Наука

СЕМ, “На кафе”, шарлатаните и измамената онкоболна българка в Бразилия

Тези дни всички бяхме разтърсени от тъжната история на болната от рак на гърдата Теодора. Жената се е подложила на всичко, което предлага медицината, което понякога е недостатъчно. Уви, човечеството все още има ограничени възможности. На жената са открити и метастази в мозъка, които причиняват ужасяващи главоболия, а лекарите съобщават, че няма какво повече да направят. Тя и семейството решават да се обърнат към услугите на известен бразилски лечител, който извършвал енергийни операции и лекувал рак със 100% успеваемост. Но какво е общото между този шарлатанин, Теодора, СЕМ и предаването “На кафе”, което е с водещ Гала?

Ако трябва да съм честен, първоначално игнорирах тази тъжна новина, защото смятам, че всеки трябва да понесе положителните или отрицателни последствия от личните си решения. В този случай обаче хората са изпаднали в истинска безизходица и отчаяние. В такъв момент те са най-уязвими към атаки от шарлатани и естествено тук се намесва бразилецът.

Бразилецът извършва своите манипулации, подобрение не настъпва, а състоянието на болната се влошава. Бразилецът за всичко сторено не иска пари. Вместо това парите са били поискани от посредник. В случая посредникът се казва Кармен Лазарова, която е получила 3000 лева от страдащите. Медиите разпространиха нейна снимка и бях като ударен от гръм. Въпросната Кармен, която е с външен вид на напълно луда жена и трябва да бъде психиатрично хоспитализирана, всъщност преди години  в национален ефир в предаването “На кафе” при Гала показа как се лекува всичко с електричество от мрежата.

Не искам да злорадствам, но настоящата ситуация доказва нещата, които от години повтарям:

  • популяризирането на шарлатани трябва да бъде забранено, макар да е изключително шик.
  • рекламирането на алтернативни методи за лечение трябва да бъде забранено.
  • лица, които диагностицират и лекуват без да имат медицинска правоспособност трябва да бъдат наказвани.

Ако тези 3 прости правила не се спазват, рискът някой да пострада е огромен.  Ако правилата се спазваха, днес може би Теодора нямаше да бъде измамена, Кармен щеше да получи адекватна психиатрична помощ, а хората щяха да знаят да не се доверяват на шарлатани.

Untitled

Ако си спомняте, преди 2 години бях инициирал масов сигнал до СЕМ с отворено писмо до медиите да се спре с рекламирането на подобни шарлатани и дори бях посочил Кармен като конкретен пример в сигнала до регулаторния орган. Становището на СЕМ обаче бе, че нарушение няма, а Гала в национален ефир ме нарече (като автор на сигнала, който я тероризира) “човечец” и придобих образа на непочтен хейтър.

Какво е посланието ми към хората, които популяризираха Кармен? Бъдете гузни! Вината е колективна.

Кармен - снимка от репортаж на

Кармен – снимка от репортаж на “Новините на Нова” относно измамената Теодора

Решение на СЕМ относно предаването “На кафе”:

Цитирана литература:

https://www.novini.bg/news/479376-тежко-болна-българка-е-в-безизходица-в-бразилия-след-лечение-от-медиум-(снимка).html

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook