Наука

Причиняват ли раниците болки в гърба при ученици?

Ако харесвате тази статия, можете да подкрепите блога и "Наука и критично мислене" в Patreon. Become a Patron!

От години в българското общество се водят дебати относно размерите на ученическите раници и тяхната маса. Темата е изключително актуална, защото пряко засяга детското здраве, а към него трябва да подхождаме с изключително високо внимание. И макар тежките чанти да причиняват дискомфорт, то трябва да се запитаме дали те причиняват проблемите с опорно-двигателната система? Дали сме си насочили вниманието в грешна посока (голямата маса на раниците), докато причината е съвсем различна.

Време е обаче и този мит да умре. Знаете ли, че децата, чиито раници са тежки, не страдат по-често от проблеми с опорно-двигателната система от тези, които носят по-леки? Ако тежките раници не са в основата на тази категория от хронични, здравословни проблеми, то кое е?

Преди дни в престижния журнал British Journal of Sports Medicine ( IF 6.557) бе публикуван обширен анализ по темата, в която кумулативният брой участници е бил 72 627, но не е била открита убедителна корелация (връзка) между носенето на раница с голяма маса и проблеми с гърба, кръста и други части на опорно-двигателната система при деца.Този мит се дължи на интуитивното и първично схващане, че носенето на голям товар през не малка част от деня може да причини болка и здравословни проблеми при децата. Винаги сме били учени, че ако теглото, което носим не е равномерно разпределено, то е възможно да се появи изкривяване. Изследователите смятат, че децата, които имат подобни проблеми, преекспонират теглото на раниците, докато всъщност имат някакъв друг скрит проблем, който стои в основата.

Към момента всъщност не е открита причината, която стои в основата на тези проблеми, но се знае коя не е и може да бъде елиминирана от процеса на търсене. Но ако все пак се притеснявате, може да приложите простото правило масата на раницата да не надвишава 10% от теглото на детето.

1)      Yamato TP, Maher CG, Traeger AC, et al Do schoolbags cause back pain in children and adolescents? A systematic review Br J Sports Med Published Online First: 02 May 2018. doi: 10.1136/bjsports-2017-098927

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Бананите не са “ГМО” и няма да умрем

На 10 януари бизнес насоченото издание на bTV ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!

Facebook

Инстаграм