Наука

Ефектът “Star wars” – как носталгията формира неоправдани очаквания

Изкуството е това, което най-често доставя на хората наслада. Според много хора изкуството е това, което прави животът значим, а филмовият жанр, филмите могат да ни обяснят много неща за човешкото поведение. Все пак това е една от най-популярните форми на изкуство, за което хората харчат годишно милиарди.

През втората половина на 20-ти век киното е било важна част от западното общество и най-вече за подрастващите. Когато си малко дете, почти винаги се идентифицираш с добрите герои от една епична история. В този смисъл „Star wars” е изключително привлекателен за децата, защото във филмите са олицетворени много ясно добротo, злото и борбата между тях. Това е фантастично представяне на теми, които се доближават до реални проблеми, с които хората се борят в своето ежедневие, но ги гледат на големия екран със значително повече екшън и динамика.

Две са причините хората, които са израснали със “Star wars” да останат емоционално свързани с поредицата: първата е носталгията, а втората е, че повечето хора са естествено привлечени към неща, които вече са им познати. Носталгията винаги е свързана с личния живот и чувството за свързаност с миналото. За лошо или за добро носталгията най-често се проявява като (неоправдани) очаквания. Тя има много силен ефект върху очакванията. Това бе видно с появата на втората трилогия от поредицата – публиката я прие с много резерви и противоречия. Някои критици определят оригиналната трилогия като една идея по-забавна, светла, а втората трилогия значително по-мрачна от оригиналната. С течение на годините обаче различията между двете бяха заличени, а към момента неоправданите очаквания са свързани вече с новата поредица.

Именно поради тези причини очакванията към новите продукции от серията са изключително завишени, а очевидно създателите не успяват да прескочат нереалистично високата летва. Зрителите очакват да видят познатите светове, познатите герои, познатия маниер на държане и актьорска игра, познатата атмосфера, но с малка доза нови елементи и персонажи. Хората по-скоро не искат да видят нещо ново, а просто да се докоснат до миналото и младостта.

Хората инвестират много надежди, емоции и очаквания в тази поредица, а това се дължи отново на факта, че тя е била важна част от тяхното детство. Хората се интересуват от науката зад тази вселена, откриват грешки в дизайна на Звездата на смъртта, опитват се да разберат дали е възможно да се направят светлинни мечове. Всичко това води до един много интересен положителен ефект. Тази поредица кара хората да се увличат по науката. Те развиват интерес към физиката, астрономията, биологията, химията и захранват този интерес с четене на реални научни проучвания.

Ситуацията много напомня на българското бленуване по комунизма. По-възрастното население постоянно повтаря, че тогава са живели значително по-добре, но в това не можем да сме напълно сигурни. В това, което трябва да сме сигурни е, че хората бленуват по своето минало, по своите младини.

Източник: Star Wars Psychology: Dark Side of the Mind

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook