НЕнаука

Каква наука? Дайте да ремонтираме банята, че тече…

Нашите не особено интелигентни политици го направиха отново…
От европейските фондове бяха заделени едни 200 милиона, които бяха предназначение за научна инфраструктура. Не че някой много се е загрижил за науката в България, а просто едно огромно количество пари трябваше да се изхарчи за максимално кратко време иначе щеше да бъде изгубено. Затова дайте да харчим без да мислим!
Някои изпитаха опасение, че историята ще се повтори. Преди скромният бюджет за наука бе даван на странни фирми, които произвеждаха чорапи и подобни странни продукти. После фондовете бяха блокирани отново заради злоупотреби. Просто на науката в България не и върви, защото на нея се гледа като на касичка, която лесно се източва.
Всички научни институции в България кандидатстваха със собствени проекти, но критериите за оценка сякаш не останаха особено ясни.
Първият спечелил проект е Център по мехатроника и чисти технологии на Института по обща и неорганична химия на БАН,  който е на стойност 69.1 млн. лв. Вторият проект предвижда изграждането на Център по информатика, информационни и комуникационни технологии на СУ –  29.7 млн. лв. Това е сериозна наука.
Третият проект буди огромен интерес. Той е на консорциум “Наследство БГ” (звучи като патриотична организация, а не научна организация), в който участие ще вземат СУ, още 3 университета, 7 института на БАН и Столична община. Вероятно бюрократите в общината ще се преквалифицират на учени? Проектът им е на име “Нови технологии в креативните и рекреативните индустрии” и е на стойност 29.7 млн. лв. Трябва да напомня, че идеята на тези 200 милиона лева бе да се похарчат за наука на наистина много високо ниво.
Центърът на този проект ще се помещава в почти рухналата баня “Овча купел” (от снимката). Предвижда се тя да бъде напълно реновирана, за което ще бъде похарчена огромна част от бюджета. Да, парите ще заминат, за да си ремонтираме банята. Предвиждат се да бъдат възстановени басейните на първия етаж, за да се изследват лечебните свойства на водата. За пръв път чувам, че водата трябва да бъде от ремонтиран басейн, за да се изследва… На втория етаж ще бъдат изградени лаборатории и дори ще се разработват нечувани до този момент и то български масажи! Освен това в проекта са включени още две сгради на СУ, а една от тях е бившият ресторант “Яйцето” във ВУЗ-а. Не е ясно каква точно наука ще се прави и в тях, но е сигурно, че ще бъдат подложени на основен ремонт.
Това, което мен ме ядосва е, че в област “Биотехнологии” няма oдобрен проект. И не като да не са кандидатствали авторитети. Университетът по хранителни технологии в Пловдив в миналото е бил центърът на биотехнологиите в България. И днес, ако някой иска да изучава тази насочена към практиката наука, най-доброто място в България е там. Учените в него правят наука на световно ниво, партнират си със световни научни институции и печелят международни проекти дори такива на ООН. Въпреки това според оценителите тяхното предложение не е било достатъчно добро. Затова пък предложението на “Наследство БГ” с ръководител бившият ректор на СУ и историк проф. Илчев е спечелило. Историкът ще се занимава с изследване на води и правене на масажи.
Истината обаче за всички е ясна. Столична община просто се нуждае от пари за ремонт на ключови сгради. Очевидно според тях парите за наука са прекалено много, затова е по-добре да ремонтираме банята с тях. Тя е историческа сграда, ще я показваме на чужденците, те ще си кажат “Брей, каква хубава баня имат тези българи.”. Но освен това ще се правят посещения на ученици, може даже и да има ден със свободен достъп. Само не е ясно къде ще се намерят теляци, защото нито един ВУЗ не произвежда такива ценни специалисти. На някой може наистина да му стане смешно, но в края на този проект всички ще се смеят на нас като нация, защото дори във висш политически аспект се проявява българския тарикатлък да излъжем някого, за да вземем едни пари.
А и типично по български някой ще си “щипне” от парите за ремоните, защото Политиците наука не ядат.
Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In НЕнаука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook