материалът за горене да е снабден с огромни количества кислород.

А защо според някои хора горящият чипс много прилича на горяща пластмаса? Защото вероятно и двата обекта са всъщност полимери. Пластмасовите изделия могат да бъдат изградени от множество повтарящи се единици винил (PVC – поливинил хлорид) например, а в случая на нишестето повтарящите субединици са глюкозни. Нормално е двата полимера в някои условия да проявяват подобно поведение.

Това, което е най-важно да се запомни е, че не можем да кажем, че една храна е опасна, защото гори. Всички могат да бъдат запалени. Да спрем да ядем ли?

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!

banner-ciela-website

Share this Story

Подобни публикации

Може да подкрепите дейността на този блог.

Подкрепете Science blog чрез Patreon!

Харесайте ни във facebook

Instagram

Instagram has returned invalid data.

Follow Me!

Ако харесвате дейността на 6nine, може да помогнете със скромно дарение за обезпечаване на някои нужди. Благодаря!

Choose currency

Enter amount

Статии в снимки

shares