Наука

Мъж си вкарва ръката в поток течен метал, но не изгаря. Защо? (видео)

В социалните мрежи циркулира клип, в който се вижда мъж със способност да докосва разтопен метал, но без да изгаря или въобще да се наранява.

В кадрите мъжът се доближава до поток от течен метал, премахва си предпазните ръкавици и си навира ръката в потока от гореща, червена течност. След това той става и се разхожда все едно нищо необикновено не се е случило и остава напълно невредим.

Естествено едва ли е нужно да се споменава, че не е добра идея да възпроизвеждате този експеримент?

Но как го прави без да си изгори ръката до самата кост или поне да получи неприятни изгаряния? Отговорът е тривиален – обикновена физика.

Всичко това най-вероятно се дължи на ефекта на Лайденфрост. Този феномен е причината, поради която водните капчици да “танцуват” по повърхността на горещ котлон, а не мигновено да се изпарят. Когато течността се излее върху нагорещената повърхност, долният слой на течността мигновено се изпарява. Именно тогава се образува слой от газ между нагорещената плоча и останалата част на капката вода, което предотвратява контакта между двата обекта и което забавя трансфера на топлина.

Същият ефект защитава човека от коментираното видео.

За кратко време влагата по кожата му кипва, образува се газ, който играе ролята на защитен слой на кожата, който го предпазва от докосване на метала директно. Това му позвоялва да прекара ръката си бързо през потока без да се нарани. Ако обаче се забави дори с част от секундата, най-вероятно ще се изгори жестоко. Скоростта тук е от значение.

Същият ефект се наблюдава и при течния азот. Течният азот кипва при -196 °C, което означава, че при досег с топла повърхност той се изпарява веднага. Това създава слой газ между течния азот и топлата повърхност. Отново газът ограничава контакта между двата обекта и топлообменът се нарушава. Поради този физичен феномен интернет е пълен с множество експериментатори.

Ето още едно интересно видое:

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook