Наука
Битовата химия конкурира автомобилите като източник на някои замърсители на въздуха

Битовата химия конкурира автомобилите като източник на някои замърсители на въздуха

banner-ciela-website

Ежедневни продукти като сапуни, парфюми, бои и пестициди може да допринасят за замърсяването на въздуха толкова силно, колкото някои известни замърсители като колите. Това е резултат от проучване в САЩ, който изненадва дори самите автори.

Летливите органични съединения допринасят за формирането на озон и фини прахови частици, които съставляват смога, който е свързан с редица здравословни проблеми – астма, инфекции, сърдени проблеми и дори наднормено тегло. Като цяло колите и камионите са продуцирали най-голямо количество съединения през последните години, включително азотни оксиди, но не малко количество летливи органични съединения са следствие от комерсиални битови продукти. Именно до това заключение стига проучване, публикувано на 15 февруари в престижния научен журнал Science.

Регулации в автомобилния сектор, чиято цел е да направи колите по-чисти и зелени, са редуцирали значително емисиите през последните 50 години в САЩ. Въпреки тези успехи, все още големи мегаполиси (като Лос Анджелис) не могат да се справят ефикасно със смога. Изследвани атмосферни проби обаче показват, че в него са налични летливи съединения, които не може да са продукт от автомобилите. Почти половината от въпросните съединения се състоят от алкани и циклоалкани (42%), алкени и терпени (17%) и различни ароматни съединения (12%). Интересното е, че на козметиката се дължи наличието на лимонен, алфа и бета пинен и 3-карен в атмосферата.

banner-ciela-website

Изследователите са използвали данни от регулаторните органи, експериментални резултати и изследване на проби от атмосферен въздух, за да тестват хипотезата си, че продуктите на химичната индустрия с битова насоченост (козметика, почистващи препарати, течности за химическо чистене, лакочистители, бои и подобни) допринасят значително за замърсяването на атмосферата.

Разликата с автомобилите е, че битовата химия и особено тази с допълнителни аромати е създадена, за да се изпарява, да изпуска летливи съединения в околната среда, които в последствие се трансформират до други органични съединения, озон и фини прахови частици.

Макар горенето на фосилни горива да е основен замърсител, някои промени в домакинствата ни също може да допринесат за подобряване на състоянието на атмосферата. С други думи – всеки носи отговорност за качеството на въздуха.

Volatile Chemical Products Emerging As Largest Petrochemical Source Of Urban Organic Emissions By Brian C. Mcdonald, Joost A. De Gouw, Jessica B. Gilman, Shantanu H. Jathar, Ali Akherati, Christopher D. Cappa, Jose L. Jimenez, Julia Lee-Taylor, Patrick L. Hayes, Stuart A. Mckeen, Yu Yan Cui, Si-Wan Kim, Drew R. Gentner, Gabriel Isaacman-Vanwertz, Allen H. Goldstein, Robert A. Harley, Gregory J. Frost, James M. Roberts, Thomas B. Ryerson, Michael Trainer Science16 Feb 2018 : 760-764

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!

banner-ciela-website

Share this Story

Подобни публикации

Може да подкрепите дейността на този блог.

Подкрепете Science blog чрез Patreon!

Харесайте ни във facebook

Статии в снимки

shares