НЕнаука

Позиция на НиКМ: Сенаторите живеят в миналото, когато сатирата „с властта“ беше забранена

Ако харесвате тази статия, можете да подкрепите блога и "Наука и критично мислене" в Patreon. Become a Patron!

Реалността е грозна и е желателно да не се бунтуваме! „Наука и критично мислене“   скоро ще навърши цели 6 години и бе плод на нежеланието ми да живея в среда, в която на почит е пошлостта, която е завладяна от посредствеността, просветителите са тези, които най-малко знаят, а властимащите са тези, които най-малко могат.

НиКМ и съпътстващият 6nine.net бързо се превърнаха в източник на достоверна информация за много хора. Факт, с който много „медии“ не могат да се похвалят. Причината са двата основни инструмента, които се използват. Първият са статиите, които винаги са максимално прозрачни, всяко твърдение е подплатено с аргументи, които могат бързо да бъдат проверени от всеки. Модел, който би трябвало да следват всички журналисти. Вторият инструмент от арсенала са „картинки“ с иронично съдържание, които трябва да подскажат на хората, че нещо нередно, неправилно се случва.

През годините естествено имаше много недоволни. Заплахите не спираха, а някои от тях бяха притеснителни. Получавал съм „покани за среща“ от бизнесмени, чиито продукти са чиста измама, а аз изпитвах задължение да обясня пред “публиката си” защо. Телефонен тормоз от фирми, които продават фалшиви лекове против рак. Личните ми снимки бяха разпространявани с грозни обиди към мен. Телевизионни водещи са ме обиждали в ефир. Но никога досега държавна институция не бе опитвала да ме заплашва.

Действията от вчера (02.12.17 г.) от страна на Даниел Парушев, а в последствие и на Студентски съвет при УНСС възприемам като опит за цензура и  прекалено самонадеян ход с цел ограничаване на свободата (ми) на слово.

Публикуваният колаж (мейм, meme) не нарушава законовите уредби на страната. Отправената заплаха от страна на г-н Парушев също не посочва коя правна норма е нарушена. Изображението е наситено с множество сигнали, които за всеки средно интелигентен човек подсказват, че описанието е фикция. Темата и лекторът са несъвместими, дата на лекцията е част от празничния календар, учебните институции не работят тогава, а изборът на лектори е повече от абсурден.

За всички посетители бе ясно, че колажът бе иронизиране на абсурдът, който СС сътвориха.  В този ред на мисли не са виновни хората, които посочват очевидната грешка, а хората, които са я допуснали. Университетите са дом за наука и знания, а не посредственост и лъжи.

Проблемите в неадекватната позиция на Парушев и СС към УНСС мога да категоризирам в няколко точки:

1)      Опит за влияние върху публикуваното съдържание на блог с немалка читателска маса. Неразбираема е позицията на СС как хем се борят за правото на свободно изразяване, а в същото време го нарушават.

2)      Натискът се упражнява от лица, които са политически обвързани. Даниел Парушев споделя, че ръководи младежка политическа организация и е бил кандидат за кмет от „Народен съюз“. Притеснително е, че все още нереализирани политици умело боравят с методи за налагане на натиск и страх. А какво би станало, ако успешно се превърнат в управляващи?

3)      Минути след отправеният към мен ултиматум СС към УНСС публикува свое официално становище по казуса. Според организацията се е състояло извънредно събрание на съвета в почивен, съботен ден, в 19-20 часа вечерта. Становището е без споменати автори, без подписи, без печат. Легитимността за мен е под въпрос.

4)      В становището не се посочва кой е авторът на споменаваното изображение. Не се дават и реални аргументи. Квалифицира се като лъжа. По този начин всяка карикатура, всяко изображение, всеки скеч, всеки мейм може да бъде повод за гонение от МВР? А ако няма доказателства кой е автора, всеки от стотиците разпространители ли трябва да бъде гонен от МВР?

24293998_1655199027834722_3503342366874126947_n[1]

5)      Ултиматумът на Даниел Парушев и становището на СС са написани по идентичен начин и са наситени с прекалено много правописни грешки. При официална кореспонденция задължително условие е да няма компромиси с езиковата култура. НЕпознаването на елементарни правописни правила е недопустимо за дипломиран специалист, а в същото време и докторант. Същото важи в двойна сила за студентската организация.

Untitled-6

6)      Не е редно анонимни лица да застават зад името на своята обучаваща институция, да се обявява, че са постигнали консенсусно решение за становище, а да не е посочено кой реално стои зад това становище. Институцията предоставя имагинерни власт и правомощия, с които може да се злоупотребява.

7)      Финалът на декларацията иска да остави читателя с впечатлението, че НиКМ и 6nine са източник на фалшиви новини. Това вече може да бъде определено като откровена лъжа.

https://www.facebook.com/NikolayNekov/activity/10212468108071325?comment_id=10212468189313356&comment_tracking=%7B%22tn%22%3A%22R%22%7D

https://www.facebook.com/NikolayNekov/activity/10212468108071325?comment_id=10212468189313356&comment_tracking=%7B%22tn%22%3A%22R%22%7D

Но когато стане дума за клевети и лъжи, СС нямат проблем да ги разпространяват. Проблемът идва само, когато някой се изправи срещу тях. В конкретния пример по време на разгорещеният дебат един от членовете на СС (Богомил Тодоров) отправя сериозни обвинения към свой бивш колега и вероятно опонент. Обвиненията могат да се окажат истина, но могат да се окажат и клевета без предоставяне на аргументи. Такива естествено липсва.

Бих искал да посъветвам младите икономисти, че да си част от огромна институция не носи само ползи (очевидно затова позицията ви присъства в трудовото описание), но и много повече отговорности. Всяко едно ваше действие може да урони престижа необратимо. Всяко едно ваше събитие трябва да е премерено и в полза на студентите. Всяко едно изказване, всяка една дума трябва да са добре обмислени. Поради тази причина нося персонална отговорност за тази и предишни публикации, защото не искам последиците (положителни или отрицателни) да се отразят на юридическото лице, с което съм обвързан.

24129883_1612248978840756_4736417686531510447_n[1]

24174491_1612249055507415_4575185368828040190_n[1]

 Й. С.
(за контакт кликнете на фейсбук профила ми)
Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In НЕнаука

Facebook Comments

Check Also

Бананите не са “ГМО” и няма да умрем

На 10 януари бизнес насоченото издание на bTV ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!

Facebook

Инстаграм