НЕнаука

Какво научих след един ден престой в групата „Бабини илачи“

Наскоро ми бяха пратили да разгледам групата „Бабини илачи“, в която членуват почти 180 000 човека (ШОК). Честно казано не знаех какво означава „илач“. Оказва се, че това е синоним на лекарство или „бабини лекове“. Очевидно това е група, в която се разпространява всичко друго, но не медицина и не лекове, които са с реално доказан и с описан ефект, а механизмите на лечение са установени.

А с какво може да е „полезна“ група? С информация! Интересното е, че в тази група всеки разбира от всичко и в рамките на минута някой веднага ще ти предпише изпитан лек против всяко заболяване, дори и рак… Ситуацията става парадоксална, когато различни хора дават напълно противоположни, взаимоизключващи се съвети. Някои съвети са опасни, а други безполезни. Истината е, че сред това море от компетенция човекът в нужда трудно би открил това, което реално би му помогнало.

Untitled-8

Нека не забравяме, че цялата тази група се основава на логическа заблуда – позоваване на историята, позоваване на чужд опит. Или с други думи – бабите ни са се лекували така, значи е вярно! Но когато бабите ни са били деца, тривиалните вирусни и бактериални инфекции, на които нямаме “удоволствието” да се радваме, са били истински бич, а смъртността по-висока, продължителността на живота малко по-кратка.

Един от зададените въпроси в групата бе адекватен с настоящата епидемиологична ситуация в страната – „Най-ефикасното лекарство за борба с грипа?“. Един от първите съвети е да се пие ракия, но разумно. Но колко е това разумно? Много хора биха спорили дълго време, защото едва ли биха приели, че САМО 50 грама е разумно. Но нека не се заблуждаваме – ракията не лекува респираторни инфекции, освен ако не си напълниш белите дробове с кехлибарена течност. Друг любезен потребител съветва да се консумират  по-модерни продукти  – Jack Daniels. Друг интересен леке масажи с газ за горене. Може би не е от значение, че втечненият газ при стайна температура и особено налягане много бързо се изправя. Ароматът не е приятен.

Untitled-9Дете има тривиална лезия от херпес на устната. Какво да правим, когато и антивирусния ацикловир не помага? Tук истината е, че въпросният противовирусен медикамент е полезен при ранната поява на първите симптоми на инфекциозния процес. Ацикловирът инхибира репликацията, намножаването на вирусни частици. Така вирусът не се разпространява, тъканите не се засягат, не се увреждат. Когато вече е формирана лезия, ацикловирът не би могъл да ускори нейното заздравяване. Бабиният лек при тази инфекция е да се хване устната на детето и да се натърка хубаво със златен пръстен или със зехтин… Споменатите клеева тинктура и прополис са по подразбиране. В света на бабините илачи тези два продукта са панацея, лек за всяка болежка.

Рецептата за маска против косопад почти наподобява рецепта за екзотичен омлет: „1 жълтък, 1 суп. л. зехтин, 1 суп. л. тривитаминол, 1 суп. л мед и 1суп. л. ракия.“ Ракията може би е за фламбиране. Другата споделена рецепта по тази тема прилича по-скоро на разядка: „Майонеза с жълтък и куркума“.

А знаете ли, че при болки в жлъчката се приема хомеопатия, защото някаква хомеопатка по телевизията така е казала, а всеки знае, че всичко изречено в медиите е истина… Ако това не помогне, сварете 30 лешника в 1 литър вода, която трябва да пиете периодично. Лешниците после може да ги изядете. Другият вариант е „стафидова вода“. Сладките продукти очевидно са много лековити. Става ясно, че при варицела е хубаво засегнатите части да се поръсят обилно с пудра захар. Все едно сте кекс. Защо? Не е ясно.

А как да се справим с мазната коса? Може би смятате, че трябва да си миете косата колкото се може по-често и да я третирате с различни препарати и козметика? НЕ! Къпането е враг номер 1 на косата! Тя трябва да се мие не повече от веднъж седмично, но не разбрах дали трябва да е само в неделя. Хубаво е и да замените шампоана с прах за пране.

Дори за лек да пиеш топла бира е престъпление!

Дори за лек, да пиеш топла бира е престъпление!

Притеснително е, че има родители, които вкъщи имат болни деца с висока температура (39 градуса) и болки. Вместо да потърсят медицинска помощ, те търсят помощ от неквалифицирани хора. Признават, че дават „сироп“ и той сваля температурата, но очевидно проблемът е, че това е „сироп“, опасна химия… Нужно е да се замени с неизпитан метод, да се екепериментира с детето. Една от интересните рецепти е и да се намажат стъпалата на детето с мед и да се обуят чорапи. Друг съветва не с мед, а да се мажат с белтъци. Трети човек съветва резени лимон. Ако някой посъветва и сирене, се получава идеална рецепта за лимонов чийзкейк. Реалността обаче трябва да притесни родителите. Това не са адекватни методи на лечение. Най-вероятно става дума за вирусна инфекция, която се нуждае от адекватно лечение, за да не настъпват усложнения. Към проблема трябва да се подхожда отговорно.

Някои дами се оплакват от „Полип на матката при нераждала жена“. Tук правилният съвет трябва да е да се отиди на лекар. Все пак опасно самолечение може да доведе до увреждания. Вместо това съветите са от сорта на „Аз си правих 10 дена тампони със смачкам чесън*( преспивах с тях) . Кървенето спря и пия чай от бял равнец.“ Чесън във вагината едва ли е добро решение…

При бронхопневмония очевидно трябва да си правите компреси с извара на гърдите в продължение на 8 часа; надупчен вестник, който е напоен с черен пипер и мед, се налага върху гърдите; мед, ракия и зехтин за пиене; естествено отново мазане на мед върху гърдите и гърба.  Може би хората все още не са разбрали, че медът не лекува инфекции. Върху него бактерии не се развиват не защото е лековит, а защото има прекалено малко количество свободна вода – ниска водна активност (aw). Ироничното е, че за бактериите от една бактериална инфекция тези домашни сиропи с мед и други хранителни суровини със сигурност не биха ги убили. Това са рецепти за по-скоро идеални хранителни среди.

Untitled-6

Подобни групи са идеална работна среда за търговци на неефективни, алтернативни методи за лечение. Групата има огромна членска маса и е жадна за подобни продукти, за които не пести пари. Постоянно някой препоръчва групи на търговци, фирми за алтернативна медицина и подобни.

Но разбира се в групата има и трезвомислещи хора, които при сериозни здравословни проблеми съветват хората да отидат директно при лекар и дори ги насочват към добър специалист.

Всеки има право да изразява мнение в социалните мрежи, но тук трябва да е ясно, че при тежки здравословни проблеми губенето на време с недоказано ефективни методи на лечение може да доведе до усложнения и по-лошо. Медът е храна, а не лек. Абсурдно е с него да се лекува каквото и да е.

А аз все още се чудя как хората установяват коя храна лекува конкретно заболяване? Къде са аргументите? Или просто защото така са чули на улицата? Истинска мистерия.

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In НЕнаука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook