Наука

Доматите загубиха своя вкус, а виновни са потребителите

Останали ли сте с впечатлението, че доматите в магазините са пълен боклук? Изглеждат перфектно, идеална форма, уникален червен цвят, който кара да ви потекат лигите, но вкус липсва… Вкусът не е този, който всички ние помним от детството си, когато късахме от градината на баба най-вкусните червенозелени домати. Сякаш “купешките” са наистина пластмасови. Съществува една крилата фраза, че любов и вкусни, домашни домати не можеш да си купиш.

Но кой е виновен за това? Едни от най-разпространените предположения са: доматите са ГМО, пестицидите, торовете, оранжериите. Не, истината е много елементарна. Ние, потребителите сме виновни. Стремежът на производителите да предоставят продукт с идеална визия унищожи вкусния домат. Оказва се, че вкусните домати НЕ са идеално червени, те имат нееднородна пигментация или преведено на търговски език – лош търговски вид. Естествените, натурални (бабини) домати зреят нееднородно, като най-бавно узрява горната част, която е в контакт с майчиното растение. Според маркетолозите перфектният домат трябва да е идеално червен, защото така се сигнализира на потребителя, че доматите са зрели и вкусни, макар това да не е задължително вярно.

Агрономите обаче откриват сорт домати, чиито плодове зреят еднородно, равномерно и стават напълно червени, което (може би) възбужда апетита. Търговците решават, че това е идеалният търговски вид, който ще увеличи продажбите. Новата разновидност се разпространява светкавично и напълно червени домати могат да се открият във всеки супермаркет по света.

Бе открито, че бързо и равномерно почервеняващите домати с идеален търговски вид всъщност съдържат мутация в ген, който кодира специфичен транскрипционен фактори (SlGLK2), който контролира натрупване на хлорофил в плодовете. Плодовете на растението също могат да фотосинтезират, а по време на този процес се натрупват ценни въглехидрати, каротеноиди, витамини и други. Когато експресията на въпросния ген се заглуши, фотосинтезата спира, пигментацията става красиво червена, а количеството на ценни нутриенти се променя. Плодът придобива по-лоши хранителни качества, а това води и до по-лоши вкусови качества. Фотосинтезата очевидно е важна, а наличие на зелени пигменти петна не означава, че плодът не е зрял. Точно обратнито – нееднородна пигментация е сигнал, който подсказва, че доматът е вкусен.

Това е поредният пример, който показва, че класическите техники на селекция са не винаги полезни, макар да се смятат за напълно безопасни и необходими… А когато отидете на пазара се сетете, че идеално червеният домат едва ли е особено вкусен. По-добре се насочете към домати с лош търговски вид, с нееднородни зелени петна, с нееднородно зреене. Шансът да са по-вкусни е по-голям.

Uniform ripening Encodes a Golden 2-like Transcription Factor Regulating Tomato Fruit Chloroplast Development BY ANN L. T. POWELL, CUONG V. NGUYEN, THERESA HILL, KALAI LAM CHENG, ROSA FIGUEROA-BALDERAS, HAKAN AKTAS, HAMID ASHRAFI, CLARA PONS, RAFAEL FERNÁNDEZ-MUÑOZ, ARIEL VICENTE, JAVIER LOPEZ-BALTAZAR, CORNELIUS S. BARRY, YONGSHENG LIU, ROGER CHETELAT, ANTONIO GRANELL, ALLEN VAN DEYNZE, JAMES J. GIOVANNONI, ALAN B. BENNETT SCIENCE29 JUN 2012 : 1711-1715

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook