Наука

Мащабен доклад обявява флуорида в питейната вода за безопасен

Ако харесвате тази статия, можете да подкрепите блога и "Наука и критично мислене" в Patreon. Become a Patron!

Данните от годишните отчети за качеството на питейна вода в софийска област показват, че нивата на флуорид са пъти под допустимите 1.5 мг/л. (3)

Флуоридът в питейната вода е изкуствено добавен компонент още при процесите на пречистване на природните източници. Целта е да се подобри общественото здраве и качество на живот, защото флуоридът в оптимални количества може да редуцира развалата на зъбите – редуциране скоростта на деминерализация на зъбния емайл и засилване реминерализацията (1). Естествено като всяка човешка дейност и тази е съпроводена с множество конспирации – някой трови водоизточниците с флуориди, които понижава IQ на населението, причинява рак, унищожава зъбите и подобни.

Съветът на Австралия, който се занимава с медицински изследвания (NHMRC) публикува свое изключително мащабно проучване (2) относно флуорида в питейната вода. Анализ на 3000 научни проучвания за период от 60 години (едно от най-мащабните проучвания до този момент) разкрива, че флуоридът в питейната вода не причинява рак и не понижава IQ при нива, които се използват в Австралия (и в България). Наблюдаваните ефекти са точно обратни – редуциране на проблемите със здравето на зъбите, което редуцира и разходите за тяхното лечение.

В предишни проучвания от Китай, Германия (и не само) се споменава за евентуални негативни ефекти, но критиката към тях е основно за грешна методология и за количества на флуорид пъти по-високи от нормалните (естествени). Проучването завършва с категорично заключение, че няма връзка между флуор и рак и конкретно рак на костите, за който постоянно се говори.

Не е открито и влияние върху интелигентността. Заключението е направено на база сравняване на резултати от популации с хора, към чиито водоизточник не е добавян флуорид  и такъв, към който е добавян.

Няма и открита връзка и с други заболявания – хронични заболявания на бъбреците, сърдечни заболявания, високо кръвно налягане, камъни в бъбреците, остеопороза, главоболия и подобни.

Към момента препоръчителните безопасни нива на флуорид в питейна вода не трябва да превишават 1.5 мг/л.

Тези стандарти и заключения не са ексклузивно приложими само за Австралия, а могат да се прилагат и за други, чужди водоизточници.

Цитирана литература:

1)      Giuseppe PizzoEmail authorMaria R. PiscopoIgnazio PizzoGiovanna Giuliana; Community water fluoridation and caries prevention: a critical review; Clinical Oral Investigations; Volume 11, Issue 3, pp 189–193

2)      https://www.scimex.org/__data/assets/file/0017/106523/16399-NHMRC-Fluoride-Information.pdf

3) https://www.sofiyskavoda.bg/water_stops.aspx

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Бананите не са “ГМО” и няма да умрем

На 10 януари бизнес насоченото издание на bTV ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!

Facebook

Инстаграм