Наука

Ваксините против грип и коклюш не вредят на децата

Ако харесвате тази статия, можете да подкрепите блога и "Наука и критично мислене" в Patreon. Become a Patron!

Ново проучване е установило, че животът на децата не е бил застрашен от майките си, които са били ваксинирани по време на бременност.

В публикуваната статия в престижния журнал Pediatrics се описват резултати от изследвани над 400 000 бебета, от които става ясно, че ваксините против грип и коклюш/магарешка кашлица са напълно безопасни за плода при поставяне по време на бременност. Смъртността сред децата, чиито майки са били ваксинирани по време на бременност не е била по-висока от нормалните нива.

Към момента здравни специалисти от различни страни препоръчват на бременните жени да бъдат ваксинирани против грип и комбинираната ваксина против тетанус, дифтерия и коклюш.

За настоящото проучване  са били изследвани медицинските досиета на  413 000 бебета – информация, която е събрана от множество здравни системи. Макар да е била нужна хоспитализация на 25 000 бебета поради различни причини, а 157 да са починали, връзка между ваксините и споменатите неблагоприятни инциденти не е била открита.

Това е поредното мащабно проучване, което доказва, че ваксините са безопасни за бременни жени и за деца, a освен това и ги предпазват от различни инфекциозни заболявания, които може и да са смъртоносни.

Infant Hospitalizations and Mortality After Maternal Vaccination Lakshmi Sukumaran, Natalie L. McCarthy, Elyse O. Kharbanda, Gabriela Vazquez-Benitez, Heather S. Lipkind, Lisa Jackson, Nicola P. Klein, Allison L. Naleway, David L. McClure, Rulin C. Hechter, Alison T. Kawai, Jason M. Glanz, Eric S. Weintraub Pediatrics Feb 2018, e20173310; DOI: 10.1542/peds.2017-3310

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Безполезните IV терапии – венозна инфузия на витамини

Наблюдавам някои сфери на медицината и се чудя ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!

Facebook

Инстаграм