НЕнаука

Нека живеем без ваксини и без превенция!

Винаги съм бил критикуван, че не използвам ограниченото си „влияние“, за да образовам хората. Всъщност от години се опитвам да покажа на хората какво сме постигнали чрез полагане на зверски усилия, за да унищожим едни от най-опасните инфекциозни заболявания. Но това, което установих през последните години е, че фактите са без значение. В подобни важни дискусии фактите се изхвърлят, а чуваемост получава най-гръмогласният. Този, който се докосва емоциите и борави с най-силната – страхът. Хората не се интересуват от факта, че например преди въвеждането на задължителните ваксини едрата шарка годишно е инфектирала по минимум 50 милиона души , смъртността е била изключително висока (30%), предаването на инфекцията се осъществява изключително лесно, а общият брой убити  от този вирус достига до половин милиард души – инфекция, която унищожава цели цивилизации (1). Живеем във времена, в които всички нужди са ни задоволени, а сит търбух за наука (и факти) е глух. Тази действителност редуцира интелекта на хората.

Не, хората не се интересуват от факти и не искат да получават нови знания – тъжната действителност, която отбелязвам на 24 май. Те се интересуват само от това, че някой е казал, че 1 на всеки 1 000 000 имунизирани получава леко възпаление и това е достатъчно, за да ги накара да откажат методите на превантивната медицина. Не разбирам логиката да изложиш детето си на огромен риск от инфекции, усложнения от инфекции, увреждания, парализа, менингит и смърт, за да избегнеш риска от 0.000001% от развитие на страничен, незначителен ефект. Сякаш, за да избегнеш риска някой да ти блъсне колата отзад, докато шофираш, е по-добре да тръгнеш да шофираш в насрещното.

Но фактите не спират дотук. Всички данни показват как ваксините са променили България. Почти всички хора  нямат спомен за това какво представлява ежедневието, в което консумация на всякакви храни и напитки, контактуването с различни хора, може да завърши с тежка инфекция, която не просто да причини сериозен дискомфорт, но и да завърши с дълготрайно увреждане или фатален край (2). Повечето дори не знаят какво представлява всяко едно от заболяванията против, чиито превантивни мерки протестират.

Става ясно, че в България все още върлуват епидемии от морбили и то в сериозни мащаби, което е характерно за по-скоро страните от третия свят. По-притеснителното е, че епидемиите сякаш са циклични, появяват се през определен времеви интервал, а сякаш този интервал постоянно намалява, а размерът на епидемията се увеличава (3). Макар всички данни да показват, че ефективността на ваксините против морбили да е над 80%, безопасността да е напълно доказана, то сега е модерно тези препарати да се избягват, а често лекарите са съучастници (4). Всички данни показват, че огнищата на тези инфекции се инициират от неваксинирани индивиди (5) и това бе доказано и в България.

На фона на всичко казано до този момент в България (Варна) отново се организира протест против ваксините. Сигурен съм, че една от основните тези, които ще се проповядват догматично е – Защо в Западна Европа ваксините НЕ са задължителни, а в България са? Ние да не сме по-прости? Разбира се няма да отговоря на последния въпрос от добро възпитание. Отново обаче никой няма да чуе аргумента – навсякъде (и в България) една превантивна мярка губи своя задължителен характер, когато едно заболяване практически не се наблюдава на конкретната територия. Няма как колективните действия на група не особено образовани индивиди, които водят до увеличаване на случаите с инфекция заболявания, да доведат до отпадането на задължителния характер на ваксините. Първо инфекциозните състояния трябва да се унищожат, а след тях ще бъдат последвани и ваксините. За пореден път протестиращите попадат в капана на илюзията за своята осведоменост, в която живеят. Те са типичен пример на Дънинг-Крюгер ефекта.

Но наличен е и не само казус относно познанията на антиваксърите. Трябва да поставим под въпрос и етичността на техните кампании. Много от описваните от тях случаи не са причинени от ваксините, а са следствие на други здравословни проблеми. Така например организаторите на настоящия протест използват дете, което е с доказана метахронична  левкодистрофия (според споделените епикризи и изследвания) – засегнатите имат промяна в гена, който кодира ензима арилсулфатаза А, а това води до неестествено натрупване на сулфатиди в клетките на нервната система, което води до поява на конкретна патология при навършване на 1.5 – 2 години, която много хора бъркат с увреждане от ваксини. Та етично ли е да се злоупотребява с личния живот на едно дете, за да се обслужи една грешна кауза? Всеки заслужава да води достоен начин на живот.

Дори едно от последните си оръжия, които прилагам не дава никакви ефекти. Винаги съм смятал, че ако един човек отказва да приеме една информация, отказва да загърби вижданията си за сметка на данните, изгражда своя мироглед на база емоции, а не факти, то той трябва да бъде иронизиран, ако застрашава нечий живот. Но уви, хората не се срамуват, че показват остра липса на фундаментални знания. Днес сякаш е модерно да демонстрираш своето невежество пред широка публика (6).

Нека да оставим ваксинирането да е личен избор, но при едно елементарно условие – последиците от този избор остават лични. Здравната ни система е солидарна и ние всички плащаме солидарно за нечие лечение. Ако нечий личен избор и отказ от конвенционална медицина има своите последици, то не би трябвало ние да плащаме колективно за тях. Ако някой откаже ваксина против морбили, то евентуалното им лечение би трябвало да се заплати с лични средства. Естествено цялото общество ще пострада от егоистичния избор на малка маргинална група хора, защото това е цената, която ТЕ са готови да заплатят, за да бъде задоволен инатът, който проявяват. Единствената надежда, която ни остава е, че след бума на инфекциите и новите смъртни случаи от иначе тривиални състояния, някой ще се сети, че може би превенцията не е толкова лоша идея. Но едва ли?

Нека не сме толкова черногледи. Това има и своите положителните страни в статистическо отношение. Броят на смъртните случаи от онкологични заболявания ще спадне рязко. Не малко хора едва ли ще доживеят 40 години, особено с неизбежната антибиотична резистентност, която се разпространява като пикантна клюка. Природата подготвя силен удар срещу човечеството, а ние лековато се отказваме от ефективната превенция. Да се славят имената и на Дънинг, и на Крюгер! 🙂

Използвана литература:

1)      THE EPIDEMIOLOGY OF SMALLPOX –  https://biotech.law.lsu.edu/blaw/bt/smallpox/who/red-book/Chp%2004.pdf

2) http://6nine.net/2018/02/24/как-ваксините-промениха-българия/

3) http://6nine.net/2017/03/19/морбили-какво-трябва-да-знаем-за-после/

4) http://6nine.net/2017/04/09/каква-е-ефективността-на-ваксините-пр/

5) http://6nine.net/2017/10/09/%d0%b0%d0%bd%d1%82%d0%b8%d0%b2%d0%b0%d0%ba%d1%81%d1%8a%d1%80%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d1%81%d0%b0-%d0%b2%d0%b8%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%bd%d0%b8-%d0%b7%d0%b0-%d0%b2%d1%8a%d0%b7%d0%bd%d0%b8%d0%ba%d0%b2%d0%b0/

6) http://6nine.net/2016/12/24/антивакс-бисери-от-тайните-антивакс-г/

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In НЕнаука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook