НЕнаука

Инвазията с бълхи с големи *****, която така и не се състоя

Влязла една дама в бар. Някакъв джентълмен я почерпил питие и я заговорил. Попитал я какво работи, а тя гордо отвърнала – „Аз съм журналист!“. Мъжът приятно се изненадал и попитал – „В коя медия?“. Журналистката още по-гордо отвърнала – „В най-сериозната медия в България – blitz.bg“. Изведнъж всички почнали да се смеят неконтролируемо, а двама от посетителите на бара дори били хоспитализирани, защото от смях не могли да си поемат дъх и почти се задушили.

Да вицът е тъп! Единственото по-тъпо от тази смешка са статиите, които се публикуват в blitz.bg или дори четящите и вярващите в написаното.

Untitled

На първи юни, на празника на детето, „журналистите“ в blitz.bg не спазиха благоприличие и публикуваха поредната уникална глупост със заглавие „Напаст: Милиарди супер бълхи с огромни пениси налазиха Острова“. Но най-фрапиращото дори не е акцентът върху големината на половите органи или колко голяма заплаха са те (органите) за човечеството. Фрапиращото е, че това е поредният фейкнюз, който се пробутва на българското население, за да се съберат няколко хиляди клика и 20 цента от реклами.

Untitled

Blitz.bg са публикували буквален превод на статия от английския таблоид Dailymail. Идентичен текст присъства и в Mirror и всичко останали жълти медии, като той се препубликува почти всяка година. Публикуван е през 2017 година, през 2016 и така нататък, но въпросната инвазия все още не се случва. Това е като предсказанията за края на Света – всички го чакаме с огромна надежда, но не идва.

Забавното е, че The mirror твърди, че „пенисите на този вид бълхи са много по-големи от тези на нормалните“, The Express твърди, че „те са мутирали, за да имат подобни пениси и затова са резистентни към отрови“, а The Sun смята, че „на всички пенисите са в ерекция“. Страшна работа.

Истината?

Пенис на бълха под СЕМ.

Пенис на бълха под СЕМ.

Истината е, че подобна инвазия няма, не е имало и никога няма да има. Бълхите от хиляди години са населили всички континенти, но с изключения на ледените територии. Развитието им е циклично. Те се развиват най-добре при топли условия, а при температури под 13 градуса развитието им спира. Това означава, че популацията им разцъфтява през лятото и умира през зимата. Това обяснява защо хората смятат, че всяко лято бълхите прииждат от някъде. Проблемът е, че топлите периоди през годините се удължават, зимите стават по-къси и по-меки, а това предоставя благоприятни условия за развитието на членестоногите.

И макар да е ясно, че бълхите не завземат нови територии и те да не трупат висока резистентност към пестициди, то наистина имат големи пениси,  а това е характерно за може би почти всички представители от разред Siphonaptera (Бълхи). Пенисът е със средна дължина от 3.3 мм, което е около 2.5 пъти повече от дължината на самите членестоноги. Зоолозите смятат, че това е най-сложната форма на полов орган (4). Пенисът им е изключително дълга и тънка структура и се съхранява навит в компактно състояние в телесна кухина. Толкова е тънък, че е едва доловим дори с микроскоп и не може да навлезе сам в женската. Поради тази причина към него има допълнителни структури, които наподобяват на опорни прътове.

Подобни статии не са просто демонстрация на невежество и липса на знания. Те са опит за всяване на масова паника в обществото, което би трябвало да е недопустимо и наказуемо. Наказването на разпространение на опасни лъжи не е нарушаване на свободата на словото, а по-скоро защита на националната сигурност. Подобни лъжи пораждат ирационални страхове, а е доказано, че страхът не се появява от нищото. Той се възпитава.

1) https://www.mirror.co.uk/news/uk-news/billions-super-fleas-giant-penises-8888941

2) M. H. Hsu, W. J. Wu; Off-Host Observations of Mating and Postmating Behaviors in the Cat Flea (Siphonaptera: Pulicidae), Journal of Medical Entomology, Volume 38, Issue 3, 1 May 2001, Pages 352–360, https://doi.org/10.1603/0022-2585-38.3.352

3) https://www.blitz.bg/obshtestvo/napast-miliardi-super-blkhi-s-ogromni-penisi-nalazikha-ostrova_news604220.html

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In НЕнаука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook