Наука

Как вариациите в цените на хранителните продукти (не)променят потреблението

Ако харесвате тази статия, можете да подкрепите блога и "Наука и критично мислене" в Patreon. Become a Patron!

По-рано тази година бе публикувано интересно проучване (1), което оценя приходите, ценовите вариации и измерва кoлко адекватно реагират потребителите на промените в цените и доходите при 11 хранителни групи и при хора от 164 държави. Анализът се основава на данни за консумацията на храни от 2010 година, които са налични в Global Dietary Database, a данните за вариациите в цените на хранителни продукти са взети от архивите на Световната банка.

Страните със слаба икономика – по подобие на домакинствата с ниски приходи в страни с висок стандарт – реагират на ценовите промени  и промените в приходите с по-силна редукция/увеличение на потреблението в сравнение с по-развитите икономики. 

Ако цените се увеличат с 1%, страните в двете групи с най-ниски доходи редуцират потреблението на преработени месни продукти (колбаси и подобни) и плодове с повече от 1%. Този „гъвкав“ отговор показва, че въпросните продукти се смятат за луксозни стоки. Консумацията на млечни продукти обаче почти не се променя – 0.25% при бедните страни и 0.4% при богатите. Това показва, че млякото и млечните продукти са храни от първа необходимост.

Untitled-2

Увеличение с 1% в доходите води до най-сериозни реакции сред потребителите в най-бедните страни с най-силни промени при консумацията на мляко (1% увеличение), месни продукти (0.8% увеличение) и подсладени напитки (0.6% увеличение). Промяната в консумацията на плодове почти не се променя при всички изследвани групи (0.15-0.20%).

Untitled-4

Държавите, в които доходите са най-високи, промени в основните компоненти от менюто и диетата на хората почти не се забелязват. Едно от вероятните обяснения е, че когато нуждата от балансирана диета е задоволена, увеличението в доходите води до търсене на храни от същите хранителни групи, но с различни качества – нови разновидности, начин на опаковане, био/органик и други, което води до увеличена цена на крайния продукт. И тук количеството на консумирани плодове не се променя с увеличение на доходите. Това означава, че увеличаване на консумацията  им в световен мащаб може да се случи независимо от доходите на хората. Сериозно увеличение на консумацията може да се наблюдава само при по-сериозни увеличения в доходите – 10% и повече.

Реакцията към промените в цените и доходите се различава и спрямо пола и годините. Вариациите в реакцията към промените се наблюдават най-силно между различната възраст на потребителите и по-слабо между половете. Консумацията на плодове не се различава значително спрямо доходи и географски регион, но вариациите между различните възрастови групи и полове е ясно видима. С увеличаване на доходите жените консумират все повече плодове в сравнение с мъжете.

Untitled-6

Гъвкавостта в цените оказва слаба вариация в консумацията при двата пола или при различните възрастови групи, но разликите са видими спрямо различните региони. Държавите от Централна и Източна Европа, които в близкото минало са били с планирана икономика реагират най-силно при промени в цените на рибните продукти, докато консумацията на мляко и млечни продукти в тези региони почти не се променя. Ситуацията в Субсахарска Африка е напълно противоположна. Консумацията на риба от потребителите на тези страни почти не се променя с промяна на цените, но дори минимална вариация в цената на млечните продукти оказва огромни промени в консумацията им.

Подобна информация за реакцията на потребителите към промените в цените на различни продукти е изключително ценна не само за производителите, а и за политиците, които създават закони за производството и безопасността на храните.

 

1)      Andrew Muhammad, Anna D’Souza, Birgit Meade, Renata Micha, and Dariush Mozaffarian; The Influence of Income and Prices on Global Dietary Patterns by Country, Age, and Gender; Economic Research Report Number 225 February 2017

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Бананите не са “ГМО” и няма да умрем

На 10 януари бизнес насоченото издание на bTV ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!

Facebook

Инстаграм