Наука

Спрете да рекламирате „неполезните“ храни като здравословни!

Какво представлява здравословното хранене? Ако трябва да приложим всичко, което е установила науката, то трябва да се храним няколко пъти на ден, като в никакъв случай да не пропускаме закуската. Според мащабното PURE проучване по никакъв случай не трябва да избягваме мазнини, а точно обратното – те трябва да присъстват в менюто ни (естествено в разумни количества) (1). В същото време трябва да ограничим приема на въглехидрати (особено източници на нишесте, захароза, глюкоза, фруктоза), ако искаме да нямаме сърдечносъдови проблеми или наднормено тегло. Млякото не е убиец, не причинява рак, а точно обратното (2). Всеки опит да се замести с обезмаслено или с веган алтернатива трябва да се избягва, защото тези продукти са източник на скрити въглехидрати. В менюто трябва да присъстват плодове, зеленчуци и месо, а с храната да не се прекалява.

Какво представлява здравословното хранене според модерния хайп? По-скоро избягване на животински продукти, консумация на по-малко мазнини, повече въглехидрати, заместване на натурални продукти с имитационни продукти с високо съдържание на скрити въглехидрати. Стимулиране на консумацията на модерните суперхрани – елда, чия, годжи бери и други, но ироничното в случая е, че бобът, лещата, нахут, соя, пилешки черни дробчета са „по-супер“ от хайп продуктите. Храната трябва да е щастлива, био, еко, органик. И не, кокосовото масло и „гхи“ не са по-здравословни от класическата свинска мас. Точно обратното.

Някои компании се опитват да рекламират своите продукти като добър вариант за “хапване на крак”, макар това да не е така. Още по-притеснително е, че доскоро познати на всички продукти, които никой не би приел за полезни претърпяха маркетингов „ребрандинг“, за да придобият един по-здравословен имидж. Да са в крак с модата. Ако на етикета присъстват описания от типа на „без ГМО, без глутен, без пестициди, без оцветители, без консерванти, с пробиотици“, потребителят остава с усещането, че този продукт не само, че не може да се класифицира към категория „junk food”, а може дори да е „полезен“.

Untitled-9

Тук производителите се опитват да ни убедят, че този продукт е напълно подходящ за хора от всякакви възрасти. Дългият списък от “БЕЗ, БЕЗ…” трябва да ни убеди, че продуктът клони към здравословните, макар на всички да ни е ясно, че това не е така. А какво всъщност представлява? Идеален източник на царевично нишесте без особено богати хранителни качества. Някои хора биха го описали като източник на “празни калории”, който дори не може да ви засити. Твърдението “без консерванти” дори е смешно, защото подобни продукти са изключително податливи на микробиологично замърсяване, а това може да доведе до масови хранителни инфекции.

И не ме разбирайте погрешно. Този клас продукти не са опасни и със сигурност няма да има никакви негативни последствия, ако детето ви изяде 50 грама. Този продукт обаче не е добър източник на нутриенти, не е хубаво той да е основна част от менюто. Той може да изпълнява само една единствена функция – да доставя удоволствие на хората, които го харесват. Естествено злоупотреба с него в големи количества ще доведе до своите последици.

Untitled-11

Untitled-13

Българската компания harmonica пусна на пазара своя вариант на нездравословни нишестени пръчици. По какво се различават от “Зайо байо”? Все пак и двата продукта са без пържене и без редица други “качества”. Различават се единствено по произхода на нишестето (грис), което използват. Има ли значение дали нишестето ще е от царевица или нахут? Не…  Химичните и физични свойства на нишестето са идентични независимо от своя произход – basic chemistry. Призоваването подобни продукти от категория “празни калории” да заместват част от храната в менюто при забързан ден е просто безразсъдно. Подобни храни не са част от пълноценното хранене, те не доставят нужните нутриенти, те дори не засищат (протеините засищат), те увеличават риска от трупане на наднормено тегло. И коя себе си уважаваща майка би хранила детето си с подобни продукти на детската площадка?

Untitled-16

Едва ли сте пропуснали новата реклама на българската марка “Дерби кола”? Ако сте, в нея се твърди, че новата напитка е без консерванти и без аспартам, което може би трябва да ни остави с убеждението, че това я прави по-здравословна? А защо няма аспартам? Защото съдържа захар или по-вероятно глюкозо-фруктозен сироп. В което естествено няма нищо лошо стига с тази напитка да не се прекалява. А ако технологията на производство не гарантира идеална хигиена, какво би спряло едно микробиологично замърсяване в захарен разтвор без консерванти?

Всяка една майка би определила подобна вафла като нездравословна. Идеален източник на прекалено много въглехидрати. Но не такъв е случаят при този продукт. Защо? Защото тази вафла е “пробиотична” и подсилва имунната система. Подобни твърдения на компанията harmonica са абсурдни, защото това са здравни претенции и класифицира вафлата директно като лекарствен продукт. РЕГЛАМЕНТ (ЕО) № 1924/2006 забранява всякакви подобни здравни претенции и особено, че (може би) стимулира имунната система. Как го прави? Дали го прави? Или просто доставя празни калории на децата? Къде са доказателствата?

Untitled-18

А що се отнася до “скритите калории”, то в Зоя се продават множество здравословни, веган, без ГМО, сурови барове, които са с главозамайващите 67.7 гр. въглехидрати, от които 45.2 гр. захари в 100 гр. продукт. Истинска калорийна бомба.

Най-голямата опасност е, че повтарянето на мантрата, че определен продукт е здравословен, полезен, “БЕЗ ****” създава в консуматора убеждението, че може да изяде по-големи количества от продукта без да настъпят нежелани ефекти. Тази заблуда премахва съвестта и задръжките на хората, които ги спират да изядат 5 шоколада наведнъж.

1) Associations of fats and carbohydrate intake with cardiovascular disease and mortality in 18 countries from five continents (PURE): a prospective cohort study Dehghan, MahshidDiaz, R et al. The Lancet , Volume 390 , Issue 10107 , 2050 – 2062

2) http://6nine.net/2016/01/31/консумацията-на-мляко-и-млечни-продук/

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook