Наука

СЕМ, “На кафе”, шарлатаните и измамената онкоболна българка в Бразилия

Ако харесвате тази статия, можете да подкрепите блога и "Наука и критично мислене" в Patreon. Become a Patron!

Тези дни всички бяхме разтърсени от тъжната история на болната от рак на гърдата Теодора. Жената се е подложила на всичко, което предлага медицината, което понякога е недостатъчно. Уви, човечеството все още има ограничени възможности. На жената са открити и метастази в мозъка, които причиняват ужасяващи главоболия, а лекарите съобщават, че няма какво повече да направят. Тя и семейството решават да се обърнат към услугите на известен бразилски лечител, който извършвал енергийни операции и лекувал рак със 100% успеваемост. Но какво е общото между този шарлатанин, Теодора, СЕМ и предаването “На кафе”, което е с водещ Гала?

Ако трябва да съм честен, първоначално игнорирах тази тъжна новина, защото смятам, че всеки трябва да понесе положителните или отрицателни последствия от личните си решения. В този случай обаче хората са изпаднали в истинска безизходица и отчаяние. В такъв момент те са най-уязвими към атаки от шарлатани и естествено тук се намесва бразилецът.

Бразилецът извършва своите манипулации, подобрение не настъпва, а състоянието на болната се влошава. Бразилецът за всичко сторено не иска пари. Вместо това парите са били поискани от посредник. В случая посредникът се казва Кармен Лазарова, която е получила 3000 лева от страдащите. Медиите разпространиха нейна снимка и бях като ударен от гръм. Въпросната Кармен, която е с външен вид на напълно луда жена и трябва да бъде психиатрично хоспитализирана, всъщност преди години  в национален ефир в предаването “На кафе” при Гала показа как се лекува всичко с електричество от мрежата.

Не искам да злорадствам, но настоящата ситуация доказва нещата, които от години повтарям:

  • популяризирането на шарлатани трябва да бъде забранено, макар да е изключително шик.
  • рекламирането на алтернативни методи за лечение трябва да бъде забранено.
  • лица, които диагностицират и лекуват без да имат медицинска правоспособност трябва да бъдат наказвани.

Ако тези 3 прости правила не се спазват, рискът някой да пострада е огромен.  Ако правилата се спазваха, днес може би Теодора нямаше да бъде измамена, Кармен щеше да получи адекватна психиатрична помощ, а хората щяха да знаят да не се доверяват на шарлатани.

Untitled

Ако си спомняте, преди 2 години бях инициирал масов сигнал до СЕМ с отворено писмо до медиите да се спре с рекламирането на подобни шарлатани и дори бях посочил Кармен като конкретен пример в сигнала до регулаторния орган. Становището на СЕМ обаче бе, че нарушение няма, а Гала в национален ефир ме нарече (като автор на сигнала, който я тероризира) “човечец” и придобих образа на непочтен хейтър.

Какво е посланието ми към хората, които популяризираха Кармен? Бъдете гузни! Вината е колективна.

Кармен - снимка от репортаж на

Кармен – снимка от репортаж на “Новините на Нова” относно измамената Теодора

Решение на СЕМ относно предаването “На кафе”:

Цитирана литература:

https://www.novini.bg/news/479376-тежко-болна-българка-е-в-безизходица-в-бразилия-след-лечение-от-медиум-(снимка).html

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Бананите не са “ГМО” и няма да умрем

На 10 януари бизнес насоченото издание на bTV ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!

Facebook

Инстаграм