Наука

Защо чипсът гори толкова интензивно и като пластмаса?

Интернет и социалните мрежи са обхванати отново от поредното вайръл видео, което цели да ни шокира и се справя успешно. В него група руснаци изсипват огромно количество чипс и го запалват, а някои от заглавията са от сорта на: “Вижте как химията в чипса гори, а вие го ядете това”… Още от заглавието ясно личи, че се търси сензация чрез всяване на страх, с която да се постигнат много кликове, лайкове и гледания.

Но подобни клипове са просто демонстрация на бедна обща култура и афиширане на факта, че някой е спал в училище.

Да, чипсът гори интензивно и това е лесно обяснимо. Всъщност тук са важни три основни фактора:

  • Основният субстрат. Чипсът най-често не е направен от картофи, а от картофено нишесте, което може да съставлява 80% от масата му. Нишестето е първото условие за осъществяване на горене – източник на въглерод, а то е лесно запалимо и гори интензивно. Освен това, за да се постигне добър вкус, в чипса има мазнини и дори глюкоза, които отново горят лесно.
  • Чипсът е изключително сух. Съдържанието на вода в него вероятно е дори под 8%, на което се дължи и неговата хрупкава текстура. Липсата на вода го прави по-лесен за горене.
  • Специфичната форма на чипса, когато е нахвърлян на купчина, помага запазването на въздушни джобове, които подхранват огъня. Или това е една огромна камара, която е по-скоро куха, с ниска плътност. Както всички знаем, за да има силен огън, трябва материалът за горене да е снабден с огромни количества кислород.

А защо според някои хора горящият чипс много прилича на горяща пластмаса? Защото вероятно и двата обекта са всъщност полимери. Пластмасовите изделия могат да бъдат изградени от множество повтарящи се единици винил (PVC – поливинил хлорид) например, а в случая на нишестето повтарящите субединици са глюкозни. Нормално е двата полимера в някои условия да проявяват подобно поведение.

Това, което е най-важно да се запомни е, че не можем да кажем, че една храна е опасна, защото гори. Всички могат да бъдат запалени. Да спрем да ядем ли?

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook