Наука

Сто години от най-страховитата вирусна пандемия в историята. На какво се дължи?

През настоящата 2018 година ще се навършат точно 100 години от появата на убийствената грипна пандемия от 1918 година, която взима между 50 и 100 милиона жертви. Хора, които са представлявали около 5% от тогавашното световно население. Със самия вирус са били инфектирани половин милиард души, а тогава световното население е било около 1 милиард.

Интересното на това събитие е, че грипът е убивал основно млади и здрави хора, а не толкова деца и възрастни, което е странно.

Вече век около тази пандемия се разпространяват различни слухове и конспирации, но по темата трябва да се изяснят няколко много важни неща.

Макар масовото всички да наричат пандемията „испански грип“, тя не произхожда от Испания. Това събитие съвпада перфектно с Първата световна война. По това време страните участнички в нея не са искали да се изнася информация за местното епидемиологични състояние – данни, които може да са от интерес за опонентите. Испания обаче по това време е била неутрална и е нямала подробни задръжки, което създава илюзията, че тя е първоизточникът. Реално няма консенсус кой е географският източник на пандемията. Това все още е въпрос на дебати.

Инфлуенца вирусът започва  постепенно да заразява хора през 1918 година, но първата вълна се оказва не чак толкова смъртоносна според Центъра за контрол на заболяванията към САЩ, което противоречи на популярното мнение. Най-смъртоносна се оказва втората вълна, която настъпва средата на 1918 година. През 1919 година настъпва и трета вълна, която макар да взима по-малко жертви от втората, е в пъти по-смъртоносна от първата вълна. Така сумарно вирусът за по-малко от 2 години убива 5% от населението на Земята.

Само за половин година вирусът убива десетки милиони души. Това кара хората да смятат, че това е някакъв нов супер квазивид, който е пъти по-инфекциозен и смъртоносен от обикновените щамове. Но проучвания от последното десетилетие стигат до съвсем различни заключения (1). Да, вирусът е бил една идея по-смъртоносен, но не се е различавал съществено от други щамове. Изключително високата смъртност се дължи на други фактори – пренаселени военни лагери и цивилни селища, недохранване и изключително лоша хигиена.

Всъщност хората са умирали не от самата вирусна инфекция, а от развитие на вторични бактериални инфекции и най-често пневмония, която лесно се разпространява по въздушно-капков път и не само. В допълнение по това време все още не са били открити антибиотиците, с които да се третират тежките бактериални инфекции. Някои от терапиите, които са били прилагани тогава са били повече от съмнителни. Така например на инфектираните са били предписвани високи дневни дози аспирин от по 30 грама на ден. При подобни дози настъпват опасни хронични интоксикации, които причиняват световъртеж, шум в ушите, загуба на равновесие, тежки кръвоизливи и най-вече кръвоизливи в стомаха. Подобна терапия е влошавала състоянието на болните.

Трябва да се припомни, че по време на световните войни голяма част от жертвите са резултат не на самите битки, a на върлуващите инфекции и липса на адекватни терапии срещу тях. Много по-вероятно е някой да умре не от самата огнестрелна рана, а от последваща инфекция.

Или с други думи пандемията е резултат от стечение на множество неблагоприятни обстоятелства – световна война, компактно събрано население, глад, лоша хигиена и липса на адекватно лечение на инфекциите.

Предстои ли подобна пандемия? Ежегодно човечеството е атакувано от грипа с различна тежест, но има данни, които сочат, че масови пандемии се наблюдават веднъж на няколко десетилетия (2). Подобно събитие вероятно е неизбежно, но подобна смъртност няма да се наблюдава. Към момента хигиената е на високо ниво, всяка държава има план за ограничение на подобни пандемии, при нужда се прекъсват рискови транспортни връзки, налични са ваксини за превенция, налични са и противовирусни препарати, все още можем да се справяме с вторични инфекции и усложнения. Място за страхове няма.

Случилото се е трагедия с епохален мащаб, от която можем само да си вземем нужните изводи и да се подготвим за неизбежното бъдеще.

Използвана литература

1)      John F. Brundage, G. Dennis Shanks; What Really Happened during the 1918 Influenza Pandemic? The Importance of Bacterial Secondary Infections, The Journal of Infectious Diseases, Volume 196, Issue 11, 1 December 2007, Pages 1717–1718, https://doi.org/10.1086/522355

2)      The Epidemiology of Influenza Alexander D. Langmuir & Stephen C. Schoenbaum Hospital Practice Vol. 11 , Iss. 10,1976

https://theconversation.com/the-greatest-pandemic-in-history-was-100-years-ago-but-many-of-us-still-get-the-basic-facts-wrong-89841

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook