Наука

Корупцията убива на пътя!

Ако харесвате тази статия, можете да подкрепите блога и "Наука и критично мислене" в Patreon. Become a Patron!

„Здравейте! Днес е един трагичен ден!“. Така започват репортажите на всички телевизии. Всъщност така винаги започват репортажите след всеки един (пореден) инцидент независимо дали е на пътя или не. Но спокойно… И този ще мине и ще забравим. Сценарият е до болка познат на абсолютно всеки:

  • Става инцидент.
  • Мълвата веднага плъзва по медиите.
  • Най-висшият мениджърски екип на силовите министерства веднага пристига на мястото, за да се покаже съпричастност и да се увери, че „Виновните ще бъдат разкрити!“.
  • На следващия ден управляващите обещават, че ще бъдат извършени нужните проверки и ще бъдат направени адекватни законови промени, а наказанията ще бъдат увеличени десетократно, за да се страхува всеки от нарушаване на правилата.

Но истината е, че няма война на пътищата, а има жадни за пари държавни служители.

В България корупцията е част от народопсихологията. От малки сме учени, че ако имаш познати в различни институции, те могат да ти вършат „услуги“, за да си спестиш някои разходи, да спестиш време, да те назначат на работа или просто да си затворят очите. В охранителния орган корупцията се разпространява от най-ниското до най-високото стъпало. Периодично в медиите се разпространяват клипове на полицаи, които получават пари, а „Ко прайм ся“ е нарицателно.

Но как убива корупцията?

Съществуват няколко зависимости, които обясняват жертвите на пътя. Първият важен фактор е икономическото развитие на страната. Установено е, че колкото по-бедна и слаборазвита е една икономика, толкова повече ще са жертвите на пътя. A икономическо развитие и корупция са несъвместими понятия. Някои изследователи посочват, че в световен мащаб 85% от смъртоносните автотранспортни инциденти, 96% от убитите на пътя деца и 90% от трайно пострадалите (инвалидизирани) са били в развиващите се страни (1).

Но простото подобряване на икономическата среда не води до рязко намаляване броя на жертвите. Всъщност при усилен икономически растеж жертвите дори се увеличават и е логично. Хората стават по-богати, купуват се повече превозни средства. Логично е с увеличения брой машини да се увеличат и жертвите. Броят на пострадалите обаче рязко спада, когато държавата започва да води адекватна политика, но не само чрез налагане на глоби и забрани, а и чрез налагане на положителни стимули за адекватно поведение на пътя и адекватно строене на транспортни съоръжения. Ако се налага да се прилагат агресивни, репресивни мерки, то е нужно органите, които изпълняват тези функции да не са КОРУМПИРАНИ. Хубав пример е разликата между Източна и Западна Германия. Източна Германия изпитва истинска епидемия от тежки произшествия, но това трае докато двете части приблизително се унифицират икономически (2).

Обикновено с положителното икономическо развитие на държавите починалите от различни заболявания и инциденти намаляват, но това не се отнася за пътнотранспортните произшествия, когато една държава е корумпирана. Множество проучвания откриват, че корупцията е основен убиец на пътя (3). Корупцията влияе по два начина. Директно – всички опити за налагане на правила и норми за поведение и движение на пътя се погазват (4). Това кара хората да са по-малко предпазливи и да проявяват изключително рисково поведение, което заплашва не само личния им живот, но и този на останалите участници в движението (5). Нарушителите са сигурни, че дори някой да констатира нарушението им, те познават хора, които ще им помогнат и ще прикрият случая. Индиректните ефекти на корупцията могат да повлияят положително или отрицателно върху пътните произшествия, защото корупцията просто манипулира финансовия поток, а това означава, че се манипулира и възможността на хората да си купуват превозни средства (4). В една корумпирана държава бедните стават по-бедни и не могат да си купуват автомобили, а богатите стават по-богати и по-нагли, защото смятат, че всеки закон може да бъде погазен при наличие на нужното количество пари и най-често това е вярно.

Ефектите на корупцията върху транспортния сектор се смяташе, че са най-силно изявени при по-бедните и по-богатите страни, но наскоро бе доказано, че те са постоянни и при страните със средно ниво на икономическо развитие – Русия например. В Русия е установено, че високите нива на корупция замразяват до такава степен икономиката и икономическия растеж на всяко домакинство, че практически пътните инциденти значително намаляват. Хората просто нямат пари, за да си купят превозни средства, да ги обслужват и поддържат, това намалява значително трафика, а съответно и броя убити. В този случай корупцията и мизерията спасяват животи в Русия (6).

Пример за корупция в България?

През 2017 година отново имаше инцидент в автобус на фирма Юнион Ивкони. Ако днес жертвите са много, то миналата година фатални случаи нямаше, но нарушенията бяха фрапиращи. Фирмата е злоупотребявала с тахографските листи на шофьорите си, а това подсказва, че вероятно всеки от шофьорите е каран да не спазва наложените държавни норми и продължителност на шофиране. Само за една година тогава на фирмата са били наложени 28 акта. Това показва колко силна е корупцията в сектора, как никой не се страхува от правилата и как подобно поведение застрашава живота не само на пътниците, но и на всички участници в движението.

Може да ви обясняват, че конкретен индивид е виновен за всеки един инцидент, но истината е, че корупцията убива. Дали ще е човек, който смята, че може да наруши наложените ограничения на скоростта или фирмата, която строи пътищата е решила да открадне от финансовия ресурс за сметка на качеството, знайте, че корупцията и нечие нехайство са виновни. А зад тях стои липсата на желание за радикална промяна. Докато такава не настъпи, броят на жертвите в България няма да намалява.

 Цитирани научни проучвания:

Позоваването на 6nine.net при цитиране е задължително.

1)      Nantulya Vinand M, Reich Michael R. The neglected epidemic: road traffic injuries in developing countries BMJ 2002; 324 :1139

2)      Winston Flaura K, McCarthy McCarthy, Rineer Craig, Menon Rajiv, Baker Susan P. The carnage wrought by major economic change: ecological study of traffic related mortality and the reunification of GermanyCommentary: Road deaths in European countries BMJ 1999; 318 :1647

3)      Anbarci, N. , Escaleras, M. and Register, C. (2006), Traffic Fatalities and Public Sector Corruption. Kyklos, 59: 327-344. doi:10.1111/j.1467-6435.2006.00335.x

4)      Law Teik Hua, Robert B. Noland, Andrew W. Evans, The direct and indirect effects of corruption on motor vehicle crash deaths, Accident Analysis & Prevention, Volume 42, Issue 6, 2010, Pages 1934-1942, ISSN 0001-4575, https://doi.org/10.1016/j.aap.2010.05.015.

5)      Corruption, Automobility Cultures, and Road Traffic Deaths: The Perfect Storm in Rapidly Motorizing Countries? Peter Wells, Malcolm J Beynon Environment and Planning A: Economy and Space Vol 43, Issue 10, pp. 2492 – 2503 First Published October 1, 2011 https://doi.org/10.1068/a4498

6)      Anton Oleinik, Corruption on the road: A case study of Russian traffic police, IATSS Research, Volume 40, Issue 1, 2016, Pages 19-25, ISSN 0386-1112, https://doi.org/10.1016/j.iatssr.2015.12.001.

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Бананите не са “ГМО” и няма да умрем

На 10 януари бизнес насоченото издание на bTV ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!

Facebook

Инстаграм