Наука
Откриха 20 фалшиви научни статии, които “доказват”, че алтернативната медицина лекува рак

Откриха 20 фалшиви научни статии, които “доказват”, че алтернативната медицина лекува рак

Професор Сантош Катияр, който е получавал милиони долари за научни изследвания от Националния здравен институт на САЩ (NIH) загуби работното си място в University of Alabama след мащабно разследване, което е открило доказателства за фалшификации в над 20 от неговите научни изследвания.

От 30 март до днес поне 7 негови проучвания, които изследват алтернативните методи на лечение на рак на кожата са били свалени от журналите, в които са били публикувани. Притеснителното е, че тези трудове са били цитирани над 500 пъти. Във въпросните статии е демонстрирано, че екстракти от зелен чай, берберис или гроздови семена могат да инхибират развитието на рак на кожата (1).

Подобни статии са изключително опасни, защото те се използват като аргумент от модерните „предприемачи“, които продават различни съмнителни продукти за лечение на какво ли не.

banner-ciela-website

Университетът и медицинският център, в които бившият професор е работил, са поискали поне 20 негови научни проучвания да бъдат свалени, защото в тях са били налични манипулирани изображения, заключения, които не се подкрепят от наличните данни и други изключително груби нарушения. Сигнали за фалшифициране срещу професора са постъпили още през 2012 година, когато е било и инициирано мащабното разследване.

Индиецът споделя, че мотивите зад избора му на научни теми са лични. Той е загубил майка си, която е била болна от рак на гърдата и е решил, че трябва да помогне на борбата с него. Той има докторска степен по диетология и е смятал, че ракът трябва да се лекува с храна и хранителни добавки. Проблемът е, че с фалшиви изследвания той не помага на обществото и не помага на борбата с рака. Той просто предоставя алтернатива, която не лекува онкологични заболявания, а обрича болните на сигурна смърт.

Ако алтернативната медицина иска да се докаже, то това трябва да стане по дългия и труден път на клиничните изпитвания, по който минава всяко конвенционално лекарство.

И да не забравяме, че всяка форма на алтернативна медицина, която доказано лекува, се нарича просто медицина. 

1)http://retractiondatabase.org/RetractionSearch.aspx?AspxAutoDetectCookieSupport=1#?AspxAutoDetectCookieSupport%3d1%26auth%3dKatiyar%252c%2bSantosh%2bK

 

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Share this Story

Подобни публикации

Може да подкрепите дейността на този блог.

Подкрепете Science blog чрез Patreon!

Харесайте ни във facebook

Instagram

Ако харесвате дейността на 6nine, може да помогнете със скромно дарение за обезпечаване на някои нужди. Благодаря!

Choose currency

Enter amount

Статии в снимки

shares