Технология
Можем да подобрим качеството на wi-fi сигнала чрез алуминиево фолио

Можем да подобрим качеството на wi-fi сигнала чрез алуминиево фолио

За огромно наше съжаление мобилните ни планове все още не предлагат неограничен, високоскоростен интернет достъп. Малко или много плановете все още имат неприятни лимити и сме принудени да използваме устройства, които „разпръскват“ интернет.

Untitled-10

Дясната снимка показва подсилен сигнал чрез фолио.

Ново проучване от Dartmouth College (1) разкрива интересен и много евтин начин за подсилване на wi-fi сигнала. Очевидно, ако сложим малка алуминиева „шапка“ върху или до антената, ще подсилим сигнала, макар рутерът да заприлича на конспиратор.

Предишни проучвания показват, че ако сложите алуминиева кутийка от безалкохолна напитка зад рутер, сигналът се подобрява. Металният материал служи като рефлектор, с който може да насочвате вълната в желана от вас посока. За целта може да се ползва не само алуминий, но също мед, злато, сребро и други. Резултатите показват, че методът е ефективен и при двете най-често използвани честоти – 2.4 GHz и 5 GHz.

Untitled

Най-подходяща форма.

Но формата също е важна. Екипът от изследователи е използва серия от алгоритми, които да подскажат коя е най-подходящата морфология, а тя много наподобява смесица между червей и някаква странна вълна. Стойността е около 35$ и работи добре с почти всички популярни устройства.

Авторите на проучването се надяват, че то ще помогне на хората да насочат излъчването от своя рутер в желаната посока, за да се покрие живущата територия с максимално качествен сигнал.

Литература:

Justin Chan? , Changxi Zheng† , Xia Zhou; 3D Printing Your Wireless Coverage; Dartmouth College? , Columbia University† http://www.cs.dartmouth.edu/~xia/papers/hotw15-wiprint.pdf

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Share this Story

Подобни публикации

Ако харесвате дейността на 6nine, може да помогнете със скромно дарение за обезпечаване на някои нужди. Благодаря!

Choose currency

Enter amount

Харесайте ни във facebook

За biologist

I fucking love science! Здравейте! Казвам се Й. Стефанов и съм микробиолог (бъдещ доктор), science enthusiast, по дефиниция на БГ законодателството се водя "млад учен", просто любопитен. Геймър, меломан, киноман. MARVEL FAN! Млад съм, което явно за много хора е проблем. За други щеше да е проблем, ако бях брадат старец :D Няма угодия. Ако някой иска да се свърже с мен, може да ми пише на посочения имейл, да ми прати съобщение в страницата "Наука и критично мислене" (която е моя) или просто да ми пише на личния профил: https://www.facebook.com/munroe90

Статии в снимки

Може да подкрепите дейността на този блог.

Подкрепете Science blog чрез Patreon!